Ποδόσφαιρο

Οριστικά δεν προσφεύγει η Ξάνθη στο CAS – Τι σημαίνει αυτή η απόφαση

Το απόγευμα της Τρίτης εκπνέει η προθεσμία που υπάρχει για προσφυγή στο CAS σε βάρος της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, βάσει της οποίας τιμωρήθηκε με -12 βαθμούς η ΠΑΕ Ξάνθη. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες του ThrakiSportS αναφέρουν ότι τελικά η ξανθιώτικη ΠΑΕ δεν θα προσφύγει στο Ανώτατο Διαιτητικό Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι από την στιγμή που η Ξάνθη δεν προσφεύγει κατά της απόφασης, για την δική της περίπτωση όσον αφορά την αθλητική δικαιοσύνη η υπόθεση «κλειδώνει» και τερματίζεται εδώ. Τιμωρείται με -5 βαθμούς για την υπόθεση του μετοχολογίου της και με -7 για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας με ΠΑΟΚ.

Ποια ζητήματα υπάρχουν από εδώ και στο εξής; Το γεγονός ότι προσέφυγαν στο CAS ο μεν ΠΑΟΚ ζητώντας δικαίωση, ο δε Ολυμπιακός ζητώντας τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Οπως έχει γίνει γνωστό πλέον, δεν προσέφυγε ο Πανιώνιος, με τον πρόεδρό του να δηλώνει ευθέως ότι καλύπτεται από τις άλλες προσφυγές.

Από εδώ και πέρα είναι ζήτημα ερμηνειών και νομικών διαδικασιών, αν για την Ξάνθη κλειδώνουν οριστικά και αμετάκλητα οι τιμωρίες, αν μπορούν να εξαφανιστούν ή αν μπορούν να γίνουν χειρότερες.

Σε σχέση με την υπόθεση του -7 από την πολυϊδιοκτησία, για την οποία έχει προσφυγει ΚΑΙ ο Ολυμπιακός ΚΑΙ ο ΠΑΟΚ (αλλά όχι όπως προαναφέρθηκε η Ξάνθη, ούτε η ΑΕΛ). Αντίδικος τόσο του Ολυμπιακού όσο και του ΠΑΟΚ στο CAS είναι η ΕΠΟ, δηλαδη δεν έχουμε ευθέως κόντρα των δύο ομάδων μεταξύ τους. Άρα μπορεί να συνεκδικαστούν οι δύο υποθέσεις και να γίνουν μία, μπορεί και όχι. Θεωρητικα η Ξάνθη δεν εμπλέκεται πλέον πουθενά και οτιδήποτε αποφασιστεί δεν την αφορά. Θεωρητικά όμως. Γιατί αν η προσφυγή του Ολυμπιακού γίνει δεκτή, είναι προφανές ότι θα κινδυνεύσει με υποβιβασμό, εφόσον αυτό ζητείται με αυτήν. Αν όμως γίνει δεκτή η προσφυγή του ΠΑΟΚ και αθωωθεί, γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα μπορεί να αθωώνεται ο θεωρητικά αγοραστής και να την πληρώνει ο θεωρητικά αγοραζόμενος, εφόσον δεν θα υπάρχει πλέον πολυϊδιοκτησία. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ανοίξει ένας νέος κύκλος (εσωτερικού δικαίου), αφού με τα νέα δεδομένα θα τεκμηριωθεί λόγος αναψηλάφισης της απόφασης – στην λογική της αναγκαστικής ομοδικίας που υπάρχει στο ελληνικό δίκαιο. Με άλλα λόγα, μπορεί να μην προσέφυγε η Ξάνθη στο CAS αλλά η όποια απόφαση προς τη μία ή την αλλη κατεύθυνση εν τέλει είναι εξαιρετικά πιθανό και βάσιμο να πιστεύει κανείς ότι θα την επηρεάσει.

Σε σχέση με την υπόθεση του -5 για την παραβίαση του μετοχολογίου. Η Ξάνθη γνωριζουμε ότι δεν προσέφυγε. Ο Πανιώνιος που είχε ασκήσει έφεση και πρόσφατη παρέμβαση στην Εφέσεων ζητώντας υποβιβασμό, γνωρίζουμε επίσης ότι δεν προσέφυγε. Το ερώτημα είναι αν έχει προσφύγει ο Ολυμπιακός, ο τρίτος παράγοντας αυτής της υπόθεσης, καθώς δεν ξεκαθάρισε αν με την προσφυγή που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, η ΠΑΕ Ολυμπιακός φερνει στο CAS μόνο την απόφαση πολυιδιοκτησίας ή και την απόφαση για το μετοχολόγιο της Ξάνθης. Υπενθυμίζεται ότι είναι δυο διαφορερικές υποθέσεις και σε εκείνην για το μετοχολόγιο μόνον ο Ολυμπιακος ως καταγγέλων παρουσιάστηκε και ο Πανιώνιος, όχι η ΑΕΛ ούτε ο ΠΑΟΚ (εμφανίστηκαν μόνο στην πολυϊδιοκτησία). Από αυτά γίνεται αντιληπτό ότι αν ο Ολυμπιακός δεν έχει προσφύγει, το -5 γίνεται οριστικό και δεν αλλάζει πλέον με τίποτα. Αν έχει προσφυγει ο Ολυμπιακος, μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα για την Ξάνθη.

Αυτά πάντα από πλευράς αθλητικής δικαιοσύνης. Κατά συνέπεια, ο Χρήστος Πανόπουλος μένει πιστός στα λεγόμενά του. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει, πριν την εκδίκαση της Εφέσεων, είχε πει: «Εγώ είμαι Έλληνας, αγαπάω την πατρίδα μου, σέβομαι τους νόμους της πατρίδας μου, εγώ θέλω να δικαστώ στην Ελλάδα με τους νόμους της πατρίδας μου και να δικαστώ στην Ελλάδα με τους νόμους της πατρίδας μου, έστω κι αν τη Ξάνθη την ρίξουνε 200 κατηγορίες και πραγματικά το εννοώ αυτό, δεν πρόκειται να πάω σε κανένα CAS. Θα σεβαστώ την απόφαση των δικαστηρίων της πατρίδας μου. Αυτό είναι δέσμευση δικιά μου τώρα for ever. Και ό,τι λέω δεν το παίρνω ποτέ μου στη ζωή πίσω μέχρι τώρα που ζω. Αλλά να δικαστώ στην πατρίδα μου από τα δικαστήρια της πατρίδας μου».  

Σε αυτήν την τελευταία φράση κρύβονται και οι επόμενες κινήσεις της Ξάνθης. Γιατί φαινομενικά μπορεί από την πλευρά της, με την μη προσφυγή στο CAS, να τερματίζεται από πλευράς αθλητικού (πειθαρχικού) δικαίου η υπόθεση, ωστόσο αυτή εξακολουθεί να εξελίσσεται για την Ελληνική (Διοικητική) Δικαιοσύνη. Εκεί όπου άλλωστε η ΠΑΕ Ξάνθη έχει ήδη πετύχει μια πρώτη νίκη, με την προσωρινή διαταγή αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης της ΕΕΑ για ανάκληση του πιστοποιητικού της. Αν το μέρος εκείνης της απόφασης είχε εκτελεστεί, η Ξάνθη τώρα δεν θα ήταν στην Super League – Α’ Εθνική…

πηγή: thrakisports.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button