Μπάσκετ

Γαλάνης: «Ο Άρης μπορεί να βγάλει ταλέντα, είναι θέμα διαχείρισης»

Στο Yellow Radio 101,7 και στην εκπομπή box to box φιλοξενήθηκε ο γνωστός προπονητής μπάσκετ, Δημήτρης Γαλάνης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων, στην πορεία του Άρη στον χώρο του μπάσκετ.

Η προπονητική καριέρα του Δημήτρη Γαλάνη ξεκίνησε νωρίς για εκείνον, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχοντας προπονήσει ομάδες όπως, ο Ηρακλής, ο Πιερικός και η Καβάλα.

Από τότε έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό, προπονώντας ομάδες με επιτυχία, ενώ έχει βρεθεί πολλές φορές στην Αμερική και το NBA, έχοντας επαφές με αρκετούς οργανισμούς.

Αναλυτικά, ότι είπε στον Ιάσωνα Μίσχο:

Για την σχέση ευρωπαίων παικτών με το NBA: “Προσπαθούμε να εκμαιεύσουμε κάποια πράγματα, γιατί ορισμένα πράγματα είναι πολύ δικά τους. Η Αμερική αυτή την στιγμή κατέχει 80 ευρωπαίους παίκτες στο NBA, αριθμός πολύ μεγάλος, έχουν γεμίσει σκάουτερς όλη την Ευρώπη και έτσι γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει εδώ, αλλά ο κόουτς Σνάιντερ είπε ότι, το αμερικάνικο μπάσκετ θα πάρει ότι θέλει από την Ευρώπη και θα προχωρήσει. Δηλαδή, υπάρχει ένας σοβινισμός, υπάρχει μία προσέγγιση ότι ‘εμείς παίρνουμε από όλο τον κόσμο αυτό που θέλουμε, αλλά χαράζουμε τον δικό μας δρόμο’. Αυτός, είναι ένας σοβαρός λόγος που προπονητές όπως ο κόουτς Μεσίνα και ο κόουτς Εσκαριόλο, δεν πήραν τις ευκαιρίες που τους αναλογούσαν, όσον αφορά την κατάρτιση τους, την προσωπικότητα τους και τις γνώσεις τους.»

Σχετικά με την απώλεια του Μεσίνα από τις ευρωπαικές ομάδες: Αυτή την στιγμή, υπάρχουν προπονητές, που ήταν advanced, head coach, στο NBA, οι οποίοι είναι under contract με τις ομάδες τους και μπορούν να έρθουν εδώ με λιγότερα χρήματα. Είναι φοβεροί προπονητές, παρ’ όλα αυτά δεν έχουν offers από ευρωπαικές ομάδες. Είναι γιατί και εδώμ, υπάρχει ένα status quo, για παράδειγμα, ‘να δουλέψει ο Γιώργος, ο Πέτρος, ο Γιάννης’, έτσι είναι και στην Αμερική. Είναι δύσκολο να βρει δουλειά στο NBA Ευρωπαίος προπονητής.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από την τεχνική ηγεσία του Ρικ Πιτίνο και της Εθνικής γενικότερα στο επίπεδο που βρίσκονται: Πρώτα απ’ όλα, είναι μεγάλη τιμή για το ελληνικό μπάσκετ που είναι ο Ρικ Πιτίνο στον πάγκο του. Εγώ, επειδή είμαι ένας άνθρωπος που δεν φοβάμαι να εκφράσω την άποψη μου, θεωρώ ότι είναι μεγάλη τιμή, όπως, επίσης, είναι πολύ σημαντικό το υπάρχον staff. Πρόκειται για προπονητές της Α1 κατηγορίας, αλλά από την άλλη θα πω και τις ενστάσεις μου δημοσίως. Σε όλο το staff, από προπονητές, βοηθούς, μέχρι και γυμναστές, δεν υπάρχει-και δεν μιλάω για τον εαυτό μου-, ούτε ένας βορειοελλαδίτης προπονητής. Επιπλέον, σε μία εθνική ομάδα που δεν είναι καθόλου τυχαία, ο προπονητής ή οι προπονητές να είναι ανοιχτοί. Αυτό δεν γίνεται να υπάρχει, μπορείς να πεις ότι ‘εγώ πληρώνομαι 1 ευρώ, αλλά χαρίζω αυτά τα λεφτά σε έναν κοινωφελή σκοπό.’ Αυτά, θέλω να τα πω δημοσίως γιατί διαφωνώ με την συγκεκριμένη προσέγγιση, όσον αφορά την ενδοποιότητα των προπονητών.

Προχωρώντας στο εθνικό κομμάτι, θεωρώ πως ο κόουτς, όχι μόνο επικοινωνιακά, αλλά και πραγματικά κάνει φοβερά πράγματα στην Εθνική. Θεωρώ ότι κρύβει πράγματα και πολύ καλά κάνει, γιατί δεν θέλει να δείχνει την εικόνα στα φιλικά και επειδή ξέρει ότι όλα θα κριθούν στον Καναδά, εκεί θα τον κρίνουμε και εκεί θα κρίνουμε και την ομάδα. Το σίγουρο είναι,ότι με τέτοιο δάσκαλο και προπονητή που ξέρει την ελληνική πραγματικότητα, προσφέρει και άλλα πράγματα με επάρκεια στην Εθνική ομάδα,και η ομάδα θα παίξει πάνω από τις δυνατότητες της και η ομάδα θα μείνει ‘προίκα’ γνώσης και προσέγγισης στο ελληνικό συγκρότημα.

Περί της πιθανής παραμονής του Ρικ Πιτίνο στο Eurobasket: Δεν γνωρίζω, τα πράγματα αυτά είναι δύσκολα, προσπαθούν ήδη να γίνουν εκλογές στην ομοσπονδία, το μπάσκετ έχει αρκετά και σοβαρά προβλήματα, δεν είναι εύκολα τα πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ, δεν είναι, εξάλλου, δικό μου θέμα.

Οι κρυφές δυνατότητες και δεξιότητες της Εθνικής στον χώρο του μπάσκετ: Σίγουρα έχει πολλά πράγματα να δώσει, βλέπω κάποια πράγματα, θεωρώ ότι δεν φανερώνει κάποια πράγματα, ούτε θέλει να φανεί πως τώρα νικάμε, θέλει το όπλο του αιφνιδιασμού να το χρησιμοποιήσει όταν πρέπει.

Απόψεις για την φετινή Α1: Ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλους, σίγουρα ο κορωνοιός, όπως στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή,δυσκόλεψε και δυσκολεύει  πολλά πράγματα, έτσι δυσκόλεψε και το μπάσκετ. Σίγουρα, όλοι οι εμπλεκόμενοι με την Α1 δυσκολεύτηκαν πολύ και να τελειώσουν τις χρονιές και να αγωνιστούν και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την χρονιά. Θεωρώ ότι ήταν μια χρονιά-ευκαιρία να γίνει restart σε πάρα πολλά πράγματα, όμως χάσαμε μία χρόνια που θα μπορούσαν να μπουν οι βάσεις να γίνουν πράγματα, γεγονός που δεν συνέβη. Πιστεύω ότι  όλη αυτή η κατάσταση με τις εκλογές έχει κουράσει και έχει φθείρει ανεπανόρθωτα το ελληνικό μπάσκετ. Επίσης, να αναφέρω ότι κάποτε, όταν δεν υπήρχε η ισχυρή δύναμη των media, όταν συνέβαιναν κάποια στραβά πράγματα μέσα στην ενδοχώρα, αυτά τα πράγματα μπορούσαν να καλυφθούν. Αυτή την στιγμή, ο ανταγωνισμός του ελληνικού πρωταθλήματος γίνεται άμεσα και αυτόκλητα, συγκρινόμενος με το γερμανικό πρωτάθλημα, το αγγλικό και το ισπανικό. Έτσι, εύκολα και αυτόματα, ρίχνουμε τον εαυτό μας, πέφτουμε πιο χαμηλά. Πρέπει, αυτοί οι οποίοι ηγούνται του πρωταθλήματος και αυτοί οι οποίοι ηγούνται θέσεων εξουσίας, να καταλάβουν ότι κανείς δεν είναι πάνω από το άθλημα. Και κάτι που επίσης θέλω να πω, επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι, είναι ότι οι δάσκαλοι του αθλήματος, οι αναγνωρισμένοι άνθρωποι του αθλήματος, δεν πρέπει να σιωπούν. Οφείλουν να μιλάνε και να έχουν την δύναμη της άποψης.

Ο προπονητής ερωτήθηκε και για την πορεία του Άρη: Οι έλληνες παίκτες δεν φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, οι έλληνες παίκτες είναι μία παραγωγική διαδικασία, που ξεκινάει από τις ακαδημίες, τα παιδικοεφηβικά, τους δασκάλους, από την οργάνωση, από την υγεία που απονέει ένας σύλλογος, από τις παράλληλες εκδηλώσεις, από την αγνότητα που έχει ένας σύλλογος. Ο Άρης έχει το brand name, ο Άρης έχει την ιστορία να τα υποστηρίξει όλα αυτά, έχει βγάλει ταλέντα και αθλητές όπως ο Μποχωρίδη σαν τον Βεζένκοφ που μπόρεσαν και πήγαν στο ανώτατο επίπεδο. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα των ανθρώπων που διοικούν να αναγνωρίσουν τα πράγματα αυτά και να οδηγήσουν τον Άρη και τα ταλέντα τα οποία μπορούν εύκολα να φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο. Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο, όλα τα παιδιά που ασχολούνται με το μπάσκετ, θα ήθελα να αγωνιστούν στον Άρη, στον ΠΑΟΚ, στον Ηρακλή και θα ήθελαν να μεγαλουργήσουν σε αυτές τις ομάδες. Απλά, πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς, ως ενήλικες, πρώτα από όλα  ως παιδαγωγοί και ως προπονητές και διοικητικοί στις συνθήκες αυτές, ένα νέο παιδί να αξίζει να δώσει τον εαυτό του, να αξίζει να δώσει μέρος από την ενέργεια του και την οικογένεια του, να βοηθήσουν όλοι, για να μπορέσει αυτό το παιδί να φτάσει ψηλά.

Δεν είναι θέμα προσωπικό, είναι θέμα κουλτούρας, παιδείας και συνείδησης. Δεν υπάρχει πλέον το ‘απλά παίζω μπάσκετ’. Η σύγχρονη κοινωνία είναι πολύ πιο σύνθετη.

Οι ικανότητες του Νετζίπολγου σύμφωνα με τον coach: Θεωρώ ότι ο Όμηρος, παρακολουθώντας κάποια εφηβικά, είναι ένα παιδί, ξέχωρα το ταλέντο του, παίζει με το ένστικτο, με ψυχή, είναι αφοσιωμένο σε αυτό που κάνει, όμως πρέπει λίγο να πέσουν οι τόνοι, γιατί είναι ένα παιδί που έχει παίξει μόνο στο εφηβικό και πάμε να του βάλουμε παραπάνω βάρος. Το παιδί αυτό πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ, αυτή την εποχή που δεν έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις πρέπει να είναι πολύ δάσκαλοι, γυμναστές και άνθρωποι που ξέρουν να οδηγήσουν τους νέους ανθρώπους ψηλότερα, κοντά του και να μην του βάλουμε κανένα βάρος. Είναι πολύ νεαρός, να πάρει βάρος, να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του, γιατί οποιοδήποτε νέο παιδί, είτε και ενήλικας, του φορτώσουμε κάτι που δεν του αναλογεί, θα καμφθεί και ψυχολογικά και πνευματικά.

Αναφερόμενος στα σχέδια του με την νέα σεζόν: Υπάρχουν δύο προτάσεις στο εξωτερικό, απλά επειδή λόγω κορωνοιού τα χρήματα δεν είναι ακόμα εκεί που πρέπει να είναι, για να μπορέσω να αφήσω και την δουλειά του εκπαιδευτικού σε ιδιωτικό σχολείο και να φύγω στο εξωτερικό. Θέλει ακόμα λίγο ψάξιμο, δεν έχουμε κάτι οριστικό καθώς είναι εποχή διαπραγματεύσεων, θα δείξει.

Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να ανέβει και η Ελλάδα, αλλά και η πόλη μας, για να μπορούμε να εκλαμβάνουμε όλοι τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης. Όχι μόνο εγώ ως προπονητής και εσύ ως δημοσιογράφος, αλλά και η νέα γενιά, τα νέα παιδιά να έχουν περισσότερες ευκαιρίες, ενώ οι φίλαθλοι μπορούν να απολαύσουν πολλές αγνές στιγμές, που δίνουν χρώμα στην ζωή τους.

Για τα παιδικοεφηβικά: Λόγω κορωνοιού δεν επιτρεπόντουσαν και δεν έγιναν πρωταθλήματα, παρακολουθώ όσα μπορώ, αλλά δεν έχω πολύ μεγάλη άποψη πάνω στα πράγματα. Επιθυμώ να μην εκφραστώ πάνω σε κάτι που δεν το ξέρω καλά.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button