Ποδόσφαιρο

Πως επηρεάζουν οι βρετανικές εκλογές το διεθνές και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Στη Μεγάλη Βρετανία σήμερα πραγματοποιήθηκαν εθνικές εκλογές . Οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές ίσως θα μπορούσαμε να πούμε οι σημαντικότερες της ιστορίας της . Ο λόγος είναι ότι θεωρούνται εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα με αίτημα την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την παραμονή της , την γνωστή σε όλους «διχάλα» brain or Brexit .

Του Διονύση Ασημιάδη

Μπορεί να μην έχουμε ακόμη την πλήρη εκλογική ενσωμάτωση όμως μπορούμε να μιλήσουμε πλέον για καθαρή νίκη της παράταξης των Συντηρητικών , αίτημα των οποίων είναι η απομάκρυνση των Βρετανών από τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ερώτημα λοιπόν τίθεται πως επηρεάζει όλη αυτή η κατάσταση το ευρωπαϊκό και διεθνές ποδόσφαιρο η απόφαση των Βρετανών . Η απάντηση μπορεί να μην είναι απλή αλλά έχει μια λογική που προέρχεται από τους κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση . Ένα από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και προφανώς του Ευρωπαικού είναι η Premier League , εξαιτίας πολλών καταστάσεων .

Μία από αυτές είναι τα μεγάλα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για τις αγοραπωλησίες παιχτών από και προς την νήσο της Βρετανίας και ειδικά της Αγγλίας. Χαρακτηριστικά μπορεί να θεωρηθούν τα 105 εκατομμύρια που κατέβαλλε η Manchester United για την αγορά του Pogba και τα 80 για τον Μaguire . Σε παρόμοιες λογικές βάδισαν και η Arsenal με τη δαπάνη 70 εκατομμυρίων για τον Pepe ή Manchester City με 63 για τον Rodri . Αξίζει να γίνει αναφορά στο συνολικό υπέρογκο ποσό του 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταναλώθηκε φέτος για μεταγραφές . Από την άλλη πλευρά εκτός από αγορές έχουν γίνει και εξίσου μεγάλες πωλήσεις όπως αυτή του Gareth Bale στη Real το 2013 για 100 εκατομμύρια ευρώ . Αυτό το μεγάλο μεταγραφικό παζάρι με την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση αυτομάτως θα μειωθεί . Η ευκολία στην αγοραπωλησία γινόταν λόγω του κανονισμού για την ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού ανάμεσα στις χώρες που βρίσκονται στην ΕΕ , και πηγάζει από το άρθρο 45 της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Με την έξοδο θα απαιτείται η έκδοση αδειών διαμονής και εργασίας δημιουργώντας μια πολύ σκληρή γραφειοκρατία η οποία ταυτόχρονα θα καθιστά την είσοδο ή την έξοδο ενός ατόμου από την χώρα πολύ δύσκολη . Το συγκεκριμένο κώλυμα θα οδηγήσει αφενός σε μαζικές αποχωρήσεις καθώς η αστάθεια θα προκαλέσει φόβο αλλά και οι ήδη διαμένοντες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παραμείνουν . Θα προτιμηθούν επομένως μόνο Βρετανοί ποδοσφαιριστές κατ΄επέκταση και ποδοσφαιριστές κάποιοι από αυτούς θα είναι λιγότερο καλοί από έναν ξένο με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοση σε διηπειρωτικές διοργανώσεις .

Το πρωτάθλημα της Premier League , δεν είναι μόνο ένας τόπος συνεύρεσης τεραστίων ποδοσφαιρικών ονομάτων είναι και ένας πόλος επενδυτική προσέγγισης . Αξίζει κανείς να παρατηρήσει τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει . Μία από αυτές είναι η Manchester City στην οποία ο Σαουδάραβας  Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναϊάν έχει τοποθετήσει το κεφάλαιο μαμούθ των 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ακολουθήσει η οικογένεια Gleizer η οποία επένδυσε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ . Για να καταστούν δυνατές αυτές οι τεραστίων μεγεθών επενδύσεις έπρεπε να εφαρμοστούν τα άρθρα 63, 64 ,65 66 του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων . Φυσικά ένα ενδεχόμενο Brexit δεν θα φέρει τη φυγή όλων αυτών των κεφαλαίων αλλά θα τα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό για δύο λόγους .

Ο πρώτος σχετίζεται με τον κανόνα της μικροοικονομίας γύρω από την πηγή του εισοδήματος το οποίο σχετίζεται όχι μόνο με την επένδυση αλλά και την κατανάλωση και τα έσοδα που άλλωστε αποτελούν μέρος της επένδυσης και την αιτία για να πραγματοποιηθεί . Ένα μέρος των εσόδων αποτελεί η προσπάθεια αγοράς μετοχών από άλλους οικονομικούς οργανισμούς . Ιδιαίτερα σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η αγορά του 14% των μετοχών για 454 εκατομμύρια ευρώ από την αμερικάνικη εταιρεία Silver Lake . Η συγκεκριμένη συμφωνία οδήγησε σε αύξηση των τιμών του Βρετανικού χρηματιστηρίου σε μία μικρή τόνωση της Βρετανική οικονομίας .

Ο δεύτερος σχετίζεται με την σημαντικότερη πηγή εσόδων σε μία επένδυση που είναι η προβολή . Βάσει του κανονισμού της ζήτησης και της προσφοράς , όσο πιο λαοφιλές και προβεβλημένο είναι ένα προϊόν τόσο πιο πολύ καταναλώνεται και προσελκύει χορηγούς . Γι΄αυτό και η Premier League γίνεται αιτία προσέλκυσης χορηγών που καταναλώνουν τεράστια επίσης ποσά όπως είναι η Chevrolet η οποία δαπανά 400 εκατομμύρια ευρώ . Αφού λοιπόν το Brexit θα απομακρύνει ποδοσφαιριστές άρα και θέαμα , αυτόματα οι χορηγοί αλλά και οι επενδυτές θα προσελκύσουν διαφορετικά πρωταθλήματα καθώς θα έχουν περισσότερα έσοδα . Προφανώς και η ήδη υπάρχοντες θα μειώσουν αισθητά τα χρήματα που καταναλώνουν για τις ομάδες τους σε όλους τους τομείς .

Συμπερασματικά καταλήγουμε στο γεγονός πως η αποχώρηση από την ευρωπαϊκή ένωση θα έχει άμεση σχέση με την Premier League . Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα ξεχωρίζει λόγω του συνδυασμού ξένου και εγχώριου στοιχείου , καθώς αγωνίζονται σχεδόν τα μεγαλύτερα ονόματα ποδοσφαιριστών που προσφέρουν υπέροχα θεάματα σε όλον τον πλανήτη . Ο συνδυασμός αυτός , προσεγγίζει μια σειρά οικονομικών εσόδων από μεγάλες επενδύσεις μέχρι και διαφημίσεις. Φυσικά μπορεί να προστεθεί και η σύναψη μεγάλων τηλεοπτικών συμβολαίων από όλο τον πλανήτη .

Το Brexit, λοιπόν θα συρρικνώσει αισθητά αυτόν τον θεσμό και θα τον μετατρέψει σε ένα εθνικό πρωτάθλημα μειώνοντας σημαντικά το ενδιαφέρον παρακολούθησης του . Σε οικονομικό επίπεδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα μεγάλο κομμάτι της εγχώριας οικονομίας και η υπονόμευση του θα προκαλέσει την αύξηση ανεξέλεγκτων οικονομικών μεγεθών όπως είναι αυτό της ανεργίας . Έτσι λοιπόν οι βρετανικές εκλογές σήμερα δεν είναι καθοριστικής σημασίας για τα πολιτικά τεκταινόμενα ,της Βρετανίας και της Ευρώπης αλλά και για τα αθλητικά .

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button