Μαλάτος: «Η φωτοβολίδα σοβαρό παράπτωμα με ποινή της πλάκας…»
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού και Διεθνούς δικαίου, Ανδρέας Μαλάτος φιλοξενήθηκε στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή “Αθλητικό X-Press”.
Αναλυτικά όσα είπε στον Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:
Για τους νόμους στο ποδόσφαιρο είπε:
Πρέπει να υπάρχει νόμος γιατί η δικαιοσύνη έχει εφαρμόσει το νόμο. Το ερώτημα είναι υπάρχει νόμος στο ποδόσφαιρο; Το ποδόσφαιρο δυστυχώς – παρότι η πολιτεία προβλέπει νόμους- αρνείται να τους εφαρμόσει. Από την άλλη πλευρά η πολιτεία με την έννοια της πολιτικής εξουσίας που κάνει κουμάντο ναι μεν ψηφίζει νόμους αλλά είτε δεν τους εφαρμόζει, είτε δεν ενδιαφέρεται για την εφαρμογή, είτε με το που τους ψηφίζει λέει την άλλη μέρα οκ δεν τρέχει τίποτα θα τον καταργήσω το νόμο διότι δε μ’αρέσει. Έτσι φτάνουμε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο που ο νόμος τελικά να μην έχει καμία αξία και σε αυτό να είναι υπεύθυνη όχι μόνο η ΕΠΟ. Η ΕΠΟ κάνει τη δουλειά της, το θέμα είναι ότι η πολιτεία δε κάνει τη δουλειά της. Από την στιγμή που παραδέχεται ότι το ποδόσφαιρο χρίζει ελέγχου από το νόμο και αφετέρου να ψηφίζει νόμους οι οποίοι θα εφαρμόζονται.
Για τους τακτικούς δικαστές είπε:
Να φέρω παράδειγμα το νόμο που έγινε από τον κ. Βασιλειάδη για την επιλογή των τακτικών δικαστών στα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ από την ίδια την ΕΠΟ, αυτό είναι αντισυνταγματικό. Είχαμε πει εμείς από το 2015 όταν ο κ. Κοντονής είχε βγάλει το νόμο από τους τακτικούς δικαστές. Ο τρόπος με τους οποίους βάζεις τους νόμους αυτούς να λειτουργήσουν στο ποδόσφαιρο είναι αντισυνταγματικός. Δε λέμε όχι στους τακτικούς δικαστές αλλά κάνε τους να λειτουργήσουν με έναν τρόπο σωστό. Έρχεται τώρα η Ένωση δικαστών και Εισαγγελέων μετά από 3 χρόνια και λέει ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΠΟ να διορίζει τους τακτικούς δικαστές στο ποδόσφαιρο. Αυτό το δικαίωμα τους το έδωσε πρόσφατος νόμος του κ. Βασιλειάδη ο οποίος λέει ότι αν κάποιος από τους τακτικούς δικαστές διοριστεί είναι καλός για την ΕΠΟ τότε η ΕΠΟ μπορεί να τον διορίσει πάλι ενώ πριν ο νόμος Κοντονή προέβλεπε μία θητεία και τέρμα για να μη δημιουργείται σχέση εξάρτησης. Η πολιτική εξουσία δε δίνει μεγάλη σημασία ούτε στο νόμο ούτε στο ίδιο το Σύνταγμα.
Για το συμβούλιο του Ινστιτούτου Ελληνικού και Διεθνούς δικαίου είπε:
Εμείς στις 19 Οκτωβρίου κάνουμε αυτή την προσπάθεια να πούμε και να οριοθετήσουμε ότι η πολιτική εξουσία είναι πράγματι μία εξουσία και είναι σεβαστή όμως και ο νόμος από την άλλη μεριά είναι από μόνος του μία εξουσία η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή από την πολιτική. Αν δεν γίνεται σεβαστή δεν έχουμε οικοδόμημα, δεν έχουμε δημοκρατία.
Για τις ποινές είπε:
Βλέπουμε στην ΕΠΟ να βάζουν ποινές κατά το δοκούν οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την σοβαρότητα των παραπτωμάτων. Βλέπεις ένα σοβαρό παράπτωμα με μία ποινή της πλάκας. Το να σκοτώσεις έναν άνθρωπο με έναν φονικό μέσω που είναι η φωτοβολίδα είναι δύο φορές πιο επικίνδυνο για την κοινωνία από μία λογομαχία. Είναι λοιπόν απότοκο του γεγονότος ότι δε γίνεται σεβασμός ο νόμος.
Μας είχε καλέσει τότε ο κ. Κοντονής και είχαμε πάει με όλη την καλή μας διάθεση να βοηθήσουμε και είπαμε πέντε πράγματα ότι είναι πολύ καλή η προσπάθεια για την κατάργηση του νόμου του Ορφανού αλλά εδώ υπάρχουν πράγματα που δεν τα κάνετε σωστά. Και επειδή τους είπαμε αυτό από τη μία στιγμή στην άλλη γίναμε εχθροί τους. Εγώ λέω απλά πιο είναι το σωστό καλό για την κοινωνία. Εμείς θέλουμε να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας και να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια.