ΕρασιτέχνηςΜπάσκετΠοδόσφαιρο

Έρευνα: Εκεί ιδρύθηκε πραγματικά ο Άρης Θεσσαλονίκης!

Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε μια ιστορική ανακρίβεια για το που ιδρύθηκε ακριβώς ο Άρης, τότε, πριν 106 χρόνια. Ο Πάνος Κατσούφρος μέσω της ομάδας του, ARIS Retro, φέρνει στην επιφάνεια το πραγματικό μέρος που “γεννήθηκε” το σωματείο του Άρη Θεσσαλονίκης.

Στο ύψος της Εθνικής Αντιστάσεως ψηλά, υπάρχει μια κολόνα η οποία γράφει (πολύ λανθασμένα) : “Εδώ ιδρύθηκε ο Άρης”.


Σύμφωνα με όλα τα ιστορικά στοιχεία και μέσω της προφορικής παράδοσης από τους παλαιότερους ο Άρης ιδρύθηκε σε ένα καφενείο στου Βότση.
Αυτό το καφενείο λεγόταν “Εξοχικό του Φλόκα” ή “Καφενείο του Φλόκα” ή “Εξοχικός Κήπος Φλόκα”. (Όλες οι ονομασίες είναι σωστές).


Που βρίσκονταν όμως αυτό το περίφημο καφενείο;
Το “Εξοχικό του Φλόκα” ΔΕΝ βρίσκονταν στο ύψος της Εθνικής Αντιστάσεως εκεί που σήμερα είναι λάθος γραμμένο το “Εδώ ιδρύθηκε ο Άρης”!
Το “Εξοχικό του Φλόκα” υπήρχε από τον Ιούλιο του 1905 και βρίσκονταν πολύ πιο κάτω, δίπλα και αριστερά από ένα διατηρητέο το οποίο βρίσκεται και υπάρχει μέχρι και σήμερα στη Βασιλίσσης Όλγας 212.


Το διατηρητέο στην Βασ. Όλγας 212 ήταν εκείνη την εποχή το καφέ “Μοδιάνο” (μετέπειτα σχολείο Ρήγας Φεραίος) και δίπλα ακριβώς και αριστερά ήταν το περίφημο “Καφενείο του Φλόκα” στο οποίο ιδρύθηκε ο Άρης!


Στη πρώτη φωτογραφία εποχής βλέπουμε τα 2 καφενεία τα οποία “συνορεύουν” μεταξύ τους, στον κίτρινο κύκλο είναι το “Εξοχικό του Φλόκα” και στον μαύρο κύκλο το Καφέ Μοδιάνο!


Στη δεύτερη και τρίτη φώτο βλέπουμε το συμβόλαιο του 1910 (!!) του κτιρίου που στεγαζόταν το Καφέ Μοδιάνο, μέσα στο οποίο γράφει ξεκάθαρα “Αριστερόθεν πρότερον μεν Άλμπερτ Άμποτ και Εμίν Ρετζέμπ ήδη δε καφενείον Φλόκα…”


Σ’αυτό το σημείο και σ’αυτό το καφενείο ιδρύθηκε ο Άρης!
Σύμφωνα με τον έγκριτο συγγραφέα και αρχιτέκτονα κ. Βασίλη Κολώνα ο οποίος έχει σκιαγραφήσει πλήρως τη Συνοικία των Εξοχών μέσα από βιβλία, αναφέρει μέσα από την “ανάδυση της εκτός των τειχών Θεσσαλονίκης” πως στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν 4 καφενεία.


Επί της οδού Σέδες (σημερινή Β.Όλγας) τα 2 απ’αυτά βρίσκονται απέναντι από το Ντεπό των τραμ, τα οποία όμως θεωρούνταν μικρά και άγνωστα.
Μέσα στη λήθη του χρόνου δεν υπάρχουν πλέον ούτε τα ονόματα τους.
Τα άλλα 2 είναι το Καφέ Φλόκα και Καφέ Μοδιάνο τα οποία βρίσκονται στο ανατολικό όριο των ιδιοκτησιών Αλλατίνι.


Σε όλες τις ιστορικές αναφορές σχετικά με την ίδρυση του Άρη δεν αναφέρεται πουθενά το Καφέ Μοδιάνο αλλά το Καφέ του Φλόκα!
Ο Άρης ιδρύθηκε στις 25 Μαρτίου 1914 στο “Εξοχικό του Φλόκα” στη σημερινή Βασ.Όλγας 210 και όχι στο ύψος της Εθνικής Αντιστάσεως που είναι βαμμένη και η κολόνα.


Όσον αφορά μια άλλη εκδοχή, αυτή της ταβέρνας του Κρικέλα, δεν υφίσταται απλά γιατί το 1914 δεν υπήρχε ούτε σαν παράπηγμα, καθώς εκείνη τη χρονιά δεν αναφέρεται πουθενά στα παλιά καφενεία της Θεσσαλονίκης!


Η ταβέρνα του Κρικέλα άνοιξε τον Απρίλιο του 1937 και ουδεμία σχέση έχει με την ίδρυση του Άρη. Το ιστορικό “Καφενείο του Φλόκα” είναι το σημείο μηδέν του Άρη Θεσσαλονίκης και οι ιδρυτές του διάλεξαν τον συγκεκριμένο χώρο όχι τυχαία, εκείνη την εποχή το “Καφενείο του Φλόκα” ήταν σημείο συγκέντρωσης και πολλών σημαντικών εκδηλώσεων στη κοινωνία της πόλης!


Στη τέταρτη και πέμπτη φωτογραφία το “Εξοχικό του Φλόκα” το 1912 και 1931 αντίστοιχα μέσα από αποκόμματα παλιών εφημερίδων.
Δυστυχώς από την μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει βρεθεί πουθενά κοντινή φωτογραφία και ίσως να μην βρεθεί ποτέ…
Το πιο σημαντικό απ’όλα όμως είναι πως βρέθηκε μετά από 105 χρόνια το ακριβές σημείο στο οποίο ιδρύθηκε ο Άρης και αυτό είναι στη σημερινή Βασιλίσσης Όλγας 210.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Ένα σχόλιο

  1. Σχετικά με την ίδρυση του Άρη. Το Εξοχικό Φλόκα ήταν στο σημερινό 218 της Βασιλίσσης Όλγας. Μια παράκληση: επειδή δεν βλέπω τις φωτογραφίες της ανάρτησης για την ίδρυση του Άρη, μήπως μπορείτε να μου τις στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δίνω;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button