ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Kaizers Orchestra – “170”

“Πιστεύω ότι τόσο στη ζωή όσο και στην τέχνη, ο δρόμος προς την αυθεντικότητα και την ευτυχία βρίσκεται κάνοντας επιλογές που βασίζονται στην καρδιά, τα συναισθήματα και τη διαίσθησή μας, αντί να βασιζόμαστε αποκλειστικά στη λογική μας”, Janove Ottesen.

Επέλεξαν να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι, έξω από την πεπατημένη, δημιουργώντας μουσική που συνδυάζει νέες συνθέσεις που δεν είχαν ακουστεί στο παρελθόν. Πειραματίστηκαν με διάφορα όργανα, διασκευές, στίχους, αισθητική, ήχους και συμπεριφορά στη μουσική τους, τόσο στα άλμπουμ όσο και στα Live τους. Ακολούθησαν την καρδιά τους και δημιούργησαν έναν μοναδικό ήχο που τους ξεχωρίζει.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “170” από τους Kaizers Orchestra. Κυκλοφόρησε το 2001 μέσα από το άλμπουμ “Ompa til du dør” και αναφέρεται σε έναν εθελοντή στρατιώτη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Kaizers Orchestra

Mερικές κιθάρες, ένα σετ ντραμς, ένα κοντραμπάσο, ατσάλινες ζάντες, κάδοι απορριμμάτων, σειρήνες και έξι μουσικοί σφυροκοπούν με μανία βαρέλια πετρελαίου, κάτι που εντείνει το ρυθμό και απελευθερώνει απίστευτη ενέργεια. Δεν υπάρχει κοινό είδος στο οποίο ταιριάζει η μουσική των Kaizers Orchestra, μια σύνθεση των λαϊκών επιρροών της Σκανδιναβίας και της Ανατολικής Ευρώπης σε ένα πάντρεμα με Rock, Indie και Folk.

Δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στην πόλη Μπέργκεν της Νορβηγίας, το συγκρότημα αποτελείται από τους Janove Ottesen και Geir Zahl (φωνητικά, κιθάρα, βαρέλι), Helge Risa (όργανο αντλίας), Øyvind Storesund (ακορντεόν, μπάσο), Terge Vinterstøen (κιθάρα, κρουστά) και Rune Solheim (ντραμς). Εμπνέονται από όλα τα είδη των μουσικών ειδών και η φήμη τους ως ένα από τα πιο συναρπαστικά και εκρηκτικά Live στον πλανήτη είναι αδιαμφισβήτητη από όσους τους έχουν δει επάνω στη σκηνή.

Kaizers Orchestra

Παρά το γεγονός ότι οι στίχοι τους είναι γραμμένοι αποκλειστικά στα νορβηγικά έχουν τεράστια απήχηση σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Εστιάζουν σε θέματα όπως η ζωή, ο θάνατος, η προδοσία και τα ναρκωτικά, αφηγούνται ιστορίες μιας χούφτας χαρακτήρων που αφορούν τον πόλεμο, την αντίσταση και τη μαφία, επικεντρώνονται σε καταστάσεις που συμβαίνουν σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα και στη διαφθορά που ενέχεται.

Σχετικά με τα βαρέλια πετρελαίου, το συγκρότημα έψαχνε για περισσότερη έκρηξη σε ορισμένα τραγούδια ενώ έβγαζε το πρώτο του άλμπουμ “Ompa til du dør”, προσπάθησε να προσθέσει περισσότερα τύμπανα, αλλά διαπίστωσε ότι δεν ήταν αρκετό “για να κάνει το ρυθμό να εκραγεί περισσότερο”. “Είναι ένα θέμα υπογραφής”, σύμφωνα με τον Ottesen. Δίνουν επίσης στα μέλη του συγκροτήματος κάτι για να σταθούν στα σόου, έτσι ώστε όλοι στο κοινό να μπορούν να τους δουν.

Kaizers Orchestra

Θεωρούν ότι είναι σημαντικό να εκπροσωπείται η διαφορετικότητα στη τέχνη καθώς έτσι μπορούμε να απεικονίσουμε το σύνολο της ύπαρξής μας. Δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για ένα ευρύτερο φάσμα φωνών και προοπτικών να ακουστούν και να εκπροσωπηθούν. Όταν άνθρωποι από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο εμπλέκονται στη δημιουργία και την παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων, μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση των πολιτισμών του άλλου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να καταρριφθούν τα στερεότυπα και να προωθηθεί μεγαλύτερη εν συναίσθηση και κατανόηση μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων.

Από το 2001 έως το 2013, η δημοτικότητα της μπάντας έφτασε σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα στη Νορβηγία και καθιερώθηκαν ως μια εναλλακτική Indie Rock μπάντα με μεγάλη εκτίμηση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Και τότε, πήραν την απόφαση να σταματήσουν στο απόγειό τους. Μετά από μία παύση διάρκειας 10 χρόνων επιστρέφουν δυναμικά με την πρώτη τους περιοδεία στις ΗΠΑ.

Kaizers Orchestra

Πιστεύουν ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη απαιτούν αλλαγή. Εάν συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε, να ενεργούμε και να αισθανόμαστε με τον ίδιο τρόπο, τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια. Αν θέλουμε να καταφέρουμε κάτι νέο και ανεξερεύνητο, πρέπει να προσεγγίσουμε τα πράγματα διαφορετικά. Να αγκαλιάσουμε την αλλαγή, ανεξάρτητα από το αν είναι θετική ή αρνητική, καθώς οδηγεί στην ανάπτυξη.

“Για μένα η ζωή είναι να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, να βοηθάς την οικογένεια, τους φίλους, τους ανθρώπους γύρω σου. Κατά κάποιο τρόπο είναι όλα η εκτεταμένη εκδοχή του εαυτού σας. Φανταστείτε να το έκαναν όλοι αυτό. Τότε το όνειρο του John Lennon έγινε τελικά πραγματικότητα. Ας συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησε με το τραγούδι του, “Imagine”, Janove Ottesen.

Kaizers Orchestra

“170”

Slapp av me komme snart igjen
Du vett me får tilstrekkelig med stipend
Nå går eg inn som frivillig soldat
Når eg går ut har eg blitt far
Det var kveld og det blei dag og kveld igjen
Eg skreiv brev på brev men eg fekk aldri brev igjen
Et halvt år med skudd og åpne sår
Et halvt år. Herre Gud, tiå går så seint

Takk Gud for sanitetens personal
For de syr samen rekrutt og general
Dagen kom, eg venta på signal
Eg fekk min siste ordre i frå høgaste befal og han skreik
170 gå å sjå om det er klart
Nei general, la meg få sleppa general
Det er lett for deg å senda inn en frivillig soldat
Men kven skal ta seg av min hustru og mitt barn?

170 er det klart, er det klart?
170 me vente på et svar!

Kaizers Orchestra

Χαλαρώστε, σύντομα θα επιστρέψουμε
Ξέρετε ότι θα λάβουμε επαρκή χρηματοδότηση
Τώρα κατατάσσομαι ως εθελοντής στρατιώτης
Όταν βγαίνω έξω, έχω γίνει πατέρας
Ήταν νύχτα και έγινε ξανά μέρα με νύχτα
Έγραψα επιστολή σε γράμμα αλλά δεν πήρα ποτέ πίσω
Μισό χρόνο με πυροβολισμούς και ανοιχτές πληγές
Μισό χρόνο. Θεέ μου, ο καιρός περνάει τόσο αργά

Δόξα τω Θεώ για το ιατρικό σώμα
Γιατί ράβουν μαζί νεοσύλλεκτους και στρατηγούς
Ήρθε η μέρα και περίμενα ένα σήμα
Και πήρα την τελευταία μου εντολή από τον υψηλότερο εντολοδόχο, και φώναξε
170 βγείτε έξω και δείτε αν είναι καθαρό
Όχι, στρατηγέ, φύλαξέ με.
Είναι εύκολο για σένα να στείλεις έναν εθελοντή στρατιώτη
Αλλά ποιος θα φροντίσει τη γυναίκα μου και το παιδί μου;

170 είναι σαφές, είναι σαφές;
170 περιμένουμε απάντηση!

Kaizers Orchestra

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της
Back to top button