Διεθνή

Παρέμεινε ψύχραιμη, το γύρισε και πήρε την νίκη

Το Βέλγιο έκανε το δώρο κι η Εθνική μας το αξιοποίησε! Νίκησε 2-1 στην Κύπρο με Μήτρογλου, Τζιόλη να γυρίζουν το ματς και να διατηρούν τις ελπίδες για τα μπαράζ.

Πριν τη σέντρα στο ΓΣΠ και μετά το δώρο των Βέλγων, η Ελλάδα γνώριζε ότι στις εναπομείνασες δύο αγωνιστικές του 8ου προκριματικού ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήθελε 6 βαθμούς για να είναι σίγουρα 2η και μετά να δει αν θα απέφευγε τη θέση του χειρότερου από τους 9 δεύτερους. Κάπως έτσι, μπήκε στο ματς επιθετική, θέλοντας να κυκλοφορήσει γρήγορα τη μπάλα στη μεσαία γραμμή και αντίστοιχα να πιέσει «ψηλά» την κυπριακή άμυνα όποτε δεν την είχε στην κατοχή της.

Ωστόσο όσο περνούσε η ώρα παρουσίασε τα γνωστά της προβλήματα στον δημιουργικό τομέα, χωρίς να μπορεί να βρει χώρους απέναντι σε μια διπλή γραμμή ζώνη άμυνας της Κύπρου. Οι πρώτες δύο τελικές πάντως ήρθαν νωρίς για τη «γαλανόλευκη», αρχικά με την κεφαλιά του Μανωλά, λίγο άουτ, στο 8′ και έπειτα με την αρκετά άστοχη κεφαλιά του Φορτούνη στο 12′.

Παρότι στο πρώτο τέταρτο η Ελλάδα είχε την εδαφική υπεροχή, η Κύπρος άνοιξε το σκορ στην πρώτη ουσιαστική ευκαιρία της και μετά από ένα δίλεπτο κατοχής μπάλας. Μια έξοχη κάθετη μπαλιά του Κάστανου έκοψε στα δύο την ελληνική άμυνα, ο Τζαβέλας κράτησε σε κανονική θέση τον Σωτηρίου και αυτός αφού αρχικά νικήθηκε στο τετ-α-τετ από τον Καρνέζη, στη συνέχεια πήρε το «ριμπάουντ» και πέτυχε το 1-0 σε κενή εστία.

Παρά το αρχικό σοκ του 1-0 κόντρα στη ροή του αγώνα, η Εθνική γρήγορα βρήκε και πάλι την αυτοκυριαρχία της. Και παρότι οι διεθνείς μας συνέχισαν να αντιμετωπίζουν θέματα απέναντι στην πολυπρόσωπη κυπριακή άμυνα, τελικώς βρήκαν τη λύση μετά από δύο τραγικές αμυντικές αντιδράσεις των γηπεδούχων.

Αρχικά, στο 24′, ο Λαΐφης ουσιαστικά δίνει πάσα στον Μάνταλο, αυτός βρίσκει αμέσως τον Μήτρογλου, με τον σέντερ φορ της Εθνικής να αποφεύγει με έξοχη ντρίμπλα τον Αντωνιάδη και να νικά με άψογο πλασέ τον Παναγή για το 1-1. Μόλις δύο λεπτά μετά, το νερό μπήκε στ’ αυλάκι για την Ελλάδα! Εκτέλεση κόρνερ του Φορτούνη, ο Τζιόλης νίκησε εύκολα τον Αρτυματά στον αέρα και έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Παναγή για το 1-2.

Στη συνέχεια, το ματς ήταν ένας μονόλογος για την Εθνική που πλέον είχε και την ψυχολογία με το μέρος της και την δυνατότητα να διαχειριστεί όπως ήθελε το ματς. Είχε μάλιστα ακόμη μια κλασική ευκαιρία για να τελειώσει ουσιαστικά το ματς στο 32′. Σε μια αντεπίθεση με Μήτρογλου – Μάνταλο, ο πρώτος βρήκε τον δεύτερο ο οποίος έφυγε μόνος απέναντι στον Παναγή αλλά αντί να πλασάρει επέλεξε να γυρίσει τη μπάλα για τον Μήτρογλου, όμως η πάσα δεν ήταν καλή, ταυτόχρονα είχε γυρίσει η κυπριακή άμυνα και κάπως έτσι η ευκαιρία χάθηκε.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου μέρους η Εθνική μας άφησε τη μπάλα στα πόδια των Κυπρίων χωρίς να πιέζει ιδιαίτερα, επιλέγοντας έτσι μια πιο προσεκτική αντιμετώπιση του αγώνα, ούτως ώστε να «βγει» το ημίχρονο. Οι παίκτες του Σκίμπε δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα στα μετόπισθεν και κάπως έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με αυτό το 1-2.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε πάντως πιο επιθετικά για την Ελλάδα, την ώρα που η κυπριακή άμυνα είχε βρεθεί πολύ «ψηλά» και με εξαιρετικά κακές αντιδράσεις σε στις στημένες φάσεις και κάθετες μπαλιές. Το αποτέλεσμα ήταν να βρει η Εθνική μας 4 κλασικές ευκαιρίες για τρίτο γκολ μέσα στα πρώτα 12 λεπτά της επανάληψης!

Αρχικά, στο 48′, ο Τοροσίδης αστοχεί εξ επαφής με κεφαλιά, έπειτα από κόρνερ του Φορτούνη, σε μια φάση που η άμυνα έμεινε «βιδωμένη» στο έδαφος. Τρία λεπτά μετά, ο Μήτρογλου έκλεψε τη μπάλα στη μεσαία γραμμή και διένυσε το μισό γήπεδο, όμως τελευταία στιγμή προ του Παναγή ο Δημητρίου που είχε γυρίσει πρόλαβε να του βάλει την κόντρα κι έτσι η μπάλα έφτασε «σβηστά» στον Κύπριο γκολκίπερ. Έπειτα, στο 55′, ο Φορτούνης βρίσκει τον Μήτρογλου που μπαίνει από πλάγια στην περιοχή αλλά αντί να του γυρίσει και πάλι τη μπάλα, σουτάρει άουτ. Τέλος, στη μεγαλύτερη των τεσσάρων ευκαιριών, αυτή του 57′, μετά από εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Μάνταλου εκτός περιοχής, το πλασέ του με το αριστερό σταμάτησε στο δεξί δοκάρι της εστίας του Παναγή.

Κάπου εκεί όμως η επιθετική δραστηριότητα της Ελλάδας ξαφνικά «έσβησε» για πολλή ώρα. Οι διεθνείς μας σταμάτησαν να δημιουργούν στη μεσαία γραμμή, η ένταση της πίεσης επίσης χαλάρωσε, ενώ πιθανότατα τον ρόλο της άρχισε να παίζει και η κούραση. Βεβαίως, πέρα από δύο μακρινά άστοχα σου των Κυπρίων στη συνέχεια, στο αμυντικό κομμάτι οι διεθνείς μας δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα. Στο 79′ υπήρξε ένα λάθος του Τζαβέλα που ανάγκασε τον Καρνέζη να αποκρούσει με υπερένταση το σουτ του Κυριάκου εκτός περιοχής, αλλά ως το φινάλε η Ελλάδα διαχειρίστηκε χωρίς… θέματα αυτό το 1-2 και πανηγύρισε τη σπουδαία νίκη.

Πως ξεκίνησαν:

Το 4-2-3-1 ήταν η επιλογή του Ραν Μπεν Σιμόν για την Κύπρο. Στο τέρμα ήταν ο Παναγή, στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά οι Δημητρίου, Κατελάρης, Λαΐφης και Αντωνιάδης, με τους Αρτυματά και Λαμπάν μπροστά τους, στα αμυντικά χαφ. Επιτελικός ήταν ο Κάστανος, δεξιά στην επίθεσης ο Κυριάκου, αριστερά ο Μαργκάσα και σέντερ φορ ο Σωτηρίου.

Με σχήμα 4-2-3-1 παρέταξε και ο Μίχαελ Σκίμπε την Εθνική μας ομάδα στον «τελικό» του ΓΣΠ κόντρα στην Κύπρο. Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Καρνέζης, αριστερά στην άμυνα ο Τζαβέλας και δεξιά ο Τοροσίδης, με δίδυμο στόπερ τους Μανωλά – Παπασταθόπουλο. Ζέκα και Τζιόλης ήταν  οι αμυντικοί μέσοι, μπροστά τους ο Φορτούνης, αριστερά ο Σταφυλλίδης, δεξιά ο Μάνταλος και στην «κορυφή» της επίθεσης ο Μήτρογλου.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Κύπρος (Ραν Μπεν Σιμόν): Παναγή, Δημητρίου, Κατελάρης, Λαΐφης, Αντωνιάδης (60′ Αλεξάνδρου), Αρτυματάς, Λαμπάν, Κάστανος (79′ Οικονομίδης), Κυριάκου, Μαργκάσα (86′ Μυτίδης), Σωτηρίου.

Ελλάδα (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Τοροσίδης (69′ Ρέτσος), Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλας, Ζέκα, Τζιόλης, Φορτούνης (75′ Δώνης), Σταφυλλίδης, Μάνταλος, Μήτρογλου (89′ Σάμαρης).

Διαιτητής: Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγιένκο (Ισπανία)
Βοηθοί: Ρομπέρτο Αλόνσο (Ισπανία), Ντιέγο Μπαρμπέρο Σεβίγια (Ισπανία)
Τέταρτος: Χοσέ Μαρία Σάντσεθ Μαρτίνεθ (Ισπανία)

Πηγή: Sdna.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button