ΔιεθνήΠοδόσφαιρο

Ραμπεσαντρατανά: Η Παρί, η Ελλάδα και ο Ρόουζ

Ο Ερίκ Ραμπεσαντρατανά, που άφησε ιστορία χωρίς να παίξει, μίλησε για όλα και μεταξύ άλλων έπλεξε το εγκώμιο του Ρόουζ.

Στις 27 Ιουνίου 2001 η ΑΕΚ ανακοίνωνε την απόκτηση του Ερίκ Ραμπεσαντρατανά. Ήταν η δεύτερη μεταγραφή της Ένωσης εκείνη τη θερινή μεταγραφική σεζόν μετά από τον Κάρλος Γκαμάρα.

Και μπορεί τον Παραγουανό να τον γνώριζαν όλοι λόγω της παρουσίας του σε Μουντιάλ και Κόπα Αμέρικα με την εθνική (είχε περάσει από την Ευρώπη με τις φανέλες των Ατλέτικο και Μπενφίκα), αλλά και ο Ραμπεσαντρατανά δεν ήταν άγνωστος.

Ο Ερίκ ξεκίνησε την καριέρα του από τη Νανσί, όπου τον ανακάλυψε ο Εμέ Ζακέ. Ο άνθρωπος, δηλαδή, που οδήγησε την εθνική Γαλλίας στην κατάκτηση του Μουντιάλ 1998, που φιλοξενήθηκε στα γήπεδά της.

Το 1997 έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του και μετακινήθηκε στην Παρί Σεν-Ζερμέν. Στην πρώτη του κιόλας χρονιά καθιερώθηκε και βοήθησε την ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας να κατακτήσει το Κύπελλο, το Λιγκ Καπ και το Σούπερκαπ.

Έγινε, μάλιστα, κι αρχηγός της. Η μαγιά στο Παρίσι χάλασε, όταν αφίχθη ο Λουίς Φερναντέζ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Και κάπου εκεί ο Ραμπεσαντρατανά ξεκίνησε να ψάχνεται για το εξωτερικό.

Αναλυτικά όσα είπε στο Sport 24:

Αποτυχία; Ναι. Ο Ερίκ Ραμπεσαντρατανά δεν έπαιξε παρά μόνο πέντε ματς. Δύο στο Κύπελλο και πέντε ευρωπαϊκά. Κανένα στο πρωτάθλημα. Γιατί θεωρεί ο ίδιος ότι απέτυχε, σκεπτόμενος ψύχραιμα μετά από 19 ολόκληρα χρόνια;

“Νομίζω ότι απέτυχα στην ΑΕΚ λόγω του τότε προέδρου, ο οποίος δεν ήξερε τίποτα από ποδόσφαιρο και χάλασε τη θητεία μου στην Ελλάδα, όπου η αλήθεια ήταν ότι ήρθα με ενθουσιασμό.

Είχα υπογράψει τριετές συμβόλαιο και θα το εξαντλούσα εάν δεν ήταν ο τότε πρόεδρος γιατί πίστευα πολύ σε αυτήν την ομάδα”.

Με τον τότε πρόεδρο της ΑΕΚ, Μάκη Ψωμιάδη, είχε έλθει σε ρήξη. Το παραδέχεται. Ξεχωρίζει, όμως, τον Φερνάντο Σάντος, για τον οποίον πίστευε από τότε. Και μιλά για τρεις πρώην συμπαίκτες του.

“Με τον Φερνάντο Σάντος είχα καλή σχέση και ήθελε να παίζω. Θα μπορούσα να πετύχω πολλά πράγματα με τον Σάντος και δυστυχώς λυπάμαι που δεν τα κατάφερα.

Μετά τραυματίστηκα και ο πρόεδρος δεν ήθελε να με πληρώνει. Μετά δεν ήθελε να παίζω και να προπονούμαι. Άρχισαν προβλήματα, τα οποία έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να λυθούν από τη FIFA.

Δεν έχω κρατήσει επαφές με πρώην συμπαίκτες μου. Θυμάμαι τον Ντέμη. Ο Τσιάρτας ήταν πολύ καλός παίκτης, αλλά πολύ υπερήφανος. Ο Ζήκος τρομερά ευγενικό παιδί. Και ο Ζαγοράκης δουλευταράς”.

Η φυσική του κατάσταση και λόγω των τραυματισμών δεν έμοιαζε η ιδανική. Του κόλλησαν το παρατσούκλι “χοντρός”. Ακόμη και σήμερα το όνομά του πέρα από γλωσσοδέτης ταυτίζεται με όσους παίκτες έρχονται από το εξωτερικό και έχουν… παραπανίσια κιλά. Ο Ραμπεσαντρατανά δίνει τη δική του εξήγηση στο Sport24.gr.

“Έλεγαν ότι είμαι χοντρός για να μ’ αναγκάσουν να φύγω. Ήμουν όμως καλά και μπορούσα να παίξω όταν δεν ήμουν τραυματίας”.

Στα 47 του ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο. Είναι σχολιαστής αγώνων στη γαλλική τηλεόραση και το γαλλικό ραδιόφωνο. Είχε και ένα πέρασμα από τις ΗΠΑ όταν μαζί με τον πρώην επιθετικό του Παναθηναϊκού, Σίντνεϊ Γκοβού, ξεκίνησαν ένα πρότζεκτ ακαδημιών στο Μαϊάμι. Απέτυχε όπως εξηγεί.

“Δουλεύω ως σχολιαστής αγώνων στο ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu Paris. Εδώ και τέσσερα χρόνια σχολιάζω τα ματς της Παρί Σεν-Ζερμέν. Σχολιάζω το τουρκικό πρωτάθλημα στο Canal + και έχω μια εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI. Έφυγα από Μαϊάμι και τις ΗΠΑ το 2015. Ήταν μια κακή εμπειρία”.

Ως σχολιαστής – έστω κι αν όπως παραδέχεται δεν παρακολουθεί πολύ ελληνικό πρωτάθλημα – έχει μια άποψη. Δεν εκπλήσσεται επουδενί από τη σεζόν του Ματιέ Βαλμπουενά και πλέκει το εγκώμιο των Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Λίντσεϊ Ρόουζ.

“Για μένα είναι φυσιολογικό ο Βαλμπουενά να κλέβει την παράσταση στην Ελλάδα. Τι κι αν είναι 35 ετών. Είναι μεγάλος παίκτης.

Ξέρω τον Ελ Αραμπί που έχει πολύ καλό όνομα στη Γαλλία, ενώ φυσικά έχω μάθει και για τον Λίντσεϊ Ρόουζ. Ήταν πολύ καλός με τη Λοριάν”.

Φόρεσε τη φανέλα της Παρί Σεν-Ζερμέν και δεν έχει κρύψει ποτέ ότι έγινε και οπαδός της. Αλήθεια έχουν αντίπαλο οι πρωτεουσιάνοι στη Ligue 1. Θα γίνει ο Κιλιάν Εμπαπέ ο κορυφαίος του κόσμου;

“Η Παρί Σεν-Ζερμέν δεν έχει αντίπαλο. Αντίπαλος της Παρί Σεν-Ζερμέν είναι η… Παρί Σεν-Ζερμέν. Εάν παίζουν σοβαρά, δεν χάνουν από κανέναν.

Το ποδόσφαιρο είναι πιο δύσκολο στο υψηλό επίπεδο. Χρειάζεται σταθερότητα. Ο χρόνος θα δείξει για τον Κιλιάν Εμπαπέ”

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button