Ποδόσφαιρο

«Παγκόσμιο φαινόμενο ο Γκάλης-Μακάρι να φτιάξω και στην Θεσσαλονίκη κάτι αντίστοιχο»

Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή «Αθλητικό X-Press» φιλοξενήθηκε ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το γκράφιτι του Νίκου Γκάλη στην Αθήνα, Κάσπερ.

Αναλυτικά τα όσα είπε στους Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:

Είσαι Αθηναίος ή Θεσσαλονικιός;

Έχω μεγαλώσει στην Αθήνα, είμαι μετανάστης από την Ουκρανία και έχω έρθει πολύ μικρός εδώ.

Πως κόλλησες το «μικρόβιο» του Άρη και του Νίκου Γκάλη;

Τον είχα γνωρίσει από κοντά όταν ήμουν 15 χρονών. Ασχολούμαι γενικώς με το μπάσκετ και έχω επίγνωση. Όταν ήρθε η γνωριμία μου με τον μεγάλο αστέρα του Άρη, μετέπειτα έμαθα λίγο καλύτερα τα κατορθώματα του γιατί όταν τον γνώρισα εγώ δεν υπήρχε internet. Τότε είχε ήδη σταματήσει την καριέρα του και δεν είχα δει ούτε ένα στιγμιότυπο από τα όσα έχει κάνει.

Του τι σημαίνει Γκάλης έτσι;

Ναι. Ήμουν στην κατασκήνωση 15 χρονών και είχε ένα camp μια μεγάλη αθλητική εταιρία και εκεί φιλοξενήθηκε ο Νίκος Γκάλης. Μας είχε μιλήσει και τον γνωρίσαμε από κοντά.

Υποστηρίζεις κάποια ομάδα;

Δεν είμαι οπαδός κάποιας ομάδας αλλά έχω επίγνωση των αθλητικών και έχω κάποιες γνώμες και συμπεράσματα. Σίγουρα τώρα ως πιο ώριμος κατατάσω τον Νίκο Γκάλη στην κορυφή του αθλήματος και ας μην έχει διαφημιστεί από τα ΜΜΕ παγκοσμίως. Ήταν ένα πραγματικό φαινόμενο που έζησε τα χρόνια που το μπάσκετ δεν είχε εμπορευματοποιηθεί τόσο όσο τώρα και έβγαινε στην επιφάνεια αυτός που άξιζε.

Πως το εννοείς αυτό;

Αν ήταν τώρα, δεν θα τον άφηναν να πρωταγωνιστήσει. Τότε το άθλημα δεν ήταν τόσο «στημένο», τώρα υπάρχει το marketing. Τώρα είναι πιο δύσκολο, για λευκούς αθλητές κιόλας να θεωρούνται πραγματικά πρωταγωνιστές στα σημερινά δεδομένα. Αναγκάζομαι και βλέπω παλιά ματς και παλιά στιγμιότυπα όταν ακόμα το μπάσκετ ήταν πραγματικό άθλημα και όμορφο.

Είσαι καλλιτέχνης; Ζωγραφίζεις;

Είμαι γραφίστας, φτιάχνω επιχειρήσεις κάνω καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και φτιάχνω πίνακες.

Και όταν βρίσκεις χρόνο «σκαρώνεις» και ένα γκράφιτι στα Σεπόλια; (γέλια)

Όχι δεν είναι στα Σεπόλια (γέλια). Υπάρχει ένα γυμναστήριο που λέγεται «Φωκιανός», βρίσκεται στα 150μ. από την Βουλή. Είναι κλασικό και μαζεύει πολλή νεολαία. Είναι σε πολύ κεντρικό σημείο. Οπότε υπάρχει συνεχώς κίνηση. Πέρασε και ο «φίλος» από την ασπρόμαυρη ομάδα και με τρόπο που δεν εκφράζει την πλειοψηφία των οπαδών αυτής της ομάδας, έκανε αυτό που έκανε.

Πως έγινε αυτό το γκράφιτι;

Πριν από έναν χρόνο και κάτι, Ιούνιο του 2018 είχα ξεκινήσει. Έφτιαξα μια γραμματοσειρά και ήθελα να την κοσμίσω με ένα μεγάλο είδωλο και αποφάσισα ότι αυτό θα είναι ο Νίκος Γκάλης. Δεν μου ερχόταν κάποιος άλλος σθλητή στο μυαλό που θα μπορούσα να τιμήσω σε ελληνικό έδαφος. Είναι μπασκετικό το περιβάλλον εκεί οπότε είχα μεγάλη βοήθεια και από φίλους εκεί, είχαν μαζευτεί περίπου 5-6 άτομα και ο καθένας έκανε κάτι, κάποιος έβαφε το φόντο, κάποιος κουβαλούσε τις μπογιές, άλλος έπλενε τα πινέλα. Μετά από έναν χρόνο δεν φανταζόμουν ότι θα πάρει τόσο μεγάλη προβολή

Είχες κάποια φωτογραφία μαζί σου ή από το μυαλό σου το δημιούργησες;

Ναι είχα «κατεβάσει αυτή την κλασική φωτογραφία που είναι ο Γκάλης με τα δύο χέρια, τους δύο δείκτες συγκεκριμένα και δείχνει ψηλά. Ήταν πολύ χαρακτηριστική εικόνα, είχε και ένα βλέμμα επιθετικό προς τα μπασκετικά του «θύματα». Ήταν η πιο ωραία φωτογραφία για εμένα.

Πως ένιωσες με τους βανδαλισμούς;

Δεν ένιωσα άσχημα, δεν έχω κάποιον θυμό μέσα μου. Είμαι αρκετά χρόνια στον χώρο του γκράφιτι και πραγματικά τα κομμάτια «πατιούνται» σχεδόν αμέσως από άλλα γκράφιτι. Το γεγονός πως αυτό έμεινε έναν χρόνο ανέγγιχτο σε τόσο κεντρικό δρόμο της Αθήνας που περνάνε οι πάντες. Λίγες μέρες πριν «πατηθεί», αναρτήθηκε ξανά από κάποια μέσα και έγινε ξανά επίκαιρο το έργο. Το είδαν αυτοί, έμαθαν την τοποθεσία του, ήρθαν και το «πάτησαν». Αλλά και πάλι δεν θεωρώ ότι εκφράζουν την πλειοψηφία.

Εσύ το επαναδημιούργησες μετά με την φανέλα της Εθνικής;

Ναι χωρίς να έχω δει τι συμβαίνει με την κοινή γνώμη που θα ήθελε να αποκατασταθεί το ίδιο, να μην αλλάξει κάτι και να βγει όπως ήταν και πριν. «Κατέβασα» μια νέα φωτογραφία από το αρχείο που έχω και είδα ότι μπορεί να είναι κατάλληλη μια μορφή πιο ενωτική για αυτό το σημείο που θα εξέφραζε μια μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού και όχι μόνο φιλάθλους της ομάδας του Άρη.

Έχεις σκεφτεί να κάνεις κι’άλλα έργα;

Ναι τώρα που υπάρχει η προσοχή του κόσμου και είναι επίκαιρο το όνομα έστω και μέσα από ένα αρνητικό γεγονός που πιστεύω πως είναι η στιγμή να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Πάλι με τον Γκάλη έτσι;

Ποιος άλλος; Εντάξει, υπήρχουν αθλητές που προσπαθούν να τον φτάσουν και που τον στήριξαν όπως π.χ ο Γιαννάκης που δεν έχει προβληθεί τόσο όσο ο Γκάλης. Ο Γκάλης όμως έχει αναλάβει τον ρόλο του πρέσβη του αθλήματος.

Μόνο στην Αθήνα;

Μακάρι να μπορέσω να έρθω και στην Θεσσαλονίκη να φτιάξω κάτι αντίστοιχο.

Δεν είσαι φίλαθλος του Άρη;

Είμαι πολύ κοντά στον Άρη λόγω της ιστορίας από αρχές δεκαετίας 80′ έως και την δεκαετία του 90′ που το άθλημα ήταν αγνό.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button