Ερασιτέχνης

Ζησιόπουλος: “Ο Άρης είναι μια κοιτίδα αθλητισμού”

Ο Θανάσης Ζησιόπουλος, έφορος της άρσης βαρών φιλοξενήθηκε στο Yellow Radio και στην εκπομπή “ο ερασιτέχνης έχει φωνή” με την Ελένη Γρηγοράκη και τον Πάνο Τσίκαλα

Για το τμήμα της άρσης βαρών και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

Δεκαπέντε χρόνια απραξία το τμήμα της άρση βαρών. Φέτος κάναμε την επανεμφάνιση μας και πιστεύουμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο ΔΑΚ Πυλαίας, το πρωτάθλημα Β. Ελλάδος. Τώρα περιμένουμε, γιατί πήρε μια μικρή αναβολή, αυτό το σαββατοκύριακο στα Ιωάννινα Δυτικής Ελλάδας και αφού τελειώσουμε από εκεί θα ξέρουμε ποια παιδιά προκρίθηκαν στους τελικούς στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα θα γίνει στην πόλη μας, συγκεκριμένα στην Πυλαία, στις 25 Νοεμβρίου.

Είχαμε δέκα αθλητές, είμασταν από τους λίγους συλλόγους. Καταρχάς είχε μεγάλη συμμετοχή. Στην Β. Ελλάδα είχε 32 ή 34. Σε όλες τις κατηγορίες νέων ανδρών, ανδρών, νέων γυναικών, γυναικών πρέπει να ήταν γύρω στα 170-180 άτομα.

Για τον κόσμο που θέλει να ασχοληθεί

Η άρση βαρών το 2004 είχε κάνει ένα πολύ δυνατό «μπαμ» μετά για διάφορους άλλους λόγους υπήρχε μια πτώση στο άθλημα στην Ελλάδα, γιατί στο εξωτερικό είναι ακριβώς το αντίθετο. Το crossfit είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, βασικός παρονομαστής είναι η άρση βαρών. Όταν ξεκινήσαμε το τμήμα του crossfit κάθε σοβαρό προπονητήριο έχει κάποιον πιστοποιημένο προπονητή ο οποίος κάνει άρση βαρών.

Η άρση βαρών απευθύνεται σε όλον τον κόσμο, δηλαδή ακόμα και άτομα μεγάλης ηλικίας μπορούν να συμμετέχουν. Κάποιος που είναι αρχάριος αρχίζει να μαθαίνει με πλαστικές μπάρες οι οποίες ζυγίζουν 100 γραμμάρια και μαθαίνει κινησιολογία. Ειδικά στις ΗΠΑ πολλοί γυναικολόγοι το συνιστούν σε κυρίες 60-80 χρονών που έχουν οστεοπόρωση, μείωση οστικής μάζα. Απλά κάνουν την κινησιολογία δεν βάζουν φορτίο, με 100, με 500 γραμμάρια για να βγαίνει η κίνηση.

Γιατί έχει το εξής πλεονέκτημα, και γι’ αυτό σε όλα τα αθλήματα, από πινκ-πονκ έως και ποδόσφαιρο, είναι η κινησιολογία της τέτοια που δουλεύουμε από τις αρθρώσεις των δαχτύλων μέχρι ψηλά στον αυχένα. Δεν υπάρχει άρθρωση του ανθρωπίνου σώματος που να μην δουλεύει.

Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος μας, το νευρικό κεντρικό σύστημα δίνει πολλαπλές εντολές μέσω του νωτιαίου μυελού. Έτσι δουλεύουν όλες οι μυϊκές ίνες, όλες οι αρθρώσεις και έχουμε σαν αποτέλεσμα επειδή ο εγκέφαλος θέλει να ανταποκριθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε ένα πολλαπλό ερέθισμα κάνει έκρηξη διάφορων ορμονών, όπως είναι η ντοπαμίνη, η τεστοστερόνη, η ευμορφίνη, οι οποίες είναι αυτές που θα αυξήσουν την μυϊκότητα μας θα μας δώσουν δύναμη, θα μας δώσουν έκρηξη, ελαστικότητα, είναι ορθοσωμία.

Δεν υπάρχει περίπτωση να δείτε κάποιον που ασχολείται, να έχει κύφωση, να έχει σκολίωση, να έχει προβλήματα στα γόνατα του, να έχει αυχενικό σύνδρομο. Τώρα αθλητές υψηλού επιπέδου, που κάνουν πρωταθλητισμό, όπου σίγουρα ξεπερνάνε τα όρια τους, υπάρχουν και τραυματισμοί, ότι άθλημα κι αν κάνουν.

Εφαλτήριο για το τμήμα

Έτσι ξεκίνησε η ιδέα και μέσα σε αυτά είδαμε ότι, ούτε εγώ το γνώριζα, το 2014-2015 ο σύλλογος μας ήταν σε απραξία έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ξεκινήσουμε ξανά το τμήμα. Αυτό απαιτεί πολύ γραφειοκρατία, τρεξίματα, καταστάσεις, επειδή τα έχουν αυστηροποιήσει με την Γενική Γραμματεία αθλητισμού. Άμα θέλουμε να είμαστε τυπικοί υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθεί γιατί πολλοί κάνανε συλλόγους οι οποίοι δεν ήταν ενεργοί είχαν όμως από τον νόμο κάποια ευεργετήματα, κάποια πλεονεκτήματα που είχε ο σύλλογος χωρίς να είναι ενεργοί. Έγιναν όλα αυτά και για να προστατευθεί το άθλημα από την Γενική Γραμματεία αθλητισμού θέλαμε παθολόγο, καρδιολόγος, εξετάσεις πολύ τρέξιμο και ευτυχώς όλα εντάξει.

Το δυναμικό του Άρη

Αρχικά ένα πολύ μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ στον προπονητή μας, τον Γρηγόρη Στουπιάδη. Είναι παλιός αθλητής της άρσης βαρών με προϋπηρεσία στις εθνικές ομάδες ήταν και προπονητής σε άλλον σύλλογο της πόλη μας. Εννοείται πως είναι και φίλος. Πολύ σημαντική είναι η εμπειρία.

Εγώ είμαι ο έφορος της άρσης βαρών και πιστοποιημένος προπονητής στο crossfit. Βοηθάω και στην άρση βαρών αλλά ο άνθρωπος είναι εξιδεικευμένος σε αυτό, το έχει σπουδάσει, εργάζεται πάνω σε αυτό, όλο το αγωνιστικό πλάνο το βγάζει αυτός.

Μια κοπέλα, η Μαρία Παντακίδου ,λόγω γραφειοκρατίας, έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες της μεταγραφής της, αυτήν την στιγμή ανήκει στο σύλλογο της Αριδαίας. Προπονείται σε εμάς και θα είναι δικός μας αθλητής από 01/01 δεν προλάβαμε να την έχουμε από 15/10 που θέλαμε. Μετά το πανελλήνιο θα κατέβει με εμάς. Είναι πολύ γνωστή αθλήτρια στο χώρο, με διακρίσεις σε Πανελλήνια εμείς πιστεύω να φτάσουμε λίγο παραπάνω. Αυτή είναι η εντέκατη.

Πρώτα-πρώτα την αγαπημένη μου, το λέω δημόσια, η Παναγιώτα Βαρδάσκα, είναι ακόμα στην νεών γυναικών είναι 18 χρονών, να ‘ναι καλά το κορίτσι μακριά από τραυματισμούς. Πραγματικά πιστεύω πως θα πάει πάρα πολύ καλά, θα φτάσει αρκετά ψηλά. Είναι αθλήτρια και του crossfit κατεβαίνει και σε αγώνες.

Ο δεύτερος είναι ο Νίκος Βαλδούμας, είναι 19 χρονών, μόλις πέρασε στους άνδρες λόγω ηλικίας και σωματοδομής. Ύστερα ο Γιώργος Παπαδόπουλος και αυτός είναι αθλητής του crossfit των μετακινήσαμε και αυτόν. Αυτοί είναι οι κάτω των 21, οι οποίοι και λόγω ηλικίας έχουν ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Ύστερα ο Ηρακλής Δάμπιας, ο οποίος μας βοηθάει στην προπόνηση του crossfit, έχει κι ένα ρόλο βοηθού προπονητή. Ήταν παλιός πυγμάχος του Άρη.

Να ευχαριστήσω τον φίλο και συνάδελφο, τον Θανάση Τσαπρατσή, ο οποίος είναι προπονητής στο crossfit στην Βέροια αλλά παράλληλα γυμνάζεται μαζί μας στην άρση βαρών.

Έχουμε και αθλητή από την Αυστραλία, τον Τεντ Χριστοδούλου. Ο Νίκος Τσαπούτογλου άνω των 21 χρόνων.  Ένας άλλος αθλητής που ήταν στην πάλη και μετακινήθηκε στο crossfit ο Κώστα Μπαλαμπάνης, τον οποίο θα τον χάσουμε γιατί θα φύγει φαντάρος.

Η Λυγερή Βούλγαρη είναι αθλήτρια και προπονήτρια της πάλης αλλά παράλληλα πέρασε κι αυτή στην άρση βαρών. Είναι από τον Βόλο και είναι φοιτήτρια εδώ στα ΤΕΦΑΑ.

Σε πιο πάνω ηλικίες, κάπου των 30. Είναι ο Γιώργος Βασιλειάδης παλιός αθλητής της πάλης, ο Γιώργος Παρασκευαϊδης και αυτός παλιός αθλητής της πάλης.

Όλα τα παιδιά βγάλανε αγωνιστική προετοιμασία. Για να την βγάλει κάποιος απαιτεί δύο πράγματα ή θα ξεκινήσει από μικρός σαν αρχάριος ή θα είναι ήδη αθλητής σε κάποιο άλλο άνθρωπο.

Αν έρθει κάποιος άνθρωπος 40 χρονών κάλλιστα μπορεί να γυμναστεί αλλά δεν μπορεί να βγάλει αγωνιστική προετοιμασία.

Η άρση βαρών είναι η καλύτερη γυμναστική για απώλεια βάρους

Το λίπος είναι αποθήκες ενέργεια του οργανισμού. Όταν έχουμε παραπανίσια κιλά έχουμε και πιο πολύ αποθήκες ενέργειας. Τα βάρη είναι κυρίως αναερόβια προπόνηση, δηλαδή όταν κάνουμε καύση δεν υπάρχει παρουσία οξυγόνου στο αίμα και δουλεύουμε σε υψηλούς καρδιακούς σφυγμούς. Επομένως όταν είμαι πάνω στην επανάληψη, έχω υψηλούς καρδιακούς σφυγμούς και εκείνη την στιγμή ζητάω ενέργεια για να ανταπεξέλθω στο έργο, Αυτό που κάνουμε είναι να καταναλώσουμε την παραπανίσια, δηλαδή τον ενδομυϊκό λίπος. Έχουμε πιο πολύ καύση λίπους αλλά για να φτάσουμε στο επίπεδο να δουλεύουμε αναερόβια απαιτείται πρώτα να κάνω αερόβια βάση.

Είναι τραγικό λάθος επειδή παράλληλα είμαι και καθηγητής προπονητικής και φυσιοθεραπείας, να προσπαθούμε να γυμναστούμε είτε μέσω Youtube είτε με κάποιον φίλο μας που ξέρει. Άλλο να πάρω συμβουλές. Ειδικά αν πάμε να μιλήσουμε για άρση βαρών, όσο μπορούμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα τόσο μπορούμε να προκαλέσουμε τραυματισμό αν κάνουμε λάθος.

Πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδος

Από τους δέκα πιστεύουμε ότι θα περάσουν οι τέσσερις. Είναι καλό ποσοστό. Κάναμε καθαρά αγωνιστική προετοιμασία δύο μηνών, ο χρόνος αυτός είναι ένα τίποτα, ειδικά αν μιλάμε για άρση βαρών. Είναι το άθλημα της υπομονής, είναι πραγματικά επιστήμη. Τα πάντα έχουν σημασία, η παραμικρή λεπτομέρεια έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Λίγα λόγια για τον Άρη

Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος γιατί ο Άρης είναι μια κοιτίδα αθλητισμού, δεν το λέω επειδή είμαι Αρειανός. Εύχομαι να μην χαλάσει. Βλέπω φέτος πολλά μικρά παιδιά με φόρμες του Άρη, βλέπω έφηβα παιδιά, φοιτητές από διάφορες πόλης της Ελλάδας επιλέγουν τον Άρη.

Εύχομαι αυτή η μαγιά όσο τον δυνατόν να μεγαλώνει. Πιστεύω πως ο Άρης μπορεί να μαγνητίσει από ταλέντα μέχρι ώριμους αθλητές. Είμαι αισιόδοξος, εύχομαι να μην χαλάσει κάτι και όλα να πάνε καλά.

Για το πως μπορεί να επικοινωνήσει ο κόσμος με το τμήμα

Είμαστε στην θύρα 2, στο προπονητήριο του crossfit υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που γίνεται η άρση βαρών. Στα τηλέφωνα του Α.Σ. μπορεί να ενημερωθεί και από το σάιτ.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button