Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους εργαζόμενους (vid)
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, έσπευσε να ενημερώσει άπαντες πολίτες σήμερα σχετικά με τις σκέψεις της Κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό κάθε εργαζομένου.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, είναι ένα γεγονός που συζητιέται ανάμεσα στους Έλληνες εδώ και μερικούς μήνες, σκέψη που ήρθε να επιβεβαιώσει σήμερα (08/07) η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Ο εμβολιασμός, όπως και τα μέτρα λειτουργίας των κλειστών χώρων, θα ανακοινωθούν επίσημα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Στις δηλώσεις της, τόνισε: «Η κυβέρνηση μετά από αίτημα και ερώτημά της, έλαβε τη σχετική εισήγηση της Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα. Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των συμπολιτών μας που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον νότιο τομέα Αθηνών, όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών»
Η Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε ότι σε καταστήματα κάτω των 200 τμ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη ημέρα και για 7 ημέρες, για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, με την πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας. Σε περίπτωση υποτροπής (δεύτερη παράβαση), το πρόστιμο θα είναι ενιαίο, 5.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες. Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, προσπαθεί να δώσει κίνητρο σε περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν, αναφέροντας πως:
«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας. Έχουμε στα χέρια μας μια ασπίδα που δεν είχαμε στην προηγούμενη φάση: το εμβόλιο, στο οποίο έχουν καθολική, δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δουλεύουν, μας προστατεύουν όλους. Όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν».
Στη συνέχεια επεσήμανε: «Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων».