ΑπόψειςΓενικά

Να σου δώσω μια να σπάσεις…

…Αχ βρε κόσμε γυάλινε. Και να φτιάξω μια καινούρια κοινωνία άλληνε. Αυτοί οι στίχοι ενός από τα πολλά σουξέ του Στέλιου Καζαντζίδη ταιριάζουν γάντι στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Σε μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε μια κατάσταση σοκ. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο.

Τα πύρινα μέτωπα είναι πολλά. Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία κ.α. Καίγεται όλη η χώρα και η κυβέρνηση είναι απούσα. Δεν υπάρχει κυβέρνηση με απλά λόγια. Και το μόνο που ακούς από τον κόσμο είναι μπινελίκια, ανάθεμα και “είμαστε αβοήθητοι. Παλεύουμε μόνοι με τις φλόγες”.

Που λοιπόν όρεξη να ασχοληθείς με τα αθλητικά και τα λοιπά τεκταινόμενα αυτού του τόπου; Ο Super 3 και το Yellow Radio 101,7 έκαναν τον πιο απλό. Το πιο ανθρώπινο. Μαζεύουν είδη πρώτης ανάγκης για τον διπλανό τους. Για τον συνάνθρωπό τους. Γιατί σήμερα είμαι εγώ, αύριο μπορεί να είσαι εσύ, μεθαύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος.

Δεν θα σας πάω πίσω πολύ. Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Ιουνίου. Στο τραπέζι κάθονταν Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς για να παρουσιάσουν τον καταπληκτικότερο σχεδιασμό αντιπυρικής περιόδου στο σύμπαν, σηκώνοντας φυσικά το δάχτυλο στους προηγούμενους που ήταν ανίκανοι.

Τότε ο κ. Χρυσοχοΐδης έλεγε: «Έχει γίνει μια καταπληκτική πρότυπη δουλειά όσον αφορά στην αντίληψη και την κατανόηση του προβλήματος πυροπροστασίας στη χώρα μας. Έχουμε μια νέα προσέγγιση θα έλεγα με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια να παρέμβουμε πριν εκδηλωθεί το κακό. Σκοπός όλων μας είναι στο μέτρο του δυνατού η αποτροπή του κινδύνου, όχι εκ των υστέρων μεμψιμοιρία για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει». Ποια είναι η πραγματικότητα; Μέχρι σήμερα έχουν καεί πάνω 600 σπίτια. Περιουσίες ανθρώπων. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά;

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς τόνιζε: «Διανύουμε την αντιπυρική περίοδο και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σχεδιασμό μας. Ένα σχεδιασμό στην καρδιά του οποίου βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός και η άμεση απόκριση. Καθώς όσο πιο άμεση είναι η επέμβαση τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται και η κατάσβεση, πριν προλάβει η φωτιά να εξαπλωθεί. Στην προσπάθεια αυτή, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα εναέρια μέσα. Για αυτό και ο στόλος αεροπυρόσβεσης-επιτήρησης έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρσι, αριθμώντας συνολικά 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη». Τι συμβαίνει σήμερα; Ούτε κρουνοί υπάρχουν, ούτε εναέρια επέμβαση και η Ελλάδα παλεύει με τους απλούς ανθρώπους και τους εθελοντές.

Έχουν περάσει πάνω από 50 ημέρες και έχουν καεί Ρόδος, Αχαΐα, Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία και δεν ξέρω που θα σταματήσει όλο αυτό. Όλα αυτά με μόλις 2 μποφόρ και άπνοια. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, με τους κατοίκους των περιοχών να σώσουν οτιδήποτε αν σώνεται και να κλαίνε στα κανάλια ότι η Πολιτεία τους έχει αφήσει στο έλεος του Θεού.

Μέχρι και τα… δικά τους παιδιά, δήμαρχοι και λοιποί τους έκραξαν στα κανάλια. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ΑΠΟΛΥΘΕΙΤΕ; Όχι να παραιτηθείτε. Να σηκωθείτε απλά να φύγετε…

Μάριος Ματσάνκος

Τα πρώτα 10 χρόνια είναι δύσκολα στο χώρο της δημοσιογραφίας. Αφού τα πέρασε, τίποτα δεν τον φοβίζει. Έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Score Live, Live Sport και Αθλητικό Πνεύμα, στα αθλητικά Sites Sport-Fm.gr, Postgame.gr, erasitexnes365.gr, panionia-idea.gr, elafrataxiarhia.gr, ενώ ένα από τα... παράσημά του είναι το ότι έβαλε πλάτη κατά τη στρατιωτική του θητεία στο γραφείο τύπου του ΥΠΕΘΑ. Μέλος της ΕΣΗΤΛΣΥΜ. Πλέον βρίσκεται στην ομάδα του Yellow Radio FM 101.7 με ανταπόκριση από την Αθήνα, όπου και γεννήθηκε. Το μότο του; Προχωράμε μπροστά χωρίς να ξεχνάμε από που ερχόμαστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button