Ποδόσφαιρο

Τάσσος: «Προσοχή στην μεταβατική περίοδο που έρχεται – Λαχτάρα όλων των παικτών η επιστροφή στο γήπεδο και η κατάκτηση του Κυπέλλου»

Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή «Box to Βox» φιλοξενήθηκε ο Πersonal Τrainer Νίκος Τάσσος.

Ο Νίκος Τάσσος που συνεργάζεται με παίκτες του Άρη όπως τους Λούκας Σάσα, Μπρούνο Γκάμα και Ούγκο Σόουζα μίλησε για την περίοδο της επιστροφής των ποδοσφαιριστών στις προπονήσεις, για το τι θα πρέπει να προσέξουν προκειμένου να αποφευχθούν τραυματισμοί ενώ φυσικά τόνισε πως μεγάλη λαχτάρα όλης της ομάδας είναι η κατάκτηση του κυπέλλου.

Νίκος Τάσσος & Λούκας Σάσα

Αναλυτικά τα όσα είπε στον Ιάσονα Μίσχο:

Βλέπεις από τους παίκτες την όρεξη και την διάθεση να ξαναπαίξουν;

Ναι όλοι περιμένουν με αγωνία, προσμονή και λαχτάρα θα έλεγα να δουν τι θα γίνει και να μπουν μέσα στο γήπεδο. Σκέψου πως από την μια μέρα στην άλλη, έχασαν την καθημερινότητα τους. Είναι λογικό να θέλουν να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς, να θέλουν να επιστρέψουν στο «σπίτι» τους που είναι το γήπεδο και εννοείται να επιστρέψουν στις προπονήσεις και τους αγώνες.

Είδαμε και δηλώσεις παικτών όπως «διψάμε για να επιστρέψουμε αλλά και για το κύπελλο». Λαμβάνεις κάτι τέτοιο εσύ;

Ναι το είχαμε ξαναπει άλλωστε αυτό. Το κύπελλο το θέλουν πάρα πολύ! Είναι ένας μεγάλος στόχος που ξεκίνησε δειλά δειλά στην φετινή ομάδα, τα παιδιά είχαν χαμηλές προσδοκίες γιατί έβλεπαν παιχνίδι το παιχνίδι ξεχωριστά. Έφτασαν στο ματς με την ΑΕΚ, όλοι είδαμε τι έγινε ωστόσο η ομάδα πήρε σκορ πρόκρισης. Το μόνο μελανό σημείο σε αυτή την ιστορία είναι πως όλοι βγήκαν από αυτό το… mood και οι παίκτες και οι φίλαθλοι. Αν το παιχνίδι δηλαδή γινόταν 23 Απριλίου, πιστεύω ότι ο Άρης θα ήταν στον τελικό. Παρ’όλα αυτά, αυτό δεν αναιρεί το ότι οι παίκτες θα προσπαθήσουν και θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για το κύπελλο, εγώ αυτό εισπράττω καθημερινά, το συζητούν, το θέλουν, είναι μια διάκριση για αυτούς. Είναι λαχτάρα και του κόσμου και της ομάδας και της διοίκησης να έρθει αυτός ο τίτλος!

Ωστόσο είναι ένα θέμα η απουσία του κόσμου γιατί πάντα έδινε ώθηση στην ομάδα.

Όλοι το γνωρίζουμε αυτό, για τον Άρη ο κόσμος είναι ο 12ος παίκτης. Το έχουμε δει και στην γ’εθνική, στην β’εθνική, το βλέπουμε και στο μπάσκετ τώρα που περνάει δύσκολες στιγμές. Στο ποδόσφαιρο εδώ και δύο χρόνια που η ομάδα έχει επιστρέψει, κάθε Κυριακή το γήπεδο είναι γεμάτο. Θα ήταν εκτός πραγματικότητας κάποιος που θα πίστευε ότι ο κόσμος δεν βοηθά τον Άρη. Είναι σίγουρα ένα αρνητικό κομμάτι αλλά μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, οι παίκτες δηλαδή να το δουν διαφορετικά και να δώσουν το κάτι παραπάνω για να ευχαριστήσουν τον κόσμο τους που δεν θα είναι εκεί, να είναι ένα έξτρα κίνητρο και να πανηγυρίσουν μαζί την κατάκτηση του Κυπέλλου, γιατί εκεί θεωρώ πως κανείς δεν θα μπορέσει να «κρατήσει» τον κόσμο από το πανηγύρι.

Από την στιγμή που θα επανέλθουν οι παίκτες στις προπονήσεις μέχρι να ξεκινήσουν οι αγώνες χωρίς φόβο τραυματισμών, πόσος χρόνος χρειάζεται;

Εγώ θα μιλήσω καθαρά για το ποδόσφαιρο. Κάποιος που δεν είναι σχετικός με το άθλημα, εύκολα μπορεί να καταλάβει ότι μια δίμηνη αποχή των παικτών σημαίνει και δύσκολη επαναφορά. Ας σκεφτούμε ότι ακόμη και όταν τελειώνει η σεζόν, οι παίκτες ξεκουράζονται περίπου 20 μέρες. Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή από όλους παίκτες και προπονητικό τιμ, για το πότε θα επανέλθει η ομάδα, πως θα φορμαριστεί αλλά και πως θα προσαρμοστεί σε αυτή την μεταβατική περίοδο. Δεν είναι μόνο το φέτος, σίγουρα υπάρχουν στόχοι για τον Άρη που πρέπει να υλοποιηθούν φέτος άλλα και η επόμενη χρονιά είναι κρίσιμη. Αν δεν προσέξει κάποιος θα είναι ένα «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων που θα επηρεάσουν και την επόμενη χρονιά.

Μιλώντας με αιρθμούς, πόσο χρόνο θα έδινες;

Αυτό που ακούγεται είναι πως θα δοθούν δύο εβδομάδες περίπου στις ομάδες. Κατά την γνώμη μου είναι πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, γιατί οι παίκτες δούλευαν αλλά ο καθένας ατομικά που σημαίνει ότι ο καθένας είχε τις προσαρμογές του και τον δικό του ρυθμό και τώρα θα πρέπει να μπουν σε κάτι ομαδικό, σε ένα σύνολο 20-25 παικτών που οι οργανισμοί και το μυϊκό σύστημα θα δεχθούν ένα «σοκ» το οποίο θα αποβληθεί από τον οργανισμό του κάθε παίκτη σε διάστημα περίπου 15 ημερών. Σε αυτές τις δυο εβδομάδες λοιπόν θέλουν να δώσουν το περιθώριο στις ομάδες να φτάσουν στο «πικ», το οποίο όμως είναι αδύνατο. Ο οργανισμός ενός ποδοσφαιριστή σίγουρα θέλει έναν μήνα, το ελάχιστο για να επανέλθει στην κανονική του φόρμα. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας, δεν γνωρίζουμε πως θα επανέλθουν οι ομάδες και είναι πραγματικά ένα πειραματικό στάδιο. Θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να πει στους γυμναστές π.χ του Άρη τι θα κάνουν γιατί και αυτά τα παιδιά είναι σε πολύ δύσκολη θέση τώρα, διακυβέυονται πολλά τώρα, πρόκειται για ένα πείραμα, μια πρόκληση για όλους. Σίγουρα θέλει σωστούς χειρισμούς, αλλά και αρκετή τύχη.

Πιστεύεις θα υπάρχει φόβος και από την μεριά των παικτών για τυχών τραυματισμό π.χ;

Ναι, σίγουρα αυτό το πειραματικό στάδιο θα λέγαμε εγκυμονεί και κινδύνους τραυματισμών και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε και για την επόμενη χρονιά. Σίγουρα πρέπει να προσέχουν κάποιοι παίκτες όμως αυτό δεν μπορεί να το κρίνει ένας γυμναστής. Πρέπει ο κάθε παίκτης που είναι επαγγελματίας να γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αντοχές του σώματος του. Δηλαδή είτε λέγεται Γκάμα, Ματίγια είτε Βέλεθ, μπαίνοντας στις πορπονήσεις αν αισθανθεί κάποια ενόχληση θα το μεταφέρει στο προπονητικό τιμ και θα γίνει κάποια αλλαγή. Εκεί λοιπόν μπαίνει και η προσωπικότητα του κάθε παίκτη και νομίζω πως στον Άρη υπάρχουν παίκτες με προσωπικότητα που μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό τους και να βοηθήσουν να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν παίκτες που θα «ρισκάρουν» βάζοντας την ομάδα πάνω απ’όλα για να πάρουν το κύπελλο;

Εγώ είμαι σίγουρος σε αυτό αλλά πάντα υπό κάποια φυσιολογικά πλαίσια. Για παράδειγμα ο Σάσα φέτος έχει κάνει πολλές φορές την υπέρβαση είτε λόγω κούρασης είτε λόγω μικροενοχλήσεων και έχει βάλει την ομάδα πάνω από τον εαυτό του και αγωνίστηκε. Μπορεί να είναι λίγο καιρό εδώ στον Άρη αλλά έχει γίνει «ένα» με την ομάδα, οπότε πιστεύω και άλλοι παίκτες λειτουργούν σαν τον Λούκας όπως π.χ ο Γκάμα, ο Φετφατζίδης που αγωνίστηκε σε κάθε ματς, ο Ιντέγε που «διψούσε» να επιστρέψει, το πιστεύω για πολλούς αλλά όπως είπαμε να είναι σε φυσιολογικά πλαίσια, όχι δηλαδή να πιεστούν μυϊκά τον εαυτό τους, όχι κάτι υπερβολικό γιατί εκεί θα πληγεί και ο παίκτης αλλά και η ομάδα.

Πρέπει και εμείς να επανέλθουμε γιατί κακά τα ψέμματα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μείνει πίσω στο κομμάτι της σωματικής άσκησης.

Η μόνη ευχή που κάνω είναι πως, όσοι στην καραντίνα βρήκαν το «έξω», το περπάτημα σαν μια διέξοδο, να το τηρήσουν σε ένα μεγάλο ποσοστό και μετά την καραντίνα. Πραγματικά θα τους «βγάλω» το καπέλο. Από εκεί και πέρα σίγουρα και εμείς πρέπει να επανέλθουμε είτε αυτό λέγεται ο φόβος με το άνοιγμα των γυμναστηρίων είτε αυτό είναι το σώμα μας που θα πρέπει να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Οπότε σιγά σιγά πιστεύω και ο κόσμος θα αποβάλλει τον φόβο του, θα μπει σε ένα πρόγραμμα και σταδιακά τα γυμναστήρια και οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα «πλημμυρίσουν» από κόσμο. Το βλέπουμε τα τελευταία κυρίως χρόνια αυτό, το βλέπει σαν διέξοδο.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, θα μπορέσεις να πείσεις κάποιον παίκτη να μείνει;

Μακάρι, αν περνούσε από το χέρι μου θα ήθελα να μείνουν όλοι οι παίκτες. Είναι καταπληκτικά παιδιά όλα τους. Ποιον να σκεφτώ; Τον Σόουζα, που όποτε του ζητηθεί είναι εκεί και βοηθά την ομάδα, τον Γκάμα; η ποιότητα του είναι αδιαπραγμάτευτη, όλοι τους και παίκτες με τους οποίους εγώ δεν συνεργάζομαι αλλά τους βλέπω πως φέρονται, πρέπει να μείνουν στην ομάδα. Όλοι τους αγαπούν την ομάδα, είναι δεμένοι με τον κόσμο! Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι της διοίκησης και για εμένα πρέπει να κάνει την υπέρβαση γιατί πολλοί παίκτες πρέπει να μείνουν, ένας βασικός κορμός τουλάχιστον. Όποιος δεν θέλει να μέινει, η πόρτα είναι φυσικά «ανοχιτή», θα έρθουν άλλοι, ο Άρης είναι μεγάλη ομάδα, πλέον παρακαλούν γιανα έρθουν. Το χρέος της διοίκησης για εμένα είναι να κρατήσουν έναν βασικό κορμό, κάποιους παίκτες «κλειδιά» που είναι προσωπικότητες, έχουν γίνει ένα με την ομάδα, που αγαπούν τον κόσμο, που θα δώσουν στην ομάδα, έχουν ποιότητα και που με… 0,5-0 θα πάρουν το παιχνίδι. Ο Άρης θα πρέπει να βασιστεί σε έναν κορμό και χρόνο με τον χρόνο να «γεμίζει» σε θέσεις που χρειάζεται ενίσχυση.

Ποια είναι η επόμενη μέρα για εσένα;

Σίγουρα αυτό που έχω στο μυαλό είναι η επιστροφή στην καθημερινότητα. Και εγώ είμαι σε ένα πειραματικό στάδιο, δε γνωρίζω τι θα γίνει. Δεν ξέρω πότε θα ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις, με ποιους και πότε θα συνεργαστούμε. Θέλω να πιστεύω ότι σίγουρα μετά την δεύτερη εβδομάδα ο κόσμος θα αρχίσει να βρίσκει σιγά σιγά τα πατήματα του οπότε ακόμη δεν έχω σίγουρη απάντηση. Το σίγουρο είναι πως θέλω να γυρίσουμε όλοι στην καθημερινότητα μας υγιείς και από εκεί και πέρα να βρούμε ξανά τους ρυθμούς μας!

Θεωρείς τον Λάζαρο Βαρδάκη κατάλληλο για μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Άρης;

Σαφέστατα, έχει τις γνώσεις και γι’αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο το πού βρίσκεται, σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Θα κάνει το καλύτερο μαζί με το υπόλοιπο προπονητικό τιμ προκειμένου να επανέλθει η ομάδα στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Είναι και για εκείνον μια μεγάλη πρόκληση στην οποία πιστεύω θα ανταπεξέλθει.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button