Ποδόσφαιρο

Διαιτησία: VAR σε δεύτερη κίτρινη και κόρνερ – Όλες οι αλλαγές

Τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν στη διαιτησία τη σεζόν 2026/27 παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο διαιτησίας, με τους Στεφάν Λανουά, Πάολο Βαλερί και Ρομπέρτο Αλόνσο να αναλύουν τις οδηγίες προς τους ρέφερι, αλλά και τις αλλαγές που αφορούν τους κανονισμούς και τη λειτουργία του VAR.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι νέες δυνατότητες παρέμβασης του VAR, η επικοινωνία των διαιτητών με τους αρχηγούς, ο χρόνος αποχώρησης των παικτών στις αλλαγές και τα cooling breaks.

Λανουά: «Δεν θέλουμε υπερόπτες διαιτητές»

Ο Στεφάν Λανουά έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη συμπεριφορά των διαιτητών και στην ανάγκη να υπάρχει ξεκάθαρη επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τις αποφάσεις μας, για να μπορεί ο κόσμος και οι παίκτες να μας εμπιστευτούν. Σήμερα το πρωί είπαμε στις ομάδες ότι θέλουμε συνεργασία ανάμεσα στον διαιτητή και τον αρχηγό της ομάδας. Δεν θέλουμε υπερόπτες διαιτητές. Θέλουμε διαιτητές ανοιχτούς στην επικοινωνία, αλλά με σεβασμό προς τον αρχηγό και όχι συζητήσεις με πολλούς παίκτες».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΚΕΔ ξεκαθάρισε τη φιλοσοφία που θέλει να υπάρχει στη χρήση του VAR.

«Δεν θέλουμε την παρέμβαση του VAR κάθε φορά. Δεν θέλουμε μικροσκοπικές αναλύσεις των φάσεων. Θέλουμε το VAR να παρεμβαίνει όταν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο και προφανές».

Ρομπέρτο Αλόνσο: «Ο κανόνας των οκτώ δευτερολέπτων δούλεψε καλά»

Ο Ρομπέρτο Αλόνσο αναφέρθηκε στις αλλαγές που αφορούν τη ροή των αγώνων, επισημαίνοντας ότι ο κανόνας των οκτώ δευτερολέπτων για τους τερματοφύλακες λειτούργησε καλά.

Νέα δεδομένα υπάρχουν και στις αντικαταστάσεις. Ο ποδοσφαιριστής που γίνεται αλλαγή θα έχει δέκα δευτερόλεπτα για να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο, με εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν είναι τραυματίας ή βρίσκεται σε σημείο του γηπέδου από το οποίο είναι δύσκολο να αποχωρήσει εγκαίρως.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι δεν θα εφαρμοστεί στη Stoiximan Super League ο προαιρετικός κανονισμός για την κάλυψη του στόματος, ενώ τα cooling breaks θα πραγματοποιούνται μόνο όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Βαλερί: VAR και στη δεύτερη κίτρινη – Το παράδειγμα του Έσε

Ο Πάολο Βαλερί παρουσίασε τις σημαντικότερες αλλαγές που αφορούν το VAR, επισημαίνοντας ότι η ελληνική διαιτησία θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το πρωτόκολλο της UEFA.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά τη δεύτερη κίτρινη κάρτα που οδηγεί σε αποβολή, καθώς πλέον θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου από το VAR όταν πρόκειται για ξεκάθαρα λανθασμένη απόφαση.

Στην παρουσίαση χρησιμοποιήθηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η δεύτερη κίτρινη κάρτα που είχε αντικρίσει ο Σαντιάγκο Έσε σε παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στη Μπαρτσελόνα για το Champions League, προκειμένου να εξηγηθεί πώς θα αντιμετωπίζονται πλέον ανάλογες περιπτώσεις.

VAR και στα κόρνερ – Παράδειγμα το ΟΦΗ – ΑΕΚ

Αλλαγή υπάρχει και στις περιπτώσεις των κόρνερ, αφού το VAR θα έχει πλέον τη δυνατότητα να εξετάζει έναν ξεκάθαρα λανθασμένο καταλογισμό, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νέο πλαίσιο.

Για να γίνει πιο κατανοητή η συγκεκριμένη αλλαγή, παρουσιάστηκε η επίμαχη φάση από το ΟΦΗ – ΑΕΚ στο Superbet Super Cup, με το κόρνερ που είχε προηγηθεί του γκολ της Ένωσης.

Το σεμινάριο έδωσε έτσι το στίγμα της ΚΕΔ για τη νέα αγωνιστική περίοδο, με στόχο πιο ξεκάθαρες αποφάσεις, καλύτερη επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές και παρεμβάσεις του VAR εκεί όπου υπάρχει σαφές και προφανές λάθος.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button