“Δεν είμαι ευτυχισμένος εκτός αν κάνω τέχνη ή μουσική ή κάτι τέτοιο, και δεν έχω καμία αίσθηση ότι είμαι ολοκληρωμένος άνθρωπος εκτός αν συμμετέχω ενεργά στη δημιουργία”.
Η βασική διαφορά μεταξύ των Angels Of Light και των Swans είναι ο τόνος του Gira, τόσο μουσικά όσο και φωνητικά. Οι ηχογραφήσεις που προκύπτουν είναι από τις πιο ειλικρινείς και εγκάρδιες μουσικές που παράγονται ανεξάρτητα σήμερα – εύθραυστες αλλά και συντριπτικές, καθαρτικές και διεισδυτικές, χωρίς να θυσιάζουν την ορμή ή το πάθος της πρωτοποριακής του δουλειάς με τους Swans.
Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε απόψε, είναι το “Song For My Father” από τους Angels Of Light. Κυκλοφόρησε το 1999 μέσα από το άλμπουμ “New Mother”, ένας φόρος τιμής στη μνήμη του πατέρα του Michael Gira, από τα πιο απλά και όμορφα τραγούδια που έχουμε ακούσει.

Οι Angels Of Light είναι μια μουσική οντότητα που σχηματίστηκε το 1997 από τον Michael Gira, αφού διέλυσε τους Swans, το συγκρότημα που είχε ιδρύσει το 1982. Σηματοδοτεί ένα σαφώς διαφορετικό στυλ, αισθητά πιο μελωδικό και λιγότερο βάναυσο μουσικά από τις προηγούμενες προσπάθειές του, αν και όχι λιγότερο συναισθηματικά εξαντλητικό. Στους Angels of Light συμμετέχουν πολλοί συνεργάτες από τη Νέα Υόρκη, όπως οι Dana Schechter των Bee and Flower, Kid Congo Powers των The Cramps, Larry Mullins γνωστός και ως Toby Dammit, Bliss Blood των The Moonlighters και Pain Teens, Thor Harris των Shearwater και το συγκρότημα από το Μπρούκλιν, Akron/Family.
Γράφει τα τραγούδια σε ακουστική κιθάρα, στη συνέχεια συγκεντρώνει μουσικούς και φίλους και χτίζει τις ενορχηστρώσεις μαζί τους στο στούντιο και στις ζωντανές εμφανίσεις. Καθοδηγεί τη διαδικασία, αλλά ζητάει ενεργά τις δημιουργικές τους συνεισφορές καθώς κάθε ηχογράφηση περιέχει τις συνεισφορές μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης πληθώρας καταπληκτικών μουσικών.
Μετά από πολλά χρόνια που σκεφτόταν την “ηχητική υπερφόρτωση” με τους Swans, επικεντρώνεται στο να εμπλουτίζει τα τραγούδια που γράφει με ενορχηστρώσεις που υποστηρίζουν το βασικό τραγούδι, αντί να κυριαρχεί ο ίδιος ο ήχος.
Στόχος του είναι να επιτύχει την ίδια αίσθηση μαγείας που βίωσε ως παιδί ακούγοντας ηχογραφήσεις του Brer Rabbit από τον Burle Ives και άλλα τέτοια θαύματα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων παιδικών δίσκων της Disney που άκουγε πριν από πολύ καιρό. Βλέπει τις ενορχηστρώσεις ως μικρές ταινίες που δημιουργούνται για να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για τους στίχους και τη φωνή, ώστε να μπορεί κανείς να παρασυρθεί στον κόσμο που δημιουργεί η μουσική.

Παράγει τις ηχογραφήσεις των Angels και η παραγωγή των ηχογραφήσεων είναι εξίσου σημαντική με τα ίδια τα τραγούδια. Τα περισσότερα από τα όργανα που χρησιμοποιούνται στις ηχογραφήσεις είναι ακουστικά, αλλά όχι όλα. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές κιθάρες, μπάσο και ντραμς αλλά σκόπιμα αποφεύγει έναν ήχο “ροκ”.
Ο Gira αποδίδει τη διαφορά αυτή σε μια αλλαγή στην προσωπική του ορμή: “Εκείνες τις μέρες έβραζα από ένα είδος αόριστης οργής, η οποία τροφοδοτούσε όλα όσα έκανα, τη μουσική μου, την προσωπική μου ζωή, τα πάντα. Αυτό δεν έχει πεθάνει εντελώς, αλλά δεν είναι πλέον η πηγή της δουλειάς μου”.
“Άφησα πίσω μου το παρελθόν… Ο τρόπος που εργάζομαι ως παραγωγός είναι πρώτα να ακολουθώ την οπτική εικόνα που είχα για το τελικό αποτέλεσμα του τραγουδιού όταν το έγραφα – και τελικά να πετάω όλες τις μεγάλες, λανθασμένες ιδέες και όνειρά μου, παραμένοντας ανοιχτός στην τύχη, στα «λάθη» (ειδικά), στις τυχαίες αντιπαραθέσεις, στα αδιέξοδα και, το πιο σημαντικό, στη συμβολή των άλλων”.
Δεν του αρέσουν οι συνεντεύξεις και δεν απολαμβάνει την προοπτική να μοιράζεται τα προσωπικά του συναισθήματα (εκτός του πεδίου της ερμηνείας) με κανέναν… εκτός αν το επιλέξει ο ίδιος. Οποιαδήποτε προσπάθεια ανάλυσης ή νοηματοδότησης των έργων του φαίνεται εξίσου ενοχλητική στον Michael Gira, ο οποίος ισχυρίζεται: “Δεν έχω απολύτως καμία «αποστολή» εκτός από το να δημιουργώ μουσική. Δεν έχω κανένα «λόγο» να υποστηρίξω. Δεν υπάρχει κανένα απώτερο κίνητρο. Μου αρέσει να δημιουργώ μουσική, να τραγουδάω, να διαμορφώνω ήχο. Αυτό είναι αρκετό”.

“Song For My Father” (Τραγούδι Για Τον Πατέρα μου)
When the warm wind blows through the corridors and tiled walls
There you are, the mad guardian of your empty room
Your memories were tortured by the scent of ocean through the halls
And where was I, the one that you loved best?
Now, show me how to hold the knife that cuts the page
To crucify the weakness and the guilt I use for faking strength
Now, I remember, I crawled naked across the broken stage
And there was I, the child that brought us shame
So walk across the blood red ocean
Stand above the broken glass and concrete towers
And here I sleep, stoned guardian of my empty room
Now, I’ve become the child that neither of us knew
Thank God you never knew the things that I’ve done
Thank God you never saw the person I’ve become

Όταν ο ζεστός άνεμος φυσάει μέσα από τους διαδρόμους και τους πλακόστρωτους τοίχους
Να ‘σαι, ο τρελός φύλακας του άδειου δωματίου σου
Οι αναμνήσεις σου βασανίζονταν από το άρωμα του ωκεανού μέσα από τους διαδρόμους
Και πού ήμουν εγώ, αυτός που αγαπούσες περισσότερο;
Τώρα, δείξε μου πώς να κρατάω το μαχαίρι που κόβει τη σελίδα
Για να σταυρώσω την αδυναμία και την ενοχή που χρησιμοποιώ για να προσποιούμαι δύναμη
Τώρα, θυμάμαι, σέρθηκα γυμνός στη σπασμένη σκηνή
Και εκεί ήμουν εγώ, το παιδί που μας έφερνε ντροπή
Περπάτα λοιπόν στον αιματοβαμμένο ωκεανό
Στάσου πάνω από τα σπασμένα γυαλιά και τους τσιμεντένιους πύργους
Και εδώ κοιμάμαι, λιθοβολημένος φύλακας του άδειου δωματίου μου
Τώρα, έγινα το παιδί που κανείς μας δεν ήξερε
Δόξα τω Θεώ που δεν έμαθες ποτέ τα πράγματα που έχω κάνει
Δόξα τω Θεώ που δεν είδες ποτέ το άτομο που έγινα

“TivoliRadio”, το αιρετικό ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για τους εραστές της καλής ξένης μουσικής!
Ελάτε μαζί μας συνοδοιπόροι σε μια μοναδική περιπέτεια που μας απελευθερώνει, μας προκαλεί, μας εμπνέει… Στο μουσικό κρησφύγετο της απέναντι όχθης…!!! https://tivoliradio.gr/




