Ποδόσφαιρο

Η δημιουργία του ΠΟΚ ενάντια στον Άρη και το κύπελλο Πάσχα

Η ιστορία του “Κυπέλλου Πάσχα” αρχίζει σχεδόν πριν από έναν αιώνα. Είμαστε στη δεκαετία του ’20.

Η Ελλάδα, η φτωχή Ελλάδα, που έζησε την Μικρασιατική καταστροφή και δέχτηκε στην… αγκαλιά της τους πρόσφυγες έχει ως διασκέδαση και το ποδόσφαιρο.

Στη δεκαετία εκείνη ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ ενώ ο Παναθηναϊκός είχε ενηλικιωθεί από καιρό. Το 1926 θα ιδρυθεί και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Το 1927 η ΕΠΟ θα έρθει σε ρήξη με τον Ολυμπιακό και τον αποκλείει από κάθε διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός βρίσκει εκείνη την εποχή συμπαράσταση από τον Παναθηναϊκό αλλά και από την ΑΕΚ. 

Οι τρεις ομάδες είχαν καταλάβει ότι όταν είναι μαζί θα μπορούσαν να κερδίσουν την ΕΠΟ. Ήταν οι ομάδες με τον περισσότερο κόσμο στη χώρα και εκείνες που έκοβαν τα περισσότερα εισιτήρια. 

Η γέννηση του ΠΟΚ

Την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου του 1927 οι τρεις σύλλογου προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω. Ενώθηκαν και επίσημα. Έτσι δημιουργήθηκε το Π.Ο.Κ το οποίο ήταν ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου αλλά στην ουσία ήταν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Κωνσταντινούπολη.

Στην ιστορική εκείνη σύσκεψη συμμετείχαν ο Μιχάλης Μανούσκος και ο Στυλιανός Μαραγκουδάκης (Ολυμπιακός), ο Μιχάλης Παπάζογλου και ο Θεόδωρος Δημητριάδης (Παναθηναϊκός) και ο Κώστας Κωνσταντάρας (ΑΕΚ). 

Η ΕΠΟ θα αντιδράσει. Θα αποκλείσει και τους τρεις από τις διοργανώσεις της. Στο πρωτάθλημα της περιόδου 1927-28 δεν συμμετείχαν οι τρεις και έτσι το πρώτο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΕΠΟ κατέληξε στον Άρη Θεσσαλονίκης. Στην τελική φάση του συμμετείχαν ο Άρης, ο Ατρόμητος Αθηνών και ο Εθνικός Πειραιά.

Η διακήρυξη

Πρώτος πρόεδρος του ΠΟΚ ήταν ο Θόδωρος Δημητριάδης του Παναθηναϊκού. Την εποχή εκείνη είχε κυκλοφορήσει και η διακήρυξη που εξηγούσε τους σκοπούς της ενώσεως.

«Προ μηνός ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Ε. Κων/πόλεως κατόπιν συμφωνιών υπέγραψαν συμβόλαιον φιλίας και συνεργασίας δημιουργήσαντες ούτω το γνωστόν τραστ (Π.Ο.Κ.), του οποίου σκοπός θα ήτο η εξυπηρέτησις των συμφερόντων των Σωματείων τούτων θέσαντες συνάμα και ποινικήν ρήτραν 50.000 δρ. δια τον αθετούντα την υπόσχεσίν του Σύλλογον…

Η Π.Ο.Κ. δεν περιωρίσθη εις το ζήτημα της συνεργασίας μόνον αλλ’ έκρινε σκόπιμον να αποστείλη και τελεσίγραφον εις την Ομοσπονδίαν και να ζητή την εφαρμογήν των όρων της όσον το δυνατόν ταχύτερον.», ανέφερε μεταξύ άλλων το “συμβόλαιο”.

Οικονομική καταστροφή και επιστροφή 

Οι τρεις μεγάλοι είχαν τραβήξει το δρόμο τους και κέρδισαν…Οι διοργανώσεις της ΕΠΟ δεν έκοβαν εισιτήρια. Η οικονομική καταστροφή ήταν τεράστια και έτσι τον Ιούλιο του 1928 επανήλθαν μετά από διαπραγματεύσεις στα μητρώα της ΕΠΟ. 

Το πρωτάθλημα του 1928-29 δεν τελείωσε ποτέ και από το 1930 ξεκινάει μια νέα εποχή με πρώτο πρωταθλητή μετά από την εναπένταξη των τριών τον Παναθηναϊκό.

Το πρώτο “Κύπελλο Πάσχα”

Οι τρεις ομάδες τον καιρό της αποστασίας για να “ζήσουν” ξεκίνησαν να διοργανώνουν τουρνουά. Ένα από αυτά ήταν το “Κύπελλο Πάσχα” το οποίο φυσικά διαξάγονταν την Μεγάλη Εβδομάδα και είχε ως έδρα το γήπεδο του Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το σημερινό “Απόστολος Νικολαϊδης”.

Το 1ο “Κύπελλο Πάσχα” στην ιστορία διεξήχθη στο διάστημα 14-23 Απριλίου. Σ’ αυτό εκτός από τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ συμμετείχαν η Μπεογκράντσκι Γιουγκοσλαβίας αλλά και οι Βένους και Σπάρτα από τη Ρουμανία που έπαιξαν ως μικτή! 

Πρώτος νικητής ήταν ο Ολυμπιακός. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Κώστας Νεγρεπόντης της ΑΕΚ που πέτυχε 8 γκολ. Τα παιχνίδια του 1ου τουρνουά: 14/4: ΑΕΚ-Μπεογκράνσκι 3-2, 15/4: Παναθηναϊκός-Βένους/Σπάρτα 3-2, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1, 16/4: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-1, 17/4: Μπεογκράνσκι-Βένους/ Σπάρτα 4-0, 20/4: ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-3, 21/4: Ολυμπιακός-Βένους/Σπάρτα 5-1, 22/4: ΑΕΚ-Βένους/Σπάρτα 6-1, Μπεογκράνσκι-Παναθηναϊκός 4-0, 23/4: Ολυμπιακός-Μπεονγκράσκι 3-0.

Οι εξαιρέσεις και οι τροπαιούχοι 

Το “Κύπελλο Πάσχα” κράτησε έως το 1964. Τότε είχε αρχίσει η Α’ Εθνική, η αντιπαλότητα είχε “φουντώσει”και το ποδόσφαιρο ήταν ημιεπαγγελματικό. Οι ομάδες είχαν αρχίσει να παίζουν στα Κύπελλα Ευρώπης, στα Βαλκανικά πρωταθλήματα και όλα τελείωσαν άδοξα.

Η αλήθεια είναι πως άντεξε και πολύ… Από το 1928 έως το 1964 με κάποιες διακοπές. Το “Κύπελλο Πάσχα” έχει μείνει ως μια ωραία ιστορία ενός άλλου ποδοσφαίρου στις ημέρες μας. 

Στο τουρνουά εκτός από τους τρεις συμμετείχαν και άλλες ελληνικές όπως ο Εθνικός, ο Απόλλων Σμύρνης, ο Άρης Θεσσαλονίκης, ο Αθηναϊκός, η Μικτή Παγκρατίου.

Τα περισσότερα τρόπαια κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες σήκωσαν την κούπα για 11 χρονιές ενώ για 4 ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Το 1937 το κέρδισε ο Εθνικός Πειραιά, το 1948 ο Άρης Θεσσαλονίκης, το 1956 η ΦΚ Κολωνίας (Γερμανία) και το 1957 Προγκρέσουλ Ρουμανίας.

Το φινάλε και τα άλλα Κύπελλα

Το τελευταίο τουρνουά είχε ονομαστεί “Κύπελλο Καλαφάτη” και διεξήχθη από τις 4-10/5/1964 στο Καραϊσκάκη και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Εκτός από τις ελληνικές ομάδες στο τουρνουά συμμετείχαν διαχρονικά σύλλογοι από την Ρουμανία, την Γιουγκοσλαβία, την Κύπρο και την Ουγγαρία.

Παράλληλα με το “Κύπελλο Πάσχα” διεξάγονταν και το “Κύπελλο Χριστουγέννων”, το “Κύπελλο Σεπτεμβρίου”, ενώ η ιστορία έχει καταγράψει το “Κύπελλο Πόλεων”, το “Κύπελλο ΟΧΙ” (μετά από την απελευθέρωση), το “Κύπελλο Φθινοπώρου” και τόσα άλλα… 

Το πιο επιτυχημένο ήταν το “Κύπελλο Πάσχα” το οποίο και περιελάμβανε το τσούγκρισμα των αυγών ανάμεσα στους παίκτες και τους αρχηγούς πριν από τον αγώνα.

Οι διαιτητές ήταν τόσο ξένοι όσο και Έλληνες.

Οι μεγάλες μορφές 

Στο τουρνουά φυσικά οι ομάδες συμμετείχαν μ’ όλα τους τ’ αστέρια. Έτσι στο τουρνουά έπαιξαν μεγάλες μορφές της κάθε εποχής όπως οι αδελφοί Ανρδιανόπουλοι, ο Γραμματικόπουος και ο Βάζος (Ολυμπιακός), ο Μηγιάκης και ο Μεσσάρης (Παναθηναϊκός), ο Μαρόπουλος (ΑΕΚ), ο Βικελίδης και ο Κίτσος (Άρης). 

Αργότερα ο κόσμος θαύμαζε τον Μουράτη, τον Μπέμπη, τον Δαρίβα, τον Ρωσίδη (Ολυμπιακός), τον Λινοξυλάκη, τον Πανάκη, τον Δομάζο, τον Παπαεμμανουήλ (Παναθηναϊκός), τον Σεραφείδη, τον Παπαϊωάννου, τον Νεστορίδη, τον Σταματιάδη (ΑΕΚ). 

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού στην Α’ Εθνική, ο Γιώργος Σιδέρης, έπαιξε στο “Κύπελλο Πάσχα”, ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ, ο Μίμης Παπαϊωάννου τίμησε με την παρουσια του το τουρνουά ενώ και ο Μίμης Δομάζος με τις 536 (ρεκόρ) στην Α’ εθνική ήταν ένα από τα μεγάλα αστέρια του! 

Πηγή: www.gazzetta.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button