“El Paso Strong”: το ποδόσφαιρο για τη διαχείριση του τραύματος
Η ποδοσφαιρική κοινότητα του Ελ Πάσο ενώθηκε για να βοηθήσει τις οικογένειες που βίωσαν την τραγωδία της 3ης Αυγούστου, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την δύναμη της «ασπρόμαυρης θεάς»
Η διπλή τραγωδία σε Τέξας και Οχάιο συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, επαναφέροντας ξανά την κουβέντα για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Ήταν απόγευμα Σαββάτου, όταν ένας 21χρονος πήρε το όπλο του και επιτέθηκε σε πολυκατάστημα στο Ελ Πάσο του Τέξας, σκοτώνοντας 22 άτομα και τραυματίζοντας αρκετούς ακόμα. Μια ολόκληρη πόλη βυθίστηκε στο πένθος και μαζί της και η ποδοσφαιρική κοινότητα, η οποία φυσικά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της.
Ήταν ο Σεμπαστιάν Βελάσκες, εκείνος που αποκάλυψε ότι ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν δύο προπονητές μικρών ομάδων, οι οποίοι συγκέντρωναν χρήματα για τις βασικές ανάγκες τους. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό πως υπήρχαν κι άλλοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου στα θύματα, τέσσερις προπονητές γυναικείας ομάδας τραυματίστηκαν, ένας βοηθός προπονητή και ένας 15χρονος ποδοσφαιριστής σκοτώθηκαν. Οι επόμενες μέρες ήταν δύσκολες, γνωρίζοντας για το συμβάν και για την απώλεια ενός συνομήλικούς τους, ενός συμπαίκτη, ή αντιπάλου. Οι ποδοσφαιριστές των ομάδων της πόλης ήταν από τους πρώτους που έτρεξαν να δώσουν αίμα όταν έγιναν οι πρώτες εκκλήσεις για τους τραυματίες κι ύστερα, αγόρασαν σνακς και νερό για τους υπόλοιπους που περίμεναν στις ουρές.
O Βελάσκες γεννήθηκε στην Κολομβία και σε μικρή ηλικία μετανάστευσε στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένεια του. Μετά την τραγωδία, φίλοι του από τις δύσκολες γειτονιές του Μεντεγίν, εκείνες με τα αόρατα σύνορα και τον έλεγχο των συμμοριών, τον έπαιρναν τηλέφωνο προσπαθώντας να κατανοήσουν τι πηγαίνει τόσο λάθος στις ΗΠΑ και κάθε λίγο και λιγάκι ένας λευκός που θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους υπόλοιπους παίρνει ένα όπλο και ξεκληρίζει οικογένειες.
Ο Βελάσκες έχει περάσει από αρκετές ομάδες στο λαμπερό πρωτάθλημα της MLS, της μεγάλης κατηγορίες των ΗΠΑ. Φέτος, πήγε στην Ελ Πάσο Λοκομοτίβε, την ομάδα της πόλης όπου χτύπησε ο 21χρονος μακελάρης. Ήταν στο γυμναστήριο και προετοιμαζόταν για τον επόμενο αγώνα της ομάδας του, όταν ένας συμπαίκτης του τον ενημέρωσε για το περιστατικό. Έτρεξε σπίτι, στη γυναίκα και τα παιδιά του. Όλο το βράδυ έμεινε ξάγρυπνος. «Όλοι οι ποδοσφαιριστές στις πρώτες τους μέρες ή και πιο μετά έπρεπε να κάνουν έρανο για να πάρουν φανέλες, να πληρωθούν, να διοργανώσουν τουρνουά ή για να καλύψουν οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν. Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι. Μισώ πραγματικά ότι έπρεπε να υποστούν όλο αυτό ως παιδιά ή έφηβοι», δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας του.
Ένα γκρουπ οπαδών της Άρσεναλ από το Τέξας ξεκίνησε έναν διαδικτυακό έρανο για να συγκεντρώσει χρήματα για τις οικογένειες. Ο Βελάσκες το είδε στο internet, αποφάσισε να συνεισφέρει και να το διαδώσει. «Είδα την ευκαιρία να πάρω την πρωτοβουλία και να βοηθήσω. Αφήστε με να αφήσω στην άκρη το ποδόσφαιρο και να γίνω πατέρας, ανθρώπινο πλάσμα και να βοηθήσω αυτή την κοινότητα. Στο τέλος της ημέρας δεν είμαι μόνο εγώ, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συμμετέχουν και η ανταπόκριση είναι φανταστική». Ήταν πράγματι φανταστική. Ο αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 5.000 δολάρια. Μέσα σε τρεις μέρες, ο λογαριασμός είχε ξεπεράσει τις 30.000.
Ποδοσφαιριστές από άλλες ομάδες, από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν «παρών» και θέλησαν μέσω του ποδοσφαίρου να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης. «Δεν δημιούργησα εγώ τον λογαριασμό, αλλά όταν τον συνάντησα αποφάσισα να κάνω κάτι. Όταν τον μοιράστηκα στο twitter, απλά εξαπλώθηκε. Λάμβανα τηλεφωνήματα από άλλους επαγγελματίες παίκτες στον κόσμο, που ήθελαν να βοηθήσουν», προσθέτει ο Κολομβιανός.
Το κύμα δεν έμεινε εκεί. Η ομάδα του, η Λοκομοτίβε, σε συνεργασία με την Ελ Πάσο Τσιουάουας και την MountainStar Sports Group έκαναν δωρεά 150.000 δολαρίων για τα θύματα. Η Ένωση Ποδοσφαίρου Νέων του Τέξας άνοιξε άλλον διαδικτυακό έρανο, ο οποίος ξεπέρασε τις 20.000. Η Τζένιφερ Ντέιβις, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, δήλωσε στον Guardian: «Θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι τα παιδιά στο Ελ Πάσο θα συνεχίσουν να παίζουν. Έχουμε δει πως όταν τα παιδιά που βιώνουν μια τραγωδία βρίσκονται στο γήπεδο, ξεχνιούνται. Τους βοηθά να δραπετεύσουν για λίγο και να αισθανθούν φυσιολογικά, μόνο και μόνο παίζοντας ποδόσφαιρο ξανά. Θέλαμε να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο, να παίξουν το παιχνίδι που αγαπούν και να αισθανθούν ξανά το πάθος».
Στις 11 Αυγούστου, με πρωτοβουλία της Λοκομοτίβε και προσωπική εμπλοκή του Βελάσκες και των υπολοίπων παικτών, διεξήχθη φιλανθρωπικός αγώνας ανάμεσα σε νυν και πρώην ποδοσφαιριστές από το Ελ Πάσο, παρουσία παιδικών ομάδων και με εκπροσώπηση από όλους τους φορείς. Συγκεντρώθηκε, επίσης, ένα σημαντικό ποσό, όμως ίσως σημαντικότερη από τα χρήματα ήταν η συμβολή που είχε στις οικογένειες των θυμάτων και στα νεαρά παιδιά που έδωσαν το «παρών» η όλη πρωτοβουλία.
«Είμαστε μια οικογένεια εδώ στο Ελ Πάσο και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τους πάντες σε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ουμπέρτο Μαρτίνες, ο οποίος έχασε την κόρη του. «Είναι τρελό, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν εδώ και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. Είναι τρομερό συναίσθημα, γιατί βλέπω την κοινότητα να προχωρά ενωμένη», υποστήριξε η Μπρίτανι Μπερνάλ, μαθήτρια λυκείου. «Αισθανθήκαμε ότι είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε αλληλεγγύη και να υποστηρίξουμε όσους παίζουν για καλό σκοπό, να υποστηρίξουμε την κοινότητα και να δείξουμε ότι είμαστε όλοι El Paso strong», είπε από την πλευρά του ο τερματοφύλακας της Λοκομοτίβε Ζερμέν Φορντά.
Το σύνθημα που ανέφερε ήταν παντού. Σε μπλουζάκια, σε πανό. Ήταν η φωνή του ποδοσφαίρου, το μήνυμα απέναντι στο μίσος. Άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικών τάξεων, ενωμένοι από την αλληλεγγύη.
Από τη μια η ενεργοποίηση των ποδοσφαιριστών σε όλα τα επίπεδα για την βοήθεια, από την άλλη η προσπάθεια των νεανικών ομάδων να επιστρέψουν στα γήπεδα και να μην αποκόψουν τα παιδιά από το ποδόσφαιρο, το οποίο τα βοηθάει να ξεχνούν. Η διαχείριση του τραύματος έχει ακόμα πολύ δρόμο, όμως στα γήπεδα επουλώνεται ομαλότερα. Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε ο Βελάσκες, η κατάσταση σε μια ομάδα έχει πολλά κοινά με την κατάσταση στην κοινωνία.
«Δεν θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε αυτή την κατάσταση και δεν θέλω να κάθομαι στη δουλειά μου ενώ το παιδί μου είναι στο σχολείο και να σκέφτομαι ότι μπορεί να συμβεί κάτι κακό. Δεν είναι αυτό που εκπροσωπεί αυτή η χώρα. Αυτή η χώρα είναι πολυπολιτισμική και οι ποδοσφαιριστές το ίδιο. Έχεις 26 παίκτες σε μια ομάδα, όλοι από διαφορετικά μέρη. Πηγαίνεις στην Αμερική και καταλαβαίνεις ότι έχει δημιουργηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους, από διαφορετικά μέρη και πρέπει να καταλάβεις πώς να ζήσεις μαζί τους και να είσαι ασφαλής. Είναι η ίδια κατάσταση σε μια ποδοσφαιρική ομάδα, όταν έρχονται δύσκολες στιγμές και πρέπει να φέρεις την αλλαγή με πράξεις…».