Μπάσκετ

Καμάρας: «Είναι όνειρο μου από μικρό παιδί να αγωνιστώ με την φανέλα του θεού Άρη»

Ο Νίκος Καμάρας, μπασκετμπολίστας που έχει κιτρινόμαυρη ψυχή, μίλησε στο Yellow Radio 101,7 και στην εκπομπή “Οδηγοί κιτρινόμαυρης επιβίωσης”, σχετικά με την αγάπη του για τον Άρη, αλλά και για το νέο βήμα στην καριέρα του στην Γερμανία και την Σκάνπλας.

Όταν ερωτήθηκε πως είναι να αγωνίζεται ενάντια στην ομάδα “της καρδιάς του”: Είναι περίεργο, ειδικά πέρυσι που δεν υπήρχε κόσμος, σε όλο το ζέσταμα άκουγα τα συνθήματα, τα οποία γνωρίζω θέλοντας και μη, είναι περίεργο συναίσθημα, να πω την αλήθεια. Είχα παίξει με τον ΠΑΟΚ μέσα στο Παλέ και είχαμε κερδίσει τότε, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Όταν μπαίνεις στο παρκέ και αυτή είναι η δουλειά σου, αυτό που αγαπάς να κάνεις και για το οποίο ζεις, προφανώς τιμάς την ομάδα που αγωνίζεσαι. Βέβαια, σίγουρα έχεις ένα διαφορετικό συναίσθημα όταν παίζεις στο Παλέ, από όταν παίζεις σε διαφορετικό γήπεδο του εξωτερικού. Σε κάνει να νιώθεις ένα σφίξιμο στο στομάχι, αλλά είσαι επαγγελματίας, οπότε έχεις μάθει να παίζεις σε άλλες συνθήκες.

Πως θα ένιωθε αν αγωνιζόταν με την φανέλα του Άρη: Δεν θα κρύψω πως αυτό είναι ένα όνειρο που έχω από πολύ μικρό παιδί, είναι το όνειρο μου σαν μπασκετμπολίστας να αγωνιστώ με την φανέλα του Άρη, κάποια στιγμή ίσως τα φέρουν οι συνθήκες και συμβεί. Έχω χρόνια μπροστά μου, είμαι μόλις 23 ετών, δουλεύω κάθε χρόνο και προσπαθώ να γίνω καλύτερος, άρα ίσως κάποια στιγμή θα υπάρξω στο Παλέ φορώντας τα «κιτρινόμαυρα».

loading...

Πως μπορεί να βοηθήσει η Γερμανία στην πορεία της καριέρας σου; Είναι κάτι το οποίο έψαχνα εδώ και 2-3 χρόνια, το να φύγω στο εξωτερικό, γιατί ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό, να δω τι παραπάνω μπορώ να πετύχω. Σίγουρα το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ καλό -έπαιξα πέρυσι- αλλά δεν είχα τόσες ευκαιρίες όσες θα ήθελα για να δω που μπορώ να φτάσω. Ήταν κάτι το οποίο υπολόγιζα, λοιπόν, το να φύγω στο εξωτερικό. Η αλήθεια ότι τις προηγούμενες χρονιές δεν είχα κάτι αξιόλογο, αυτή την χρονιά είχα κάποιες προτάσεις σε Α1 και Α2, αλλά με πήρε τηλέφωνο ο ατζέντης μου και μου είπε πως έχουμε πρόταση από την Γερμανία. Μου είπε πως οι συνθήκες εδώ είναι εξαιρετικές, η «αγορά» της Γερμανίας είναι καλή, αν παίξεις μία χρονιά καλά, μετά σου ανοίγονται οι ορίζοντες σου για την μετέπειτα καριέρα σου και μπορείς να κάνεις το βήμα παραπάνω. Από τα μηνύματα που είχα με τους ανθρώπους εδώ πέρα, είχα καταλάβει ότι τους ρωτούσε πράγματα που τους φαινόντουσαν παράξενα, γιατί οργανωτικά τα πράγματα εδώ είναι αλλιώς, δεν υπάρχουν καθυστερήσεις και αλλοιώσεις. Συμφωνείς κάτι και το παίρνεις την ώρα που πρέπει να το πάρεις. Το μόνο πράγμα στο οποίο είσαι συγκεντρωμένος, είναι το μπάσκετ.

Η νέα σου ομάδα βρίσκεται στην Β κατηγορία; Ναι, το επίπεδο είναι πάρα πολύ καλό, έχει ξένους παίκτες, οι Γερμανοί που παίζουν εδώ έχουν καλό επίπεδο, η Γερμανοί γενικά δεν έχουν ιδιαίτερες διακρίσεις, τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να το διορθώσει αυτό. Δουλεύει τις ακαδημίες της και βρίσκεται γενικότερα σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Η δικιά μας ομάδα έχει μόνο έναν Γερμανό, άλλοι είναι Βόσνιοι, κάποιος άλλος είναι από την Αφρική, είναι μισοί μισοί, δεν υπάρχει κάποιος με μοναδική καταγωγή την Γερμανία. Είμαστε 4 χωρίς γερμανικό διαβατήριο, εγώ, ένας αμερικάνος και δύο παιδιά από την Κροατία. Στην Γερμανία μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέχρι 4 ξένους στην Β κατηγορία. Στην Bundesliga νομίζω πως επιλέγεις 6, όπως και στην ελληνική Α1.

Είναι επιτυχία να είσαι ένας από τους 4 ξένους που επιτρέπεται να αποκτήσει μία γερμανική ομάδα στην Β κατηγορία: Αυτό ήταν που σας είπα πριν, με πήρε τηλέφωνο ο ατζέντης μου και πήρα την απόφαση μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. Όχι μόνο λόγω του οικονομικού, αλλά η ομάδα έχει στόχο να ανεβεί στην παραπάνω κατηγορία. Αν εγώ, λοιπόν, παίξω καλά και ανέβω στην επόμενη κατηγορία, θα μείνω σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Είμαστε χωρισμένοι σε Βορά και Νότο και ανεβαίνει πάντα μία ομάδα από κάθε όμιλο. Το θέμα είναι πως η ομάδα αυτή, πρόπερυσι όταν ήρθε ο κορωνοϊός, ήταν πρώτη με μία ήττα. Πέρυσι το πρωτάθλημα το σταμάτησαν, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Οπότε είναι μία ομάδα η οποία το ψάχνει εδώ και 2-3 χρόνια, το να ανέβει ψηλότερα, το έχουν δουλέψει.

Είναι βολικές οι συνθήκες; Σίγουρα, δεν θα έβγαινα στο εξωτερικό απλά για να βγω. Μιλάμε για μία ομάδα με στόχους και ήταν το πρώτο πράγμα που συζήτησα με τον προπονητή όταν με πήρε τηλέφωνο. Τον ρώτησα ποιοι είναι οι στόχοι, αν η ομάδα πρόκειται να είναι ανταγωνιστική. Μπορείς να βγεις στο εξωτερικό και να πας σε ομάδες που δεν είναι τόσο οργανωμένες, δεν λειτουργούν επαγγελματικά, οπότε αυτό θα με πήγαινε πίσω. Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας εδώ, οι στόχοι τους, με έκαναν να μην το σκεφτώ πάρα πολύ. Η ομάδα είναι για την πρώτη θέση, κάθε άλλη θα είναι αποτυχία. Είναι και οι Γερμανοί έμπειροι, κάποιοι έπαιζαν και στην παραπάνω κατηγορία πολλά χρόνια, γενικά η ομάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Μου είχαν πει ότι θα είναι καλό το επίπεδο, με είχε προετοιμάσει ο μάνατζερ μου, γιατί έχει και άλλους παίκτες και ξέρει την κατηγορία. Παρ’ όλα αυτά, το περίμενα λίγο χαμηλότερο.

Που έγκειται σύγκριση ανάμεσα στην ελληνική Α2 και στην Β κατηγορία Γερμανίας; Αυτό είναι κάτι που συζητάω με τους φίλους μου, επειδή δεν έχω συνολική εικόνα, δεν έχουμε αγωνιστεί ακόμη σε κάπου, δεν έχω παίξει με τις υπόλοιπες ομάδες, η ομάδα η δική μας θα ήταν σίγουρα στις πρώτες θέσεις. Δεν θα βιαστώ να πω ότι θα ήταν καλύτερη από τις ομάδες της Α2, θα πω ότι θα ήταν σίγουρα ψηλά. Εδώ είναι καλύτερα και στο αθλητικό κομμάτι. Είναι πιο γυμνασμένοι, πιο αθλητικοί, κάτι που λείπει από την Ελλάδα. Έχουμε το μυαλό, έχουμε το ταλέντο, αλλά στο αθλητικό κομμάτι υστερούμε.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου από σήμερα; Αρχικά, το πρώτο από όλα είναι να παραμείνω υγιής, να παίξω σε μία σεζόν χωρίς τραυματισμούς, να παίξω με την ομάδα, να δεθώ με τον προπονητή και τα υπόλοιπα παιδιά. Προφανώς, αν καταφέρει να ανέβει η ομάδα κατηγορία, θα είναι η καλύτερη κατάληξη για εμένα, να είμαι στο τοπ επίπεδο. Όπως και να έχει θέλω να κάνω μία καλή σεζόν, να αποδείξω ότι είμαι ένας παίκτης που αξίζει να παίζει σε καλά πρωταθλήματα, είτε αυτά είναι στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, δεν έχω πρόβλημα να παραμείνω στο εξωτερικό για τα επόμενα χρόνια, εφόσον οι συνθήκες είναι καλές. Να έχω ένα καλό πρωτάθλημα και γιατί όχι κάθε χρόνο να ανεβαίνω σκαλί με σκαλί στο παραπάνω επίπεδο.

Τέλος, έδωσε το σχόλιο του για την πορεία του μπασκετικού Άρη: Ο μπασκετικός Άρης κάνει φιλότιμες προσπάθειες, έχω και τον φίλο μου Θωμά Κώττα εκεί, είμαστε πολύ καλοί φίλοι και συμπαίκτες πέρυσι, είναι πολύ καλό παιδί και είναι μία πρόκληση για αυτόν, παρ’ όλο που είναι μικρός έχει παίξει σε ομάδα της Α1, είχαν υψηλές βλέψεις, βρίσκονταν στα play-off κάθε χρόνο και μόλις έγινε η πρόταση από τον Άρη, κατάλαβα ότι πηγαίνει σε κάτι διαφορετικό. Μπορεί ο Άρης να μην είναι σε αυτά που τον έχουμε συνηθίσει, όμως παραμένει ο μπασκετικός Άρης και όλοι γνωρίζουμε το βεληνεκές του. Μεγάλο το βάρος, κάνει φιλότιμες προσπάθειες ο Άρης και ο κόουτς Καστρίτης στήνει την ομάδα πολύ ορθολογικά σύμφωνα με αυτά που έχω μάθει κι έχω δει. Σίγουρα θα στηριχθεί η ομάδα, δυστυχώς με αυτά που έχω δει θα στηριχθεί από τους 6 ξένους που έχει αποκτήσει διότι από το ελληνικό στοιχείο θα βάλει και δύο μικρούς να παίξουν, που είναι ρίσκο. Μπορεί να βγει και να βγουν τα παιδιά, να είναι καλό και για το ελληνικό μπάσκετ και για τον Άρη, αλλά όταν παίζεις στον Άρη και παλεύεις για την παραμονή σου, το να μπεις 20 χρονών σαν τα κάστανα στην φωτιά, είναι κάτι το οποίο δεν είναι και το πιο εύκολο. Μπορεί να γίνει, δεν αποκλείω ότι μπορεί να γίνει, απλά θέλω να σου πω ότι, κατά βάση, από αυτά που έχω διαβάσει και σε σάιτ του Άρη και συμφωνώ, κατά βάση η ομάδα θα στηριχθεί στην παρουσία των ξένων παικτών. Κάνει πολύ καλές κινήσεις, για εμένα η απόκτηση του Χάνλαν είναι από τις καλύτερες του πρωταθλήματος, ήταν πολύ μεγάλη κίνηση του Άρη. Όταν το πρωτοδιάβασα, πίστεψα πως δεν θα γίνει, αλλά επειδή μετά έμαθα άλλες πληροφορίες, κατάλαβα γιατί τελικά παρέμεινε στην Θεσσαλονίκη. Ξεκινάς, έχοντας έναν ηγέτη, έναν σκόρερ, ξέρει το πρωτάθλημα και έχει παίξει 2 χρόνια στο πρωτάθλημα, θα βασιστείς πάνω του. Μπορείς να έπαιρνες έναν παίκτη εξίσου καλό από άλλο πρωτάθλημα, αλλά μετράει το ότι ο συγκεκριμένος παίκτης αγωνίστηκε δύο χρόνια στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικό πρωτάθλημα από ιταλικό, ισπανικό και γερμανικό. Για έναν Αμερικάνο, θέλει χρόνο προσαρμογής. Είναι καλό ότι ο Άρης απέκτησε έναν από τους καλύτερους του ξένου πρωταθλήματος, σε μία θέση που είναι καίρια. Στις θέσεις του άσσου και στο δυάρι, πρέπει να έχεις παίκτες που μπορούν να «κουβαλήσουν». Από εκεί και πέρα, και στον Ηρακλή, ο Καστρίτης κάνει πολύ καλές επιλογές ξένων, δεν γνωρίζω τους άλλους που επέλεξε, αλλά έχω την εντύπωση ότι ανεβάζει τις ομάδες του. Σε άλλες ομάδες που δεν είχαν το μπάτζετ που έχει ο Άρης, έκανε πολύ καλή δουλειά. Έχω εμπιστοσύνη ότι θα πάμε καλά φέτος.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button