Με τον αιφνιδιασμό των ΗΠΑ
Η φάση των «16» του Μουντιάλ αρχίζει με παιχνίδι, στο οποίο φαινομενικά θα «μιλήσουν» οι άμυνες. Εκεί στηρίχτηκαν Ολλανδία και ΗΠΑ, ώστε να τσεκάρουν το εισιτήριό τους από τη φάση των ομίλων.
Μάθε τα πάντα για τον stoiximan cy
Γράφει ο Λάμπρος Γκαραγκάνης
Οι «οράνιε» (2-1-0, 5-1 γκολ) είδαν την εστία τους να παραβιάζεται μόνο στο 1-1 με το Εκουαδόρ. Η Αμερική (1-2-0, 2-1 γκολ), αντίστοιχα, μόνο στο 1-1 με την Ουαλία. Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά για τις δύο ομάδες. Αν κοιτάξουν να παρουσιάσουν το ίδιο αγωνιστικό μοτίβο και… παίξουν με τη φωτιά, το πιθανότερο είναι να μην επιτύχουν τον στόχο τους.
Αυτό ισχύει σε υπερθετικό βαθμό για το φαβορί. Η Ολλανδία θα χρειαστεί σκορ, ώστε να μην κινδυνέψει. Το ζήτημα είναι πόσο μπορεί να στηριχτεί, σε νοκ άουτ αγώνα, στους Xάκπο και Κλάασεν, οι οποίοι με γκολ και ασίστ την έχουν οδηγήσει έως εδώ. Θα χρειαστεί έξτρα λύσεις ο πολύπειρος κόουτς Φαν Χάαλ, αλλά οι Ντεπάι, Μπέρχβαϊν και Bέχορστ δεν έχουν δείξει πως μπορούν να τις προσφέρουν. Από την άλλη, οι ΗΠΑ θα έχουν διαθέσιμους τούς Σάρτζεντ και Πούλισικ, όπως υπήρξε επίσημη ενημέρωση για την πορεία των τραυματισμών και της αποθεραπείας τους.
Ένα από τα ζητήματα που καλείται να επιλύσει ο κόουτς Μπερχάλτερ είναι ότι έχει εγκλωβιστεί στους δύο, κάτι που κάνει την ομάδα του απολύτως προβλέψιμη. Ουσιαστικά, αν η Ολλανδία περιορίσει τον Πούλισικ, θα έχει κάνει τη μισή δουλειά. Εφόσον το αουτσάιντερ θέλει να αιφνιδιάσει τους Ευρωπαίους, πρέπει να πάρει περισσότερο χρόνο και πρωτοβουλίες ο παικταράς Μπρέντεν Άαρονσον της Λιντς. Έως τώρα χρησιμοποιείται ως αλλαγή και, πολύ λογικά, βρίσκεται εκτός ρυθμού.
Με δύο παίκτες, περίπου στη θέση του, να προέρχονται από τραυματισμό, ο Μπερχάλτερ πρέπει να του δώσει φανέλα βασικού. Ακόμα και αν αυτό δεν γίνει, θα τον χρησιμοποιήσει περισσότερο από τα ματς ομίλου. Μία επιλογή, για σκόρερ στο 90λεπτο, θα είναι επάνω του. Σε κάθε περίπτωση ο φαβοριτισμός της Ολλανδίας προκύπτει μονάχα από το όνομα και όχι αγωνιστικά. Σε σχέση με Σενεγάλη, Εκουαδόρ και Κατάρ, οι ΗΠΑ (τουλάχιστον δοκιμάστηκαν, έως τώρα, στο 0-0 με την Αγγλία) είναι αντίπαλος υψηλότερου βαθμού δυσκολίας. Θα πονταριστεί η έκπληξη, σε ημίχρονο και τελικό ξεχωριστά.