Ποδόσφαιρο

Δέκα ταινίες για το ποδόσφαιρο στην καραντίνα…

Είναι σαφώς τυχαίο, αλλά η καραντίνα μας προέκυψε τη στιγμή που το Νetflix αποφάσισε να μεταδώσει τη σειρά The English game – σειρά που διαδραματίζεται στα χρόνια της γέννησης του λατρεμένου ποδοσφαίρου, που τόσο μας λείπει. Το γεγονός μου έδωσε την ιδέα να σας θυμίσω δέκα ταινίες με θέμα το ποδόσφαιρο, που εύκολα μπορείτε ν βρείτε και να δείτε αυτές τις μέρες που θα είσαστε σπίτι. Ακόμα κι αν κάποιες από αυτές βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες και πραγματικούς ανθρώπους έχουν όλες σενάριο – δεν είναι δηλαδή ντοκιμαντέρ. Μερικές πιστεύω θα σας θυμίσουν και το λόγο που το ποδόσφαιρο το αγαπάτε.

Πάμε να τις δούμε:

  • Pele, Birth of a Legend. Βγήκε πριν δυο χρόνια και δεν έκανε το σουξέ που οι παραγωγοί περίμεναν ίσως γιατί η ιστορία του Πελέ είναι αρκετά γνωστή, ίσως γιατί ο ίδιος δεν είναι πιά τόσο δημοφιλής όσο τα χρόνια του 70, ίσως και γιατί η ταινία δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Περιγράφει τα χρόνια του Πελέ μέχρι την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου – το κάνει με ελαφράδα, σαν ο Πελέ να είναι ήρωας κόμικς. Διάβασα ότι τον έχουν σε καραντίνα για να γλυτώσει από τον ιό. Ας τη δούμε μόνο για αυτό.
  • The Miracle of Bern. Βγήκε στην Ελλάδα με τίτλο «Το θαύμα της Βέρνης» και δεν έκανε τα εισιτήρια που έπρεπε γιατί εδώ λίγοι θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς να κερδίζουν. Είναι κι αυτό σχηματικό σαν κόμικ, αφού βλέπουμε την ιστορία από τα μάτια του μικρού Ματίας, αλλά διηγείται ένα μεγάλο γεγονός: την κατάκτηση του μουντιάλ του 1954 από την τότε Δυτική Γερμανία. Είναι το μόνο που μουντιάλ που έχουν κερδίσει οι Γερμανοί χωρίς να συγκαταλέγονται στα μεγάλα φαβορί.
  • L’arbitro. Αναφέρομαι στην ταινία του Πάολο Ζούκα που βγήκε στις αίθουσες το 2013 – το λέω γιατί θυμάμαι άλλες δυο ιταλικές με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο θέμα – όλες κωμωδίες. Ο Ζούκα χρησιμοποιώντας καταπληκτικά τους ηθοποιούς, μας παρουσιάζει ιστορίες διαιτησίας και διαφθοράς που διαδραματίζονται στον καταπληκτικό βιότοπο της τρίτης ιταλικής εθνικής. Γελάς, αλλά υπάρχει και σενάριο.
  • A Shot at Glory. Βγήκε στην Ελλάδα με τον τίτλο «Πορεία προς τη Δόξα», αλλά μην το συγχέεται με τις δυο βιντεοταινίες που έχουν τον ίδιο τίτλο και ήρωα τον μπασκετμπολίστα Γιώργο Σαφέρη, που υποδύεται ο Αλμπέρτο Εσκενάζι. Εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά. Ο Γκόρντον Μακ Λίοντ, προπονητής της Kilnockie, ομάδας της Β Εθνικής της Σκοτίας έχει δυο σκοτούρες: την απειλή του προέδρου ότι θα πάρει την ομάδα και θα την πάει στο Δουβλίνο και την επιστροφή στην ομάδα του σπουδαίου άσου Τζάκι Μακ Κίλιαν, που είναι πρώην αστέρι της Σέλτικ και της Αρσεναλ, αλλά και δύσκολος χαρακτήρας. Ο Ρόμπερτ Ντιβάλ είναι ο προπονητής και ο πρώην παίκτης των Ρέιτζερς Αλι Μακ Κόιστ, ο δύσκολος παρηκμασμένος σούπερ σταρ. Θα τη λατρέψετε.
  • Fever Pitch. Βασισμένη στο εκπληκτικό βιβλίο του Νικ Χόρνμπι η ταινία διηγείται την παθολογική αγάπη ενός κατά τα άλλα νορμάλ τύπου για την Αρσεναλ. Το βιβλίο δίνει απλά την έμπνευση – για την ακρίβεια η ταινία βασίζεται σε δυο του μόνο κεφάλαια. Περνάς ωραία και γελάς. Προσοχή υπάρχει και μια αμερικάνικη εκδοχή: όλα είναι ίδια, αλλά διαδραματίζονται στον κόσμο του μπέιζμπολ – να την αποφύγετε κι ας παίζει η πιτσιρίκα τότε και ζουμερή Ντρου Μπάριμορ.
  • Mean Machine. Οποιος δεν το έχει δει, δεν ξέρει τι χάνει. Πρόκειται για ένα προσωπικό αριστούργημα του Βίνι Τζόουνς – ριμέικ μιας αμερικάνικης ταινίας η ύπαρξη της οποίας δεν έχει σημασία. Ο σκληρός Βίνι υποδύεται αστέρι του ποδοσφαίρου με κωλοχαρακτήρα που καταλήγει στη φυλακή κι εκεί πρέπει να ηγηθεί της ομάδας των φυλακισμένων – δεν περιγράφω άλλο.  
  • The Game of Their Lives. Θα έχετε ακούσει κάτι για την ιστορική νίκη των Αμερικάνων επί των Αγγλων στο μακρινό βραζιλιάνικο μουντιάλ του 1950: θεωρείται και δικαίως μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών. Το γεγονός αυτό στάθηκε αρχικά αφορμή για την συγγραφή ενός συμπαθητικού βιβλίου από τον δημοσιογράφο Τζέφρεϊ Ντάγκλας και στη συνέχεια έγινε και ταινία: σε αυτή βλέπουμε κυρίως τις ιστορίες των παικτών εκείνης της ομάδας. Οι Αμερικάνοι για να μεγαλώσουν το δράμα αλλάζουν ακόμα και τη σειρά των αγώνων – φυσικά δείχνουν τους Αγγλους κακούς και αλαζόνες (πράγμα που μάλλον ήταν αν κρίνω από την απόφασή τους να πάνε εκδρομή στο Ρίο (!) την προηγούμενη του αγώνα στο Μπελ Οριζόντε). Αλλά παρά τις αυθαιρεσίες η ταινία έχει πλάκα: στο τέλος θα τους χειροκροτήσεις τους Γιάνκηδες κι ας ξέρεις από πριν ότι κέρδισαν.
  • Montevideo, God Bless You! Πίσω από τον παράξενο αυτό τίτλο κρύβεται μια σέρβικη ταινία εποχής που περιγράφει την σύσταση το ταξίδι και τη συμμετοχή της τότε ομάδας της Γιουγκοσλαβίας στο πρώτο μουντιάλ της ιστορίας το 1930. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Dragan Bjelogrlic έχει πει ότι το εμπνεύστηκε από το The Game of Their Lives, που στη Σερβία έκανε μεγάλη επιτυχία! Αν πάντως μπορείτε να το βρείτε (είναι δύσκολο) δείτε και το σέρβικο «O’ Gringo» ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη βραζιλιάνικη καριέρα του μεγάλου Ντέγιαν «Ράμπο» Πέτκοβιτς. Αυτό ειδικά δεν χάνεται! 
  • Looking for Eric. Η κλασική ταινία του Κεν Λόουτζ δεν έχει θέμα ένα ματς ποδοσφαίρου αλλά την αγάπη ενός οπαδού για τον Ερικ Καντονά και πως αυτή η αγάπη μπορεί να βοηθήσει ένα άνθρωπο να κάνει ένα βήμα μπροστά στη ζωή του. Λίγο αργή, κομμάτι μεγαλύτερη από όσο πρέπει, στιγμές στιγμές αμήχανη αλλά πάντα αληθινή, η ταινία του μεγάλου βρετανού μάστορα είναι μια από τις πιο γλυκές του.
  • The Damned United. Για μένα είναι σίγουρα η καλύτερη ταινία με θέμα το ποδόσφαιρο που γυρίστηκε ποτέ, αλλά και η απόδειξη πως ένα υπέροχο βιβλίο μπορεί να γίνει και σπουδαία ταινία. Βέβαια έχει ένα ατού: τον Μπράιαν Κλαφ, στη ζωή του οποίου στηρίζεται. Είναι τόσο πληθωρική προσωπικότητα ο Κλαφ που δεν γίνεται να ασχοληθείς μαζί του και να δώσεις κάτι άνευρο ή βαρετό. Ερμηνευτικό ρεσιτάλ από τον τεράστιο Μάικλ Σιν: και να το χεις δει το ξαναβλέπεις!

Φυσικά, εκτός από πολλά και καλά ντοκιμαντέρ που έχουν γίνει με θέμα ποδοσφαιριστές ή ομάδες, άφησα εκτός λίστας κάποια πολύ μεγάλα σουξέ, όπως το Football Factory και πολλά άλλα χουλιγκάνικα, την τριλογία του Goal, την Μεγάλη Απόδραση των 11, τον λατρεμένο Μάικ Μπάσετ για τον οποίο σας έγραψα πολλές φορές. Αυτά είναι πολύ εύκολα και τα ξέρετε.
Καλά να είμαστε και θα σας προτείνω μελλοντικά και κάποιες ανάλογες ταινίες με θέμα το μπάσκετ…

Πηγή: karpetshow.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button