Ο κιτρινόμαυρος παροξυσμός του Σαρλερουά
Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια ο Άρης αγωνίστηκε στον τελικό του ULEB Cup και ο Ιωακείμ Αραμπατζής, μέσα από την σελίδα Aris Thessaloniki B.C. Retro μας ταξιδεύει πίσω στο παρελθόν.
Ήταν στις 11 Απριλίου του 2006. Τότε που ο Άρης Θεσσαλονίκης αγωνιζόταν στον τελικό του ULEB Cup (το σημερινό Eurocup) κόντρα στην Ντιναμό Μόσχας. Πρόκειται για την τελευταία -έως σήμερα- μεγάλη Ευρωπαϊκή διάκριση του «αυτοκράτορα».
Η πορεία μέχρι τον τελικό
Ο Άρης του Ιταλού Αντρέα Μαντσόν έφτασε στον τελικό κάνοντας μία πορεία εξπρές από τον όμιλο όπου και τερμάτισε πρώτος, για να αποκλείσει στην συνέχεια στους “16” τον Πανιώνιο στον Ελληνικό εμφύλιο. Έπειτα ακολούθησε η άνετη πρόκριση επί της Γαλλικής Βιλερμπάν στους «8» με δύο νίκες.
Στα ημιτελικά περίμενε η Σερβική Χέμοφαρμ η οποία έψαχνε την δική της εκδίκηση για τον αποκλεισμό από τον ημιτελικό του Eurocup Challenge το 2003. Η πρόκριση ήταν δραματική και κρίθηκε με καλάθι του Τέρελ Καστλ στην εκπνοή του δεύτερου ημιτελικού στο Αλεξάνδρειο.
Από την στιγμή που ο Άρης πήρε την πρόκριση στον τελικό επικράτησε πανικός για τα εισιτήρια προς την Βελγική πόλη. Πάνω από 6000 κίτρινοι οπαδοί πραγματοποίησαν μια από τις μεγαλύτερες εκδρομές στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ και δημιούργησαν μια καυτή ατμόσφαιρα. Είναι χαρακτηριστικό το βίντεο με τον Γάλλο σπίκερ του Eurosport να χάνει τα λόγια του στο χαρακτηριστικό βίντεο. Το «Σπιρουντόμ» είχε μετατραπεί σε Αλεξάνδρειο.
Η αντίπαλος του Άρη, η Ντιναμό Μόσχας, είχε ένα πανάκριβο ρόστερ και έντονο Ελληνικό στοιχείο. Απαρτιζόταν μεταξύ άλλων από τον πρώην κιτρινόμαυρο Φίοντορ Λικχολίτοφ αλλά και από τους Λάζαρο Παπαδόπουλο, Αντώνη Φώτση με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να οδηγεί την ομάδα από τον πάγκο.
Η διακύμανση του τελικού:
Ο Άρης παρότι προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε τελικά να κατακτήσει το τέταρτο Ευρωπαϊκό κύπελλο του. Οι παίκτες του Αντρέα Μαντσόν ξεκίνησαν παίζοντας πιεστική άμυνα πάνω στον Λάζαρο Παπαδόπουλο με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι παίκτες των Ρώσων να μένουν ελεύθεροι και να πυροβολούν από τα 6,25. Τα 2 φάουλ με τα οποία χρεώθηκε ο Στακ μόλις στο τέταρτο λεπτό, τον ανάγκασαν να κάτσει στον πάγκο με αποτέλεσμα να χαθεί μια πολύτιμη βοήθεια κάτω από το καλάθι.
Οι Ρώσοι έκλεισαν τον πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με 18-19. Ο Άρης έβρισκε λύσεις στο πρόσωπο του «Ράμπο» Σιγάλα ο οποίος φαινόταν να ήταν ο μόνος ετοιμοπόλεμος για έναν τέτοιο τελικό. Οι παίκτες του Ίβκοβιτς μόλις βρήκαν ελεύθερους διαδρόμους το εκμεταλλεύτηκαν και πήραν ένα προβάδισμα 28-37 στο τέλος του δευτέρου δεκαλέπτου.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Καστλ έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης καθώς με 5 προσωπικούς πόντους και συγκλονιστικές άμυνες έφερε το ματς στο 42-39 βάζοντας τον Άρη σε θέση οδηγού. Ο Κουμπράκοφ με τρίποντο έκανε το 42-42, με τους “κίτρινους” να βραχυκυκλώνουν επιθετικά σε εκείνο το σημείο, γεγονός που αποδείχτηκε μοιραίο. Ο Παπαδόπουλος έκανε το 45-50 και στην συνέχεια το 48-55 με τον Ουίκιλσον να φεύγει από τον αγώνα με 5 φάουλ.
Ο Άρης συνέχιζε να μην βρίσκει λύσεις στην επίθεση με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να μεγαλώνουν την διαφορά (51-63, 37’). Το τελικό 60-73 χάρισε στους Ρώσους τον Ευρωπαϊκό τίτλο με τους «κίτρινους» να χάνουν για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό τελικό (καθώς οι προηγούμενοι 3 τελικοί είχαν στεφθεί με επιτυχία).
Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια του τίτλου έφερε σίγουρα στεναχώρια αλλά δεν χαρακτηρίζεται ως παταγώδης αποτυχία. Ο αντίπαλος ήταν μια πανίσχυρη και πανάκριβη ομάδα (η πιο ακριβή εκείνης της διοργάνωσης). Επιπλέον η διαιτησία στον τελικό έκανε ορισμένα λάθη εναντίον των κιτρινόμαυρων στο πρώτο ημίχρονο, τα οποία βέβαια δεν καθόρισαν το αποτέλεσμα του αγώνα. Η κατάληξη της σεζόν είχε ευτυχές αποτέλεσμα για τους «κίτρινους» αφού ότι δεν κατάφεραν μέσω του ULEB Cup, το κατάφεραν μέσω του πρωταθλήματος όπου σαν 3οι της Α1 κέρδισαν την έξοδο του στην Ευρωλίγκα.
Οι συνθέσεις του τελικού
ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Πόποβιτς 17, Ντούγκλας 17 (MVP), Κουμπράκοβ 3, Λικχολίτοφ, Μπίκοβ, Παπαδόπουλος 12, Ντομάνι 5, Φώτσης 4, Βασίλιεφ, Τσάτμαν 15
ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Αντρέα Μαντσόν): Καστλ 17, Σιγάλας 10 (12 ριμπ), Μπρούερ 7, Χαριτόπουλος, Ασημακόπουλος, Ουίκιλσον 7, Πάντιους 6, Στακ 10, Κουλ, Ορφανός, Στεργίου 3, Τέιλορ