Ποδόσφαιρο

Ντμαπίζας “Είναι προσβλητικό αυτό που γίνεται, δεν τίθεται θέμα ηθικής”

Σε συνέντευξη τύπου μίλησε για όσα ακούγονται σχετικά με τον αγώνα με αντίπαλο τον ΟΦΗ ο Νίκος Νταμπίζας

Αναλυτικά:

«Καλησπέρα. Είναι κάτι έκτακτο το σημερινό κι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ έχει να κάνει με ένα πολύ ευαίσθητο και ειδικό ζήτημα που είτε έχει πάρει μεγάλη έκταση, είτε μικρή, είναι αδιαπραγμάτευτο και προσβλητικό.

Δεν μπορεί κανείς να το αφήσει να αιωρείται. Είναι ένα ζήτημα που δεν είναι υποκειμενικό και λέγεται ηθική!
Μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, που στερήθηκαν οι όποιες πιθανότητες για ευρωπαϊκή έξοδο της ομάδας, αποφασίστηκε μαζί με τον προπονητή να υπάρξει ένα πλάνο για αξιοποίηση των τελευταίων παιχνιδιών.

Πάντα με σκοπό να βγει κερδισμένη η ομάδα. Θα γίνω λίγο πιο αναλυτικός και θα αναφερθώ και σε ονόματα για να εξηγήσουμε και να καταλάβει κι ο πιο απλός φίλαθλος του Παναθηναϊκού.

Η σκόνη έχει σηκωθεί για το πως διαχειριστήκαμε το κομμάτι της αξιολόγησης της ομάδας.

Το πλάνο ξεκίνησε από το ματς κόντρα στον Απόλλωνα. Στο ματς λοιπόν αυτό δηλώθηκε ο Γιόχανσον, που ήταν ο μόνος που είχε πάρει κίτρινη κόντρα στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Τα ματς που είχαμε δικαίωμα να τον δηλώσουμε για να μην αγωνιστεί ήταν αυτά με τον Απόλλωνα, τον Άρη, τον ΟΦΗ και τον Ατρόμητο.

Επιλέξουμε να παίξουν στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ατρόμητο και ήταν απόφαση δική μας.

Το ίδιο συνέβη και με τον Ινσούα, όπως και με τον Κουρμπέλη, που δέχθηκε κίτρινη κάρτα απέναντι στον Απόλλωνα.

Οι ποδοσφαιριστές που απουσίασαν από το ματς με τον ΟΦΗ, λοιπόν, κρίναμε ότι ήταν καλύτερο να αγωνιστούν στο εκτός έδρας με τον Ατρόμητο. Αυτά όσον αφορά την επιλογή των ποδοσφαιριστών.

Στο ματς με τον Απόλλωνα αγωνίστηκε ο Κότσαρης, ο Αποστολάκης, ο Στάικος, ο Χατζηθεοδωρίδης. Η συμμετοχή του Κότσαρη ήταν αυτή που είχε το ειδικό βάρος.

Φτάνοντας στο ματς με τον ΟΦΗ, επειδή υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που σας δηλώνω ξεκάθαρα ότι είχαμε στο μυαλό μας, ήταν να το αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο χαρακτήρα όπως αυτό κόντρα στον Απόλλωνα.

Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να εμπιστευτούμε τον βασικό τερματοφύλακα της ομάδας μας κόντρα στον ΟΦΗ.

Στην Ελλάδα όταν κάνουμε κάτι συνηθισμένο και πετυχαίνει, περνά απαρατήρητο. Οταν δεν πετυχαίνει, υπάρχουν σκιές.

Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε κάθε μορφής ευθύνη, για την εμφάνιση της ομάδας που ήταν η χειρότερη από την ημέρα που άρχισε αυτή η προσπάθεια.

Υπάρχει όμως μία τεράστια διαφορά από το να αναλύσουμε εμφανίσεις με συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Αυτό δεν είναι αντικειμενικό.

Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι να υπάρχει οποιαδήποτε μορφής σκοπιμότητα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω στον κάθε σκεπτόμενο φίλαθλο του Παναθηναϊκού.

Αν κάτσουμε να ερμηνεύσουμε το σκεπτικό και τη διαδικασία των επιλογών για τους παίκτες, μπορούμε να μιλάμε ώρες.

Οι αποδόσεις οι αθλητικές έχουν ευθύνες, αλλά δεν μπορεί να αναζητηθεί ευθύνη σε θέματα ηθικής!
Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε ευθύνες κι αυτές θα απονεμηθούν με βάση όλη τη χρονιά.

Στο τέλος της χρονιάς θα υπάρξει απολογιστική συνέντευξη για τη σεζόν που πέρασε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Νταμπίζας και κατόπιν απάντησε στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου.

-Είχατε φροντίσει πριν το ματς με τον ΟΦΗ να μιλήσετε στους παίκτες για όσα ακούγονταν;

«Όλος ο κόσμος ερμηνεύει με βάση το τι μπορεί να έχει ο καθένας στο κεφάλι του.

Το πως κινούμαστε όλη την εβδομάδα δεν μπορείτε να το γνωρίζετε και δεν θέλω να το αναλύσω.

Δεν διαφέρει για το ματς με τον ΟΦΗ σε σχέση με τα άλλα ματς. Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τη δική μας πλευρά είναι ότι δεν μπορούμε να διαφημίζουμε τη διαδικασία που ακολουθούμε».

-Μιλήσατε πριν για ονόματα και διευθύνσεις. Τι εννοούσατε;

«Μίλησα για τους παίκτες και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τα ματς που θα εκτίσουν τις ποινές τους».

-Από τον κύριο Κούγια, που μίλησε εναντίον εσάς και του κυρίου Δώνη, προφανώς θεωρείται σκόπιμο. Έχετε κάποια απάντηση;

«Είμαι 46 χρόνων. Αισθάνομαι την υποχρέωση να μιλήσω απέναντι στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Για οποιονδήποτε άλλον, επιτρέψτε μου να απαντήσω με τον τρόπο που θέλω.

Με βάση τα αποτελέσματα, αλλά και το υπέρ τους σκορ στο ημίχρονο, θα έπρεπε να υπήρχε στο μυαλό των παικτών ότι υπάρχουν ακόμα πιθανότητες για την πέμπτη θέση.

Πριν ακόμα αρχίσει το ματς, θα έπρεπε να υπάρχει στο μυαλό τους».

-Απέναντι στον φίλαθλο του Παναθηναϊκού, πώς θα προστατέψετε συγκεκριμένους παίκτες; Θεωρείτε ότι όλο αυτό που έχει συμβεί θα μπορούσε να επηρεάσει το πλάνο σας;

«Aν κάποιος θέλει να προχωρήσει με ένδικα μέσα, είναι δικαίωμά του. Εμείς έχουμε μία διαδικασία, ένα πλάνο αξιολόγησης που τρέχει και κάθε σταθμός είναι σημαντικός για όλους όσοι απαρτίζουν το ποδοσφαιρικό τμήμα».

-Ποια είναι η άποψή σας ως προς το τι δεν πήγε καλά;

«Θα μείνω μόνο σε αυτό που είπε ο προπονητής. Δεν μπορούμε να διαφοροποιηθούμε ως προς αυτό. Ήταν ξεκάθαρη η εικόνα. Ήταν μία πολύ κακή εμφάνιση. Σίγουρα όλοι μας θα αξιολογηθούμε».

-Προσπαθώ να αντιληφθώ το λόγο της σημερινής συνέντευξης Τύπου. Έχουν μπει τα «social media» τόσο πολύ στη ζωή του Παναθηναϊκού και πρέπει να απαντήσετε; Επίσης υπήρξε έμμεση παραδοχή λευκής πετσέτας;

«Είμαστε εδώ επειδή πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα. Για να το ξεκαθαρίσουμε, είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Επειδή αισθάνομαι υποτιμητικά να μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία, αποφασίσαμε με τον προπονητή να γίνει αυτή η συνέντευξη Τύπου.

Δεν μπορεί ούτε ένα χιλιοστό να υπάρξει θέμα ηθικής.

Στην Ιταλία, δίπλα μας είναι, η Γιουβέντους επέλεξε να παίξει κόντρα στη Σπαλ με τα δεύτερα κι έτσι βοήθησε τη Σπαλ να πάρει μία μεγαλύτερη ασφάλεια στη βαθμολογία.

Αν αυτό είναι ανήθικο, κάτι δεν καταλαβαίνω καλά.

Για να είμαι ειλικρινής το συζήτησα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας. Όλα όσα αναφέρετε πριν είναι ένας καλός αντίλογος».

-Με δεδομένο ότι ζούμε στην Ελλάδα και μιλάμε για τον Παναθηναϊκό που αγωνιστικά δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα. Θεωρείτε ότι το κλαμπ θα έπρεπε να έχει μία διαφορετική προετοιμασία για το χθεσινό ματς;

«Κάθε ματς έχει την ίδια βαρύτητα. Δεν καταλαβαίνω τι διαφορετικό έχει ο καθένας στο μυαλό του ότι θα μπορούσε να γίνει.

Δεν μπορούμε να μπούμε σε διαδικασία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι κόντρα στον ΟΦΗ επειδή υπάρχουν ζητήματα ειδικής φύσης.

Η προετοιμασία είναι συγκεκριμένη και αφορά όλα τα παιχνίδια».

-Κάνοντας μία αποτίμηση των παιχνιδιών που έχει παίξει η ομάδα μετά το ματς με τον Ολυμπιακό, το κόστος της επιλογής αυτής είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο; Ρωτάω διότι ο Παναθηναϊκός έχει περάσει δύσκολους μήνες με τους οπαδούς του και δεν υπάρχει ξανά καλή ατμόσφαιρα…

«Η διαφορετικότητα που προσεγγίσαμε το ματς αυτό, αφορούσε στην επιλογή μίας πολύ ειδικής θέσης για να προασπίσουμε τον σύλλογο, πιθανώς και το άτομο αυτό, και μιλώ για τον τερματοφύλακα.

Υπήρχε η σκέψη να παίξει το ματς με τον ΟΦΗ και στα επόμενα ματς να αγωνιστεί ο Κότσαρης.
Προστατεύσαμε όμως την ομάδα με αυτό τον τρόπο. Η διαδικασία ήταν η ίδια, η διαφοροποίηση στο πλάνο ήταν ως προς τις τιμωρίες.

Το κόστος λοιπόν μπορεί να είναι μεγαλύτερο στο μυαλό του καθενός. Εγώ θεωρώ, μαζί με τον προπονητή, ότι όταν σχεδιάζεις κάτι και έχεις αγνά κίνητρα για να το κάνεις.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι να μην παίξουν σε άλλο ματς. Τότε όμως θα κινδύνευαν να καούν.

Ο καθένας μπορεί να δει τα πράγματα από όποια άποψη το επιθυμεί.

Σας εξήγησα πως πάρθηκαν οι αποφάσεις και πως προστατεύσαμε την ομάδα από τους ψιθύρους. Η εμφάνιση όμως ήταν τόσο άσχημη, που διογκώθηκε το πρόβλημα».

-Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να υπάρξει απολογία; Έχετε χάσει από τον ΠΑΣ, ήρθατε ισοπαλία με την ΑΕΛ, γνωρίσατε την ήττα από τον Πανιώνιο κι ο ΟΦΗ καιγόταν για το αποτέλεσμα. Γιατί πρέπει να γίνει όλη αυτή η συνέντευξη Τύπου; 

«Δεν απολογούμαι. Το θέμα της ηθικής όμως, είναι για μένα πάνω από όλα. Είμαι στην Ελλάδα και η ατμόσφαιρα είναι δεδομένη. Προτιμώ να χαμηλώσω το επίπεδο μου για να είναι όλα ξεκάθαρα».

-Θέλω να μου πείτε αν όλο αυτό που δημιουργήθηκε θα σας κάνει να πάρετε ξανά την ίδια απόφαση. Όλοι συζητάνε για αυτό το ματς. Θα είχατε καταλάβει αν δύο παίκτες σας είχαν στηθεί;

«Πάντα κρίνεις με βάση την ατμόσφαιρα που επικρατεί. Αν κληθούμε ξανά στο μέλλον, θα το ξανακάνουμε.

Από τα 21 χρόνια που έτρεχα μέσα στο γήπεδο μπορώ να αντιληφθώ πολλά περισσότερα.

Κι όταν ζεις καθημερινά μία ομάδα, έναν οργανισμό, να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία συνωμοσία εν αγνοία μας».

-Έχετε γράψει μία από τις πιο σημαντικές σελίδες στην ιστορία της ΑΕΛ. Σας πικραίνει η δήλωση του κυρίου Κούγια;

Αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, δεν θα καθόμασταν εδώ τώρα. Είναι η λογική του δοκάρι και μέσα επιτυχημένος, δοκάρι και έξω αποτυχημένος…

Η Γιουβέντους δεν έκανε συνέντευξη Τύπου γιατί πρόκειται για διαφορετική κουλτούρα. Δεν ήταν κάτι γενικό και αόριστο. Αν ήταν επαγγελματικό ή όχι, ας το κρίνει όποιος θέλει».

-Πήρατε μία απόφαση να προστατευθεί ο Κότσαρης και μπήκατε σε μία διαδικασία να προστατέψετε την ομάδα. Μήπως όμως δεν δώσατε στην ομάδα να καταλάβει όσα έπρεπε;

«Μιλάτε με τους ποδοσφαιριστές και ξέρετε ότι υπάρχει μία πληγή που με εξοργίζει. Δεν θέλω να διαφημίσουμε τους τρόπους με τους οποίους λειτουργούμε.

Όλα τα ματς κρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει απάντηση σε αυτό το συγκεκριμένο ερώτημα. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού έχουν πλήρη επίγνωση για το που κινούνται. Γνωρίζουν το κλίμα.

Αν κάναμε κάτι διαφορετικό ο καθένας θα μπορούσε να το μεταφράσει διαφορετικά.
Όταν διαφοροποιείς τη διαδικασία εσύ, τότε είναι που ξεχωρίζεις τα παιχνίδια.

Οι παίκτες γνώριζαν από μόνοι τους. Ξέρω ότι υπάρχουν περιστατικά που μεταφέρονται προς εσάς και δεν θέλω να κάνουμε διαφήμιση».

-Η χθεσινή εμφάνιση αλλάζει το πλάνο σας ενόψει της νέας σεζόν;

«Σας είπα ξανά ότι η αξιολόγηση και τα συμπεράσματα βγαίνουν από κάθε παιχνίδι και συνολικά.
Θα είναι άδικο να μπούμε σε μία διαδικασία να πούμε ότι παίρνονται αποφάσεις από ένα παιχνίδι.

Όλα τα ματς είναι σημαντικά, όπως και τα δύο τελευταία παιχνίδια. Σίγουρα όμως ήταν μία πάρα πολύ άσχημη εμφάνιση».

-Ανεξάρτητα από το χθεσινό θα ήθελα την άποψή σας για το που οφείλεται η κατρακύλα της ομάδας μέσα στο 2019;

«Γιατί δεν κάνετε υπομονή; Στην αρχή, στη μέση και στο τέλος, υπάρχει τοποθέτηση.
Εδώ είμαστε για να κρίνουμε και να πάρουμε αποφάσεις. Ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού αυτό θέλει να ακούσει. Αν θα το ακούσει στις 15 Απριλίου ή στις 15 του Μάη δεν θα αλλάξει κάτι».

-Έχετε καταλάβει ή έχετε μετρήσει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το χθεσινό ματς στη σχέση της ομάδας με τον κόσμο;

«Να δούμε ποιος είναι ο αριθμός των φιλάθλων του Παναθηναϊκού; Εγώ λέω λοιπόν ξανά πως τα αποτελέσματα και οι κρίσεις πρέπει να είναι συνολικά.

Ο καθένας μπορεί να έχει μία σκέψη στο μυαλό του και να εκφραστεί. Δεν μπορεί αυτό να τον αποκλείσει. Δεν είναι αυτοί που γράφουν σχόλια η πλειοψηφία των οπαδών του Παναθηναϊκού.
Το πως αισθάνεται ο κόσμος του Παναθηναϊκού εκφράζεται από την απουσία του κόσμου από το γήπεδο. Δεν ήρθαμε όμως εδώ να κάνουμε αυτή την κουβέντα».

-Αισθάνεστε εσείς και ο κύριος Δώνης ότι πρέπει να κάνετε το κάτι παραπάνω;

«Είναι μία πολύ χρήσιμη ερώτηση αυτή, αλλά πάει σε ειδικό πλαίσιο. Το κάθε μάθημα και η κάθε ειδική κατάσταση είναι ζήτημα ζωής. Είναι μία συνεχής διαδικασία αυτό.

Όλοι μας πρέπει να μπαίνουμε σε μία διαδικασία να διαχειριζόμαστε. Κάθε μέρα που περνάει πρέπει να πηγαίνουμε προς τα πάνω».

-Αισθάνεστε το βάρος ότι κάποιες φορές πρέπει να ασκείται και διοίκηση, υπό την έννοια ότι οι άλλες ομάδες έχουν προέδρους που φαίνονται. Αυτό είναι έξτρα βάρος για εσάς;

«Ως υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος θα σας απαντήσω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα ηθικής, όχι με ένα διοίκησης, αλλά με το πως διαχειριστήκαμε με τον προπονητή το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Το αν ο Παναθηναϊκός είναι πλήρης ή όχι μπορεί να το κρίνει ο καθένας».

-Στην επικείμενη αξιολόγηση μπορεί να συνεχιστεί το τριετές πλάνο και χωρίς εσάς;

«Αυτό που είπα είναι ότι υπάρχει ένα πλάνο και δεν έχει διαφοροποιηθεί κάτι. Αν στο κλείσιμο της σεζόν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση εξωτερική, είναι μία διαδικασία που πρέπει να αξιολογηθεί τότε».

-Ήρθατε εδώ θυμωμένος, αγχωμένος ή στενοχωρημένος;

«Θα έλεγα όχι ο θυμός, ούτε η απογοήτευση. Ξέρω ότι είναι μέρος της πραγματικότητας όλα αυτά.

Ήταν η ανάγκη μου να καταλάβει ο κόσμος πως λειτουργούμε. Να μεταφέρουμε το σκεπτικό μας για να είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο. Την επόμενη χρονιά, αν γίνει κάτι παρόμοιο, πιθανώς να ξαναβρεθούμε εδώ πέρα.
Θα είναι η τελευταία φορά που θα σας πω κάτι πρώτα, πριν από τους ποδοσφαιριστές. Δεν είμαστε εδώ για να διαφημίσουμε αυτά τα πράγματα.

Θα σας πω μόνο ότι σε κάθε παιχνίδι υπάρχουν τοποθετήσεις από τον προπονητή. Είναι μία ειδική περίπτωση που δεν έχουμε μιλήσει στους ποδοσφαιριστές και δεν έχουμε πει το παραμικρό».

Ιάσονας Μίσχος

Όντας 14 ετών του δόθηκε η ευκαιρία να συνδυάσει την αγάπη του για τον Άρη και την δημοσιογραφία μέσω των "Α.Ν. 98.7" Πλέον Βρίσκεται στην οικογένεια του ''Yellow Radio FM 101.7'' από τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button