Ποδόσφαιρο

Όταν ο Ένινγκ έσωσε την καριέρα του Γκούντογκαν από την…μητέρα του

“Ο Κλοπ ήταν σαν πατέρας για μένα αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Ένινγκ και τον Χέκινγκ” είχε δηλώσει σε συνέντευξη του πέρυσι ο σταρ της Μάντσεστερ Σίτι, Ιλκάι Γκούντογκαν.

Όντως, ο Γερμανός μέσος χρωστάει πολλά στον επόμενο προπονητή του Άρη. Ο 54χρονος τεχνικός “ειδικεύεται” στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών αλλά ο Γκούντογκαν ήταν το πρώτο και ίσως το μεγαλύτερο “project” που ανέλαβε.

Η καριέρα του Ιλκάι Γκουντογκάν πέρασε από χίλια κύματα πριν καν ξεκινήσει. Γεννημένος στο Γκελζενκίρχεν από Τούρκους γονείς, βίωσε την απόρριψη νωρίς. Σε ηλικία 8 ετών, δοκιμάστηκε στη Σάλκε αλλά η ομάδα αποφάσισε να μην συνεχίσει την συνεργασία μαζί του.

Μικρός, ο Γκούντογκαν αντιμετώπιζε προβλήματα με το βάρος του. Μεγάλωνε με διαταραχές στην ανάπτυξη του που σχεδόν έπεισαν τους γονείς του να τον απομακρύνουν από το χώρο του ποδοσφαίρου. Ωστόσο, ο νεαρός Ιλκάι δεν το έβαλε κάτω και έπεσε με τα μούτρα στη σκληρή δουλειά.

Όταν έγινε 13 ετών, η Σάλκε τον φώναξε ξανά για δοκιμαστικό αλλά φοβούμενος μια νέα απόρριψη, ο Γκούντογκαν απέρριψε την πρόταση. Δύο χρόνια αργότερα, εγγράφτηκε στις ακαδημίες της Μπόχουμ.

Εκεί, βρήκε τον Μίκαελ Ένινγκ με τους δύο τους να διατηρούν μία πολύ φιλική σχέση μέχρι και σήμερα. Ο Γερμανός τεχνικός χρειάστηκε μόλις μία προπόνηση για να καταλάβει τα προσόντα του Γκούντογκαν.

«Δεν ξέρω κανένα άλλο άτομο που να έχει τόσο ξεκάθαρες ιδέες για το ποδόσφαιρο και τη ζωή» έλεγε ο πλέον προπονητής του Άρη και συμπλήρωνε: «Από την πρώτη στιγμή, κατάλαβα ότι αυτό το παιδί είναι προορισμένο για μεγάλα πράγματα, είναι ένα πραγματικό 10αρι».

Δύο χρόνια μετά, ο Ένινγκ πήγε στη Νυρεμβέργη και ο νεαρός Γκούντογκαν τον ακολουθήσε λίγους μήνες αργότερα. Εκεί, η καριέρα του βρέθηκε και πάλι κοντά σε αδιέξοδο.

Σε ηλικία 19 ετών, ο Ιλκάει μετακόμισε με τη μητέρα του στo Franken, μια πόλη δίπλα στη Νυρεμβέργη. Η συγκατοίκηση αυτή λίγο έλειψε να αποβεί μοιραία για την καριέρα του.

Όσο ήταν παίχτης της Μπόχουμ, ο Γκούντογκαν αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στην καριέρα του ποδοσφαιριστή και στην εκπλήρωση των σπουδών του. Τόσο ο ίδιος όσο και οι γονείς του είχαν ως μέγιστη προτεραιότητα να τελειώσει ο νεαρός Ιλκάι το Λύκειο.

Στη Νυρεμβέργη πρώτη από όλους είπε η μητέρα του ναι γιατί εκεί θα μπορούσε ο γιος της να συνεχίσει το σχολείο και παράλληλα να προπονείται. Και έτσι και έγινε. Ο Γκούντογκαν παρακολουθούσε κανονικά τα μαθήματα μέχρι την ώρα που ξεκινούσε η προπόνηση.

Ωστόσο, τα προβλήματα ανάπτυξης του έκαναν πάλι την εμφάνιση τους. Η μητέρα του, σύμφωνα με τα Γερμανικά Μέσα, ήταν τρομερή μαγείρισσα και ο Ιλκάι έβαζε βάρος ταχύτατα.  Λόγω του ιστορικού του Γκούντογκαν με το βάρος, ο Ένινγκ κατάλαβε ότι πρέπει να επέμβει.

Μετέβη ο ίδιος στο Franken, όπου συνομίλησε με τη μητέρα και το νεαρό Ιλκάι. Τους μίλησε για τον τρόπο που θα μπορεί ο μικρός να συνδυάσει το ποδόσφαιρο και τις σπουδές καθώς και για τον τρόπο που πρέπει να προσεγγίζεται διατροφικά η ποδοσφαιρική του ανάπτυξη.

Η παρεμβολή του αυτή ήταν πέρα για πέρα καθοριστική. Εκείνη τη χρονιά, ο Ιλκάι ολοκλήρωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του και παράλληλα συστήθηκε εντυπωσιακά στο χώρο του ποδοσφαίρου.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button