ΓενικάΜουσική

Ο Johnny Cash τραγουδάει για τους φυλακισμένους στη Folsom Prison πριν από 56 χρόνια

“Γεια, είμαι ο Johnny Cash “, αυτά οι λέξεις ειπώθηκαν κάτω από άγρια χειροκροτήματα στην καφετέρια της φυλακής Folsom, μια εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας βορειοανατολικά του Σακραμέντο της Καλιφόρνια, πριν από 56 χρόνια.

Στις 13 Ιανουαρίου 1968, ο Johnny Cash μπήκε στην κρατική φυλακή Folsom της Καλιφόρνια και έγραψε ιστορία στη μουσική.

Στη Folsom Prison ο Cash καταθέτει την ψυχή του στη σκηνή σε έκκληση συμπόνιας για τους φυλακισμένους. Αυτή η επαναστατική στάση που διατυπώνεται και στις πρωτότυπες σημειώσεις του διασταυρώνεται με το πνεύμα του 1968, βρίσκοντας μια θέση δίπλα σε μορφές όπως ο Martin Luther King, Τζούνιορ και Ρόμπερτ Φ. Κένεντι που προέτρεψαν τους Αμερικανούς να προσεγγίσουν τους απαξιωμένους και δίπλα στους νεαρούς Αμερικανούς που βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο και την ανισότητα. Οι λάτρεις της μουσικής και οι κοινωνικά συνειδητοποιημένοι σε όλη τη χώρα μαγνητίστηκαν.

Johnny Cash At Folsom Prison

Στον απόηχο του Folsom, ο Cash έγινε διεθνής πρεσβευτής της κάντρι μουσικής, εκπρόσωπος της μεταρρύθμισης των φυλακών και ήρωας της αντικουλτούρας. Λίγα άλμπουμ είχαν αποδειχθεί ποτέ τόσο επιδραστικά. Δεκαετίες μετά την αρχική του κυκλοφορία, οι ιστορικοί και οι κριτικοί συνεχίζουν να συγκαταλέγουν το At Folsom Prison ανάμεσα στα κλασικά άλμπουμ της δεκαετίας του 1960. Όπως παρατηρεί η κόρη Rosanne Cash, ο Cash μπήκε στη φυλακή Folsom και “ήρθε στο φως”.

Τα κομμάτια που ηχογραφήθηκαν εκείνη τη μέρα κυκλοφόρησαν σε ένα άλμπουμ με τίτλο At Folsom Prison σε παραγωγή Bob Johnston. Ξεκίνησε ως πορτρέτο της αμερικανικής ζωής στη φυλακή και έμελλε να γίνει ένα άλμπουμ πολλών εκατομμυρίων πωλήσεων, το πιο δημοφιλές της καριέρας του Cash μέχρι εκείνο το σημείο που του άνοιξε το δρόμο στο διεθνές στερέωμα.

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της
Back to top button