Ποδόσφαιρο

Μακριδάκη: «Η ΠΑΕ Άρης αιμορραγεί με χιλιάδες ευρώ από τα μαϊμού προϊόντα »

Στο Yellow Radio 92.8 φιλοξενήθηκε η Μαρία Μακριδάκη, υπεύθυνη της Ένωσης Σηματούχων Εταιρειών.

Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ και η Ένωση Σηματούχων Εταιρειών (ΕΣΗΜΕΤ), τον οργανισμό που σκοπό έχει την προστασία των δικαιωμάτων των νόμιμων δικαιούχων και παραγωγών των αυθεντικών προϊόντων, συνεργάζονται με σκοπό την προστασία των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων (λογότυπο και προϊόντα) της ΠΑΕ ΑΡΗΣ από αθέμιτες πρακτικές και την καταπολέμηση του εμπορίου προϊόντων απομίμησης/αντιγραφής/παραποίησης του λαθρεμπορίου και της πειρατείας.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο Yellow Radio 92.8:

Τι προβλέπει αυτή η συμφωνία με την ΠΑΕ Άρης και ποιος σκοπό εξυπηρετείτε αυτή την στιγμή;

Όπως γνωρίζετε έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ΠΑΕ Άρης η οποία είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα, μια ΠΑΕ που είναι άκρως ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας εμπορικών σημάτων, προκειμένου να προστατευτούν τα αυθεντικά προϊόντα και να καταπολεμήσουμε από κοινού το παρεμπόριο, δηλαδή τα «μαϊμού» προϊόντα, που είναι μία «πληγή» για την οικονομία γενικότερα αλλά και για τον ιδιοκτήτη του σήματος και του εμπορεύματος διότι όταν αγοράζονται «μαϊμού» προϊόντα, δεν αγοράζονται τα αυθεντικά και αυτό σημαίνει ζημιά για τον ιδιοκτήτη.

Η Ένωση Σηματούχων Εταιρειών έχει την κρατική σφραγίδα; Ποια είναι η υπόσταση της;

Είναι μία ένωση που συνεργάζεται με το ελληνικό δημόσιο και όχι μόνο. Μία τέτοια ένωση σαν την δική μας υπάρχει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, στην Ελλάδα είμαστε εμείς ως ESIMET. Συνεργαζόμαστε με Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Τουρκία και σκοπός μας είναι να είμαστε το αντιπροσωπευτικό όργανο των νόμιμων δικαιούχων.

Πως λειτουργείτε πρακτικά; Κάνετε δηλαδή ένα μνημόνιο συμφωνίας με την ΠΑΕ Άρης. Πως προστατεύεται ο Άρης και το σήμα του;

Προχωράμε με την κατάθεση τελωνειακής παρέμβασης που μας βοηθάει στο να δεσμεύουμε αυτά τα προϊόντα μαζί με το ΣΔΟΕ, τα τελωνεία, την Ελληνική Αστυνομία. Μετά ο δικαιούχος μπορεί να κινηθεί νομικά όπως ούτως ή άλλως κινείται νομικά η ΠΑΕ Άρης με την αποστολή των εξωδίκων που κάνει. Μπορώ να σας πω πως στέλνει πάρα πολλά εξώδικα το νομικό τμήμα και αυτό είναι προς τιμήν του. Μετά προχωράμε με την αποζημίωση όπου ο δικαιούχος φυσικά και δικαιώνεται από τα δικαστήρια.

Εσείς δηλαδή έχετε συνεργάτες που ψάχνουν ή οι πληροφορίες «έρχονται» διαφορετικά;

Οι πληροφορίες μας έρχονται από τους ίδους τους δικαιούχους του σήματος από τις δεσμεύσεις που κάνουν τα τελωνεία, η αστυνομία καθώς μας ενημερώνουν. Εμείς με την σειρά μας ενημερώνουμε τους δικαιούχους, έπειτα μάς ενημερώνουν και οι καταναλωτές με τις καταγγελίες που κάνουν και εμείς κατ’πέκταση μετά ενημερώνουμε τόσο τον δικαιούχο όσο και τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές προκειμένου να προβούν στα δέοντα.

Εσείς κάνετε ελέγχους ή σας ενημερώνουν οι συνεργάτες σας;

Εμείς διωκτική Αρχή δεν είμαστε, αυτά τα κάνουν οι Διωκτικές Αρχές, εννοώ πως δεν είμαστε γραφείο ερευνών κτλ. Οι πληροφορίες έρχονται από τους ίδιους τους καταναλωτές μέσω καταγγελιών, έρχονται επίσης ύστερα από την δέσμευση από το ΣΔΟΕ που μπαίνει μέσα σε αποθήκες. Γίνεται δηλαδή μια καταγγελία ότι στο τάδε σημείο γίνεται παρεμπόριο και εμείς αμέσως θα ενημερώσουμε επίσημα με καταγελία τις Διωκτικές Αρχές.

Συνεργάζεστε και με αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ευρώπη σωστά;

Ακριβώς, έχουμε πολύ καλή συνεργασία γιατί φανταστείτε πως όλα αυτά έρχονται από το εξωτερικό. Αν έρχονται π.χ από την Κίνα με τελικό προορισμό την Ισπανία, θα περάσουν από την Ελλάδα. Θα πρέπει μόλις λάβω κάποια ενημέρωση ή γίνει κάποια δέσμευση στην Ελλάδα, θα πρέπει να ενημερώσω των δικαιούχο του σήματος π.χ στην Ισπανία ότι στην Ελλάδα έγινε αυτό. Επιπλέον θα ενημερώσω φυσικά πέρα από τον δικαιούχο, την Ένωση που υπάρχει στην Ισπανία.

Το αντίστοιχο συμβαίνει και με το σήμα του Άρη;

Φυσικά, θα ενημερωθούμε εμείς και με την σειρά μας θα ενημερώσουμε και την ΠΑΕ Άρης.

Συνεργάζεστε με αρκετές ΠΑΕ;

Μάλιστα, συνεργαζόμαστε και με ελληνικές αλλά και με ξένες ΠΑΕ ενώ συνολικά έχουμε 574 μέλη μαζί με την ΠΑΕ Άρης. Μέλη από κάθε κλάδο εκτός του ποδοσφαίρου όπως μόδα, αλκοόλ, τσιγάρα.

Μπορούμε να πούμε κάποιες ετικέτες;

Επειδή υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική και κάποιοι κανόνες δεν μπορούμε να αναφέρουμε στον «αέρα» τα εμπορικά σήματα.

Μπορεί να γίνει ένας προϋπολογισμός για να δούμε πόσα χρήματα χάνει περίπου τον χρόνο μια ΠΑΕ όπως ο Άρης από το παρεμπόριο;

Η ζημία προκύπτει από το εξής. Αν για παράδειγμα μέσα σε έναν χρόνο υπάρχουν περίπου 5.000 τεμάχια που έχουν δεσμευτεί, τεμάχια που θα ήταν είτε σε πανηγύρια είτε σε λαϊκές είτε σε αποθήκες κτλ και ήταν όλες φανέλες. Μια αυθεντική φανέλα κοστίζει 40 ευρώ περίπου ενώ η μαϊμού έχει 10 ευρώ, τότε η ζημία της ΠΑΕ Άρης είναι 40 ευρώ επί 5.000 τεμάχια, αυτή είναι κανονική ζημία. Ωστόσο ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ανακοινώσουμε κάτι γι’αυτό και θα έρθουμε στην Θεσσαλονίκη για να υπολογίσουμε την ζημία που έχει η ΠΑΕ Άρης.

Είστε στην Αθήνα;

Ναι. Επίσης η ζημία δεν προέρχεται μόνο από τα «μαϊμού» προϊόντα που γίνεται χρήση σήματος χωρίς άδεια και υπάρχει πλαστογράφηση του σήματος. Ζημία υπάρχει και όταν κάποιος για παράδειγμα συνεργαζόταν με την ΠΑΕ Άρης παλιά, έχει λήξει η σύμβαση του και συνεχίζει να παράγει και να πουλάει χωρίς άδεια. Και αυτό το παρακολουθούμε γιατί είναι ζημία.

Ο Άρης κάνει μια νέα αρχή προκειμένουνα υπάρχει αυτός ο έλεγχος και να μειώσει αυτή την «αιμοραγγεία».

Ακριβώς έτσι είναι. Ευελπιστούμε την επόμενη εβδομάδα να έρθουμε στην Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσουμε πιο εντατικά τους ελέγχους.

Το brand name του Άρη που είναι αρκετά ισχυρό, θεωρείται «ευάλωτο» από τα μαϊμού προϊόντα;

Αρχικά να επιβεβαιώσω ότι όντως ο Άρης έχει ένα πολύ ισχυρό brand name, αυτό είναι σίγουρο, το σήμα του Άρη είναι αναγνωρισμένο παντού με προϊστορία, είναι μια από τις πιο δυνατές ποδοσφαιρικές ομάδες και σίγουρα κάποιος θα χρησιμοποιήσει παράνομα το σήμα της ΠΑΕ Άρης προς όφελος του γιατί το σήμα της ΠΑΕ Άρης «πουλάει».

Άρα κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και με το μπάσκετ του Άρη σωστά; Έχετε συζητήσει για μια πιθανή συνεργασία;

Ναι μπορεί να συμβεί ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση. Αυτό που μπορούμε να πούμε τώρα είναι να παροτρύνουμε τον κόσμο της ομάδας να αγοράζει αυθεντικά προϊόταν από την μπουτίκ της ΠΑΕ Άρης και τα συνεργαζόμενα καταστήματα. Αυτό βοηθά την ομάδα και δεν την «ματώνει».

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button