Γενικά

Ο διεθνολόγος Κ.Φίλης αναλύει τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της συμφωνίας των Πρεσπών

Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή “Yellownews” φιλοξενήθηκε ο διεθνολόγος κ.Κωνσταντίνος Φίλης.

Αναλυτικά όσα είπε στους Χρήστο Γκάλη και Δημήτρη Οσσανλή:

Αρχικά ανέφερε:

Ξεκινώ από μια πολύ γρήγορη αναδρομή για να φτάσουμε στα της συμφωνίας, κάνοντας μια πολύ σύντομα αναδρομή θα πω όπι στα τέλη του 19ου Αιώνα και αρχής του 20ου είχαμε μια περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ονομαζόταν Μακεδονία.

Αυτή η περιφέρεια Μακεδονία δεν είχε μόνο την Μακεδονία που γνωρίζουμε εμείς σήμερα, βάση της συνθήκης του Βουκουρεστίου το 1912 ο γεωγραφικός χώρος, υπήρχε ένα μέρος που ανήκε στην Αλβανία, ένα μέρος στην Γιουγκοσλαβία, ένα μέρος στην Βουλγαρία και το συντριπτικά μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Πάνω σε αυτό βασίζεται ο εθνικισμός των Σκοπίων, ο εθνικισμός αυτός δεν έχει να κάνει με τα χρόνια του μεγάλου Αλεξάνδρου, που αυτό καλιεργήθηκε στο χρόνια του Γκρούεφσκι, το ιδεολόγημα που είναι ενοχλητικό για εμάς γιατί αποπνέει αλυτρωτισμό έχει να κάνει με την Μακεδονία του Ίλιντεν, όνομα που είχε πέσει στο τραπέζι.

Αυτό έλεγε ότι το σύνολο της γεωγραφικής Μακεδονίας πρέπει να ενωθεί,

Ως προς τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της συμφωνίας ανέφερε:

Επειδή είναι προϊόν συμβιβασμού πρέπει να πούμε ότι έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Μέχρι τώρα η χώρα αυτή έχει αναγνωριστεί ως δημοκρατία της Μακεδονίας από 157 χώρες, εφόσον υπάρξει η συμφωνία αυτή, η χώρα αυτή θα ονομάζεται από όλους Βόρεια Μακεδονία και θα σταματήσει να μονοπωλεί το όνομα Μακεδονία διεθνώς.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο θα είναι ότι θα εξαλειφθούν όλα τα αλυτρωτικά στοιχεία από το σύνταγμα αυτής της χώρας, ήδη είχαν απαλειφθεί πολλά από αυτά με την συμφωνία του 1995 αλλά τώρα θα απαλειφθούν και τα τελευταία.

Και το τρίτο σημείο είναι το εάν μπορέσει η Ελλάδα με την συμφωνία αυτή να μετριαστεί ο ανθελληνισμός που υπάρχει στην Fyrom, και αν αποκτήσει έναν σημαντικό ρόλο, αν τους βοηθήσουμε σε όλα τα πολιτικά-οικονομικά επίπεδα αυτό θα σημαίνει ότι η χώρα αυτή θα αλλάξει ρώτα.

Αυτήν την στιγμή επειδή οικονομικά δεν είναι ανεξάρτητη, δεν υπάρχουν δημοκρατικοί θεσμοί και είναι μακριά από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ είναι κοντά στην σφαίρα επιρροής και της Αλβανίας, και της Βουλγαρίας αλλά και της Τουρκίας.

Αυτοί είναι για εμένα οι τρεις λόγοι που μπορεί αυτή η συμφωνία να είναι θετική.

Υπάρχουν βέβαια και αρνητικά στοιχεία, ότι μια χώρα που λέγεται Βόρεια Μακεδονία θα έχει Μακεδονική γλώσσα και θα υπάρχουν άνθρωποι με Μακεδονική ιθαγένεια.

Για το πρόβλημα που υπάρχει στο θέμα των εμπορικών ονομάτων:

Όσο δεν διευθετοιύνται καλλιεργούν έναν οικονομικό εθνικισμό και αφήνουν κάποια κενά που θα προσπαθήσουν και οι δυο πλευρές να καλύψουν.

Είναι κάτι που θα πρέπει να λήξει με τρόπο που θα είναι και υπεύθυνος και βιώσιμος.

Είναι ένας προβληματισμός που ο οποιοσδήποτε που ασχολείται με αυτά τα θέματα έχει.

Για τα όσα λεγόταν περί Μεγάλου Αλεξάνδρου και αν αυτά πρόκειται να εξαλειφθούν:

Ναι μεν υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της αρχαίας Ελληνικής και πολιστικής κληρονομιάς, άλλωστε κανένας ξένος δεν είχε συνδέσει την F.Y.R.O.M. με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Φίλιππο και την Ολυμπιάδα.

Αλλά παραμένει ζωντανό το ιδεολόγημα του Ίλιντεν.

Για το εάν πρόκειται να υπάρξουν διορθώσεις όσον αφορά τα βιβλία της γειτονικής χώρα που μιλούσαν για την Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου:

Οποιαδήποτε ιστορική ανακρίβεια υπάρχει θα διορθωθεί από τα βιβλία τους, δεν μπορεί άλλωστε να προέρχονται από τους αρχαίους Μακεδόνες όταν κατοίκησαν την περιοχή 1600 χρόνια μετά, δεν γίνεται αυτό.

Αυτή ήταν μια…ντίσνειλαντ αλλά F.Y.R.O.M. με αποτελέσματα που έφτασαν το σημείο του γελοίου.

Αλλά τα βιβλία τους που θεωρούν πως είναι απόγονοι του μεγάλου Αλεξάνδρου θα διορθωθούν.

Για το εάν είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις του κόσμου:

Δεν δικαιολογώ ούτε αυτούς που θριαμβολογούν και λένε ότι θα πρέπει να βγούμε στον δρόμο να πανηγυρίσουμε, ούτε αυτούς που μιλάνε για εθνική τραγωδία και ότι θα καταληφθούμε στο τέλος από την F.Y.R.O.M.

Η συμφωνία αυτή -εφόσον υλοποιηθεί- και η F.Y.R.O.M. παραμείνει μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής ανέχεια, που δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί, που έχει οργανωμένο έγκλημα, τότε τα ιδεολογήματα μπορεί ακόμα και να ενισχυθεί.

Εάν αυτή η χώρα αναπτυχθεί οικονομικά με την βοήθεια της χώρα μας, και με μια πρόσβαση που θα μπορούσε να έχει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και αν η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε αυτήν την νέα πορεία που μπορεί να πάρει η F.Y.R.O.M. στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αλλά και συνολικά στην περιοχή τότε πιστεύω ότι τα ιδεολογήματα και οι εθνικισμοί θα καταλαγιάσουν.

Οπότε η συμφωνία αποτελεί μια βάση, έχει θετικά και αρνητικά σημεία, θα κριθεί και η συμφωνία και οι διμερείς σχέσεις σε βάθος χρόνου.

Για το πόσο πιθανό είναι στο μέλλον να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην συμφωνία:

Εάν περάσει από την βουλή τους, εάν περάσει στο δημοψήφισμα το οποίο είναι αμφίβολο να συμβεί, εάν περάσει από την βουλή η αναθεώρηση του συντάγματος που χρειάζονται τα 2/3 της Βουλής που η συγκυβέρνηση της F.Y.R.O.M. δεν έχει, αν γίνουν όλα αυτά θα είναι δύσκολο να τροποποιηθεί η συμφωνία μόνο από την μια πλευρά.

Πάντως κάποια τελεσμένα έχουν δημιουργηθεί, οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα ξεκινήσει από μια βάση.

Ιάσονας Μίσχος

Όντας 14 ετών του δόθηκε η ευκαιρία να συνδυάσει την αγάπη του για τον Άρη και την δημοσιογραφία μέσω των "Α.Ν. 98.7" Πλέον Βρίσκεται στην οικογένεια του ''Yellow Radio FM 101.7'' από τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button