Εκτός Κυπέλλου ο Άρης από το Μαρούσι με τεράστιο αγωνιστικό πισωγύρισμα! (87-80)
Το σύνολο του Ίγκορ Μίλιτσιτς εμφανίστηκε κατώτερο των προσδοκιών σε ένα ακόμα κρίσιμο ματς μετά την ήττα στην Κλουζ και γνώρισε πρόωρο αποκλεισμό από το θεσμό του Κυπέλλου.
Άρης και Μαρούσι τέθηκαν αντιμέτωποι στα “Δύο Αοράκια” της Κρήτης, στο ματς που ανοίγει την αυλαία του Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδος.
Προβάδισμα με 5-2 για την ομάδα των βορείων προαστείων. Κακό ξεκίνημα στο ματς για τον Άρη που αφήνει πολλά αμυντικά κενά, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στο σκορ με 14-6 στα μισά της περιόδου. Εξοργισμένος ο Ίγκορ Μίλιτσιτς κάλεσε τάιμ άουτ για να τα “ψάλλει” στους παίκτες του.
Η κάκιστη ανασταλτική συμπεριφορά των Θεσσαλονικέων συνεχίστηκε, ειδικά στην περιφέρεια όπου οι αντίπαλοι έκαναν “πάρτι” και σκόραραν ανενόχλητοι το ένα τρίποντο μετά το άλλο.
Παράλληλα, η επίθεση της ομάδας του Μίλιτσιτς έμεινε κολλημένη στους 13 πόντους, με τα διαδοχικά λάθη να εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία της μπάλας. Προβληματική και η αντιμετώπιση του αμυντικού ριμπάουντ για τους τυπικά φιλοξενούμενους.
22-13 το τελικό σκορ της πρώτη περιόδου και ο Άρης καλείται να διορθώσει πολλά κακώς κείμενα, αν θέλει να πάρει την πρόκριση για τον ημιτελικό του θεσμού.
Βελτιωμένη η εικόνα του Άρη στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, με ένα σερί 12-2 οι κιτρινόμαυροι μάζεψαν τη διαφορά στους 2 πόντους (24-22). Μετά το πρώτο εύστοχο τρίποντο του Άρη έπειτα από 6 προσπάθειες με τον Κουλμπόκα, οι παίκτες του Μίλιτσιτς ξεκίνησαν να εκμεταλλεύονται περισσότερο τους ψηλούς της ομάδας, Αντετοκούνμπο και Φόρεστερ μπήκαν στον πίνακα των σκόρερ.
Οι βολές του Έλληνα σέντερ μείωσαν σε 29-27 στο 15′. Γκολ-φάουλ του Καλαϊτζάκη και προσωρινά +5 για το Μαρούσι, άμεση απάντηση για τον Άρη με τον Άντζουσιτς και 32-30 στα μισά της περιόδου.
Με 8/16 τρίποντα η ομάδα των βορείων προαστίων ξέφυγε στο 40-32 στο 17′. Ο Νουά και ο Τζόουνς από τη γραμμή της φιλανθρωπίας μείωσαν σε 40-36, 2:28 πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.
Κάρφωμα του Ντε Σόουζα μετά από συνεργασία του με τον Κινγκ, κάκιστη επιλογή του Μήτρου-Λονγκ για μακρινό σουτ στον αιφνιδιασμό και 44-36 από τον αμαρκάριστο Καλαϊτζάκη στο ανοιχτό γήπεδο.
15/15 βολές για τον Άρη μετά και το εύστοχο σετ εκτελέσεων του Χάρελ. Άσχημα έκλεισαν το πρώτο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι, καθώς Γιαννόπουλος και Κουζέλογλου διαμόρφωσαν το 48-38 στην ανάπαυλα. Στο -10 ο Άρη με επιμέρους σκορ 26-25 εις βάρος του στη δεύτερη περίοδο και πολλά για να αλλάξει στο β΄ ημίχρονο της αναμέτρησης.
Με τον Νουά να παίρνει περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες, ο Άρης μείωσε σε 50-46 στο 23′ με τα εύστοχα τρίποντα του Γάλλου και του Τζόουνς.
Διαδοχικά καρφώματα από Ντε Σόουζα και Αντετοκούνμπο στις δύο ρακέτες, ο Νουά με λέι απ μείωσε στο καλάθι (54-52 στα μισά της τρίτης περιόδου). Ο Άρης δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τα συνεχόμενα επιθετικά φάουλ των δύο ψηλών του Αμαρουσίου (Ντε Σόουζα, Γουίλιαμς) και να πάρει το προβάδισμα στο σκορ.
Μαγική ατομική ενέργεια του Χάρελ και 56-54 από τον Αμερικανό που ελίχθηκε ανάμεσα σε πολλαπλούς αντιπάλους. Σερί 4 πόντων για το Μαρούσι που παρουσιάζει μια αλλαγμένη εικόνα στην αμυντική του προσήλωση σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια (60-54 στο 27′).
Ο Πάπας με ελεύθερο λέι απ έγραψε το τελικό 64-58 της τρίτης περιόδου, αφού ο Άντζουσιτς σούταρε έρμπολ στην τελευταία κατοχή του Άρη. Οι κιτρινόμαυροι κατέβασαν το παθητικό τους στους 16 πόντους δεκαλέπτου, όμως έχουν ακόμα δρόμο να βαδίσουν μέχρι να φτάσουν στην ολική ανατροπή.
Τα δύσκολα τρίποντα των Κουλμπόκα και Μήτρου-Λονγκ έδωσαν ανάσα στον Άρη που μείωσε στους 2 στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου (66-64).
Η άμυνα των κιτρινόμαυρων στη ρακέτα δε βρήκες λύσεις απέναντι στους σέντερ της αθηναϊκής ομάδας και ιδιαίτερα τον Ντε Σόουζα, ο οποίος πρόσθεσε άλλους 4 πόντους στο ενεργητικό του και έφτασε τους 12 συνολικούς, όντας ο πρώτος σκόρερ του Αμαρουσίου μέχρι αυτό το σημείο (70-64).
Και πάλι ο Νουά έδωσε τη λύση μέσω επιθετικού ριμπάουντ για τον Άρη, ξανά στο -4. Back to back λανθασμένες αποφάσεις του Χάρελ, δεν κόστισαν στην ομάδα του Μίλιτσιτς, καθώς ο Καλαϊτζάκης χρεώθηκε με βήματα.
Με ένα σερί 6-1 το Μαρούσι ξέφυγε στο +9 και το 76-67 πλησιάζοντας όλο και περισσότερο προς τη νίκη-πρόκριση στους “4” του Κυπέλλου. Την ίδια ώρα ο Άρης αδυνατούσε να παράξει το οτιδήποτε στην επίθεση και είδε κομβικούς παίκτες του να αστοχούν σε αλλεπάλληλες προσπάθειες.
Το τρίποντο του Νουά ξεκόλλησε κάπως τους τυπικά φιλοξενούμενους επιθετικά, ωστόσο ο εξαιρετικός Καλαϊτζάκης απάντησε άμεσα με τον ίδιο τρόπο επαναφέροντας τη διαφορά των 9 πόντων για την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου.
Καλάθι και φάουλ από τον Τζόουνς, ο Ντε Σόουζα έκανε το 2/2 από τη γραμμή των βολών. Ο Μήτρου-Λονγκ σκόραρε με ντράιβ, προτού ο Καλαϊτζάκης επαναλάβει το απόλυτο από τις βολές για το 83-75 με 32 δευτερόλεπτα να απομένουν στο χρονόμετρο. Πολύ στενά πια τα περιθώρια για τον Άρη που άργησε να ξυπνήσει στην επίθεση.
Ο Κουλμπόκα ευστόχησε μόνο στη μία από τις δύο προσπάθειές του από τη γραμμή της φιλανθρωπίας και κάπως έτσι οι πιθανότητες του Άρη για ανατροπή εξανεμίστηκαν, ειδικά από τη στιγμή που το Μαρούσι ήταν αλάνθαστο από το μπόνους των βολών.
Το τελικό 87-80 αφήνει τον Άρη εκτός συνέχειας του Κυπέλλου Ελλάδος, δεδομένα πιο νωρίς απ’ ότι υπολόγιζε όταν ξεκινούσε το ταξίδι του για την Κρήτη.
Πολύ κακή η εμφάνιση των κιτρινόμαυρων που δεν μπόρεσαν σχεδόν σε κανένα σημείο του αγώνα να ελέγξουν την εξέλιξη του και να ανακόψουν τις επιθετικές επιλογές του Αμαρουσίου, που εκμεταλλεύτηκε την ευστοχία του από το τρίποντο στο πρώτο μέρος και τις επιτυχημένες συνεργασίες με τελικό αποδέκτη τον ψηλό στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης.




