ΑπόψειςΠοδόσφαιρο

Οι 4 επιθετικοί των 20 γκολ είναι λογικό να…φέρουν έναν ακριβό

Από την σεζόν 2018/2019 με την επιστροφή του στην μεγάλη κατηγορία, ο Άρης είχε 4 περιπτώσεις “καθαρών” κεντρικών επιθετικών οι οποίες ήρθαν για να τον βοηθήσουν στο σκοράρισμα, αλλά συνολικά σκόραραν 20 γκολ και οι 4 μαζί (!).

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Άρης έχει έρθει σε συμφωνία με την Φούλαμ για τον Αμπουμπακάρ Καμαρά ενώ απομένουν οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία της ομάδας με την πλευρά του παίκτη. Μάλιστα η «The Athletic» αναφέρει πως ο Άρης θα δώσει πάνω από 4 εκατομμύρια λίρες (περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ) για να κάνει δικό του τον Μαυριτανό επιθετικό.

Με αφορμή λοιπόν αυτό, κάνουμε μια (όχι και τόσο μακρινή) αναδρομή, στους 4 τελευταίους κεντρικούς επιθετικούς που ο Άρης έφερε για βασικούς και αναντικατάστατους, αλλά κάποιοι άλλοι τους “έκλεψαν” τη θέση μιας και φάνηκαν πιο ικανοί.

Κεφάλαιο Χαμζά Γιουνές:

Και ιστορικά αλλά και δίνοντας τη λιγότερη ευθύνη, έπρεπε να ξεκινήσουμε με τον Γαλλοτυνήσιο κεντρικό επιθετικό. Ο Γιουνές δεν αποκτήθηκε με την λογική των άλλων 3 επιθετικών. Ο Γιουνές ήρθε στον Άρη τη σεζόν που ανέβηκε και θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν αρκετά άτυχος, και μετά από κάποια στιγμή, χωρίς καθόλου ψυχολογία.

Τα χαμένα πέναλτι και τα αλλεπάλληλα σουτ στα δοκάρια του στέρησαν αρκετά γκολ και τώρα μπορεί να μιλούσαμε διαφορετικά για την περίπτωσή του, αν είχε μια παραπάνω δόση τύχης.

Φυσικά όμως αυτό που μας έχει μείνει ως χαρακτηριστική στιγμή του, είναι η ανατροπή που έκανε με τον ΟΦΗ στις καθυστερήσεις του αγώνα (με το τελευταίο γκολ να χτυπάει 3 φορές στα δοκάρια της εστίας, εκεί είχε την τύχη που λέγαμε.)

Δεν υπήρχαν οι τεράστιες προσδοκίες για αυτόν και για αυτό αποκτήθηκε και ο Λάρσον, αλλά χρησιμοποιήθηκε και στην θέση του ο Νικολά Ντιγκινί, ο οποίος σκόραρε ένα γκολ λιγότερο από αυτόν εκείνη τη σεζόν (9 ο Γιουνές, 8 ο Ντιγκινί).

Κεφάλαιο Μπράουν Ιντέγε:

Αφού ο Γιουνές δεν ανταπεξήλθε των προσδοκιών της ομάδας, αγωνίστηκε για τελευταία φορά στον αγώνα με την Μόλντε στο Χαριλάου, όπου είχε ήδη έρθει στην ομάδα ο Μπράουν Ιντέγε.

Ο Νιγηριανός, ήταν η πρώτη μεγάλη μεταγραφή του Άρη με την επιστροφή του στις μεγάλες κατηγορίες, με το συμβόλαιό του να αγγίζει τις 500 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Ο Ιντέγε, αποκτήθηκε ώστε να είναι ο επόμενος σέντερ φορ του Άρη που θα μείνει για πολλά χρόνια στο μυαλό των οπαδών, μετά τους Κάμπορα και Αγκάνθο.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνέβη. Αμέτρητες χαμένες ευκαιρίες, κακά κοντρόλ, αδυναμία στην ολοκλήρωση φάσεων χαρακτηριζόμενες ως “εύκολο γκολ”.

Ο Ιντέγε σκόραρε με την φανέλα του Άρη 10 γκολ σε 22 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Ένα γκολ παραπάνω από τον Γιουνές, με τριπλάσιο συμβόλαιο.

Μαντσίνι και Ντιγκινί (ο τελευταίος όχι και τόσο επί Ένινγκ) όπως και Λάρσον, ήταν αυτοί που προτιμήθηκαν να παίζουν στην θέση του επιθετικού. Ξανά λοιπόν παρατηρούμε πως ο Άρης ενώ έχει επιθετικό, έχει επιθετικούς μέσους να παίζουν στην θέση του σέντερ φορ.

Κεφάλαιο Κρίστιαν Λόπεζ:

Ο Μπράουν Ιντέγε αποχώρησε από τον Άρη με το τέλος της σεζόν 2019/2020 και με τη νέα σεζόν, ο τότε τεχνικός διευθυντής του Άρη, Άγγελος Χαριστέας, έφερε στην ομάδα έναν παίκτη τον οποίο πίστευε πολύ και ο οποίος είχε τα χαρακτηριστικά να γίνει ο βασικός σέντερ φορ του Άρη.

Ο Λόπεζ παρόλα αυτά, με την φανέλα του Άρη, είχε 18 συμμετοχές την σεζόν 2020/2021 έχοντας 100% ποσοστό ευστοχίας. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ο Λόπεζ σε 18 συμμετοχές, έκανε 1 (!) τελική και αυτή η τελική ήταν και γκολ, στο ματς με τη Λαμία στην ανατροπή του Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ο Λόπεζ (όπως μπορεί να καταλάβει κανείς από τα στατιστικά) δεν ανταπέδωσε ούτε αυτός των προσδοκιών, με τον Δημήτρη Μάνο να γίνεται ο βασικός κεντρικός επιθετικός της ομάδας. Ο Λόπεζ έπειτα, παραχωρήθηκε ως δανεικός στην Καρταχένα, όπου προσπαθούσε να βρει τη φόρμα του, αλλά ένας τραυματισμός τον έχει αφήσει για πολλούς μήνες εκτός.

Υποκεφάλαιο Δημήτρης Μάνος:

Ο Δημήτρης Μάνος, έχει δεχθεί αλλεπάλληλα πυρά από πολλές κατευθύνσεις, για πολλές χαμένες ευκαιρίες, οι οποίες μάλιστα μπορούσαν να δώσουν εμφατικές νίκες στην ομάδα (όπως στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα).

Παρόλα αυτά, ο Δημήτρης Μάνος, δεν αποκτήθηκε ποτέ για βασικός σέντερ φορ του Άρη, κι εδώ θα έπρεπε να δικαιολογηθεί και να στηριχθεί, όχι να κατακριθεί.

Είναι δύσκολο ως φίλαθλος να βλέπεις την ομάδα σου να χάνει σημαντικές ευκαιρίες, αλλά ο Δημήτρης Μάνος δεν είναι ούτε σε εμπειρία, αλλά ούτε και σε χρήματα, ο κεντρικός επιθετικός που ήθελε ο Άρης, είναι η περίπτωση έκτακτης ανάγκης που είχε ο Άρης, που εν τέλει αποδείχθηκε καλύτερη από αυτή που υπήρχε ως βασική επιλογή.

Κεφάλαιο Κώστας Μήτρογλου:

Και μετά από αυτό, φτάνουμε στον τελευταίο κεντρικό επιθετικό που απέκτησε ο Άρης και έριξε τεράστιο βάρος πάνω του. Ο λόγος φυσικά για τον Κώστα Μήτρογλου, ίσως τον καλύτερο Έλληνα κεντρικό επιθετικό στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας.

Ο Μήτρογλου όμως δεν ήρθε στον Άρη όπως τον ξέραμε. Ο Μήτρογλου ήρθε μετά από 1.5 χρόνο αγωνιστικής απραξίας, καθώς δεν υπολογιζόταν στην Μαρσέιγ από τον Βίλας Μπόας.

Με την άφιξή του στον Άρη, ο Θεόδωρος Καρυπίδης, έκανε άλλη μια οικονομική υπέρβαση στην θέση αυτή, δίνοντας συμβόλαιο ύψους 800 χιλιάδων ευρώ για 1.5 χρόνο στον Έλληνα επιθετικό (ήρθε στον Άρη τον Ιανουάριο του 2021).

Ο Μήτρογλου, όπως ήταν αναμενόμενο με τόσο μεγάλη απραξία, δεν ήταν έτοιμος να ενταχθεί άμεσα στα αγωνιστικά πλάνα του Άκη Μάντζιου.

Ο Έλληνας προπονητής όμως, φάνηκε πως δεν ήξερε πως να διαχειριστεί σωστά την κατάστασή του και αυτό ήταν άκρως δικαιολογημένο.

Ο Άρης πέρυσι, έκανε την καλύτερη πορεία των τελευταίων 40 ετών, με τον Άκη Μάντζιο να έχει βρει μια “συνταγή” η οποία φαίνεται πως αποδίδει καρπούς και να καλείται να πάρει ένα τεράστιο ρίσκο. Να επιλέξει να βάλει τον Μήτρογλου ώστε να νιώσει έτοιμος, αλλά με κίνδυνο να χαλάσει αυτή η συνταγή, ή να συνεχίσει ως έχει και να δώσει την ευκαιρία στον Μήτρογλου, όταν νιώσει 101% πως είναι έτοιμος για αυτό;

Ο Άκης Μάντζιος δε θέλησε να βάλει σε κίνδυνο όλη τη δουλειά των παικτών του αλλά και τη δική του, για έναν μόνο παίκτη, κι αυτό είναι απολύτως λογικό.

Οι τραυματισμοί του Μήτρογλου που ήρθαν στην συνέχεια, δε βοήθησαν κι αυτοί στις συγκυρίες και για αυτό είδαμε τον Έλληνα παίκτη να αγωνίζεται ελάχιστα. Η καλύτερή του εμφάνιση ήταν κόντρα στον ΟΦΗ όπου σκόραρε, αλλά έπειτα τραυματίστηκε.

Στην προετοιμασία για τη νέα σεζόν, τα ρεπορτάζ έλεγαν πως είχε δείξει τεράστια σημάδια βελτίωσης και πως ήταν η βασική επιλογή του Άκη Μάντζιου για την επίθεση, η ασθένειά του όμως στα νεφρά, τον άφησε ξανά πίσω.

Η ιστορία του Μήτρογλου στον Άρη, μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα ως “Ο σωστός άνθρωπος, στη σωστή θέση, την λάθος στιγμή” και αυτό θα ισχύει είτε αποχωρήσει σύντομα από την ομάδα (τα ρεπορτάζ λένε πως είναι σε διαπραγματεύσεις για τη λήξη του συμβολαίου του) είτε φύγει του χρόνου το καλοκαίρι.

Συμπέρασμα:

Ο Άρης, δεν είναι μια ομάδα που φημίζεται για την τύχη της σε πολλούς κλάδους, ένας από αυτούς είναι και το κομμάτι του κεντρικού επιθετικού. Η επιμονή του Θεόδωρου Καρυπίδη (ενός από τους ελάχιστους παράγοντες του πρωταθλήματος που ξέρουν από ποδόσφαιρο) δείχνει πως θέλει να φέρει το καλύτερο στην ομάδα.

Το πείσμα του, αλλά και το τεράστιο ποσό που ακούγεται πως θα δαπανήσει, δεν έχει μέσο αποτέλεσμα. Είτε θα είναι απολύτως καταστροφικό, είτε άκρως επιτυχημένο και ο πρόεδρος του Άρη το γνωρίζει αυτό. Το ρίσκο είναι μεγάλο, αλλά η πιθανότητα επιτυχίας είναι ακόμα πιο μεγάλη.

Μια προσθήκη της τάξης του Καμαρά, αν αποβεί επιτυχημένη, μαζί με τις υπόλοιπες ενισχύσεις, θα κάνει τον Άρη να έχει μια ακόμη πιο επιτυχημένη πορεία από πέρυσι, με ομάδα που δεν θα της βγει ο πρωταθλητισμός, αλλά δε θα γίνεται να μην τον στοχεύει.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button