Γενικά

Όλες οι αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τη Δευτέρα

Λίγες ώρες έχουν απομείνει για την μερική επιστροφή στην κανονικότητα προ κορωνοϊού και οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας θα είναι αρκετά εμφανείς από αύριο Δευτέρα (4/5).

Συγκεκριμένα όσοι χρησιμοποιούν τα Μέσα Μεταφοράς, για τις μετακινήσεις τους θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι εφοδιασμένοι με μάσκα προστασίας.

Το ίδιο βέβαια θα ισχύει και για τους εργαζόμενους στα Μέσα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται στο έπακρο τα μέτρα της απόστασης για την αποφυγή συγχρωτισμού. Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών έχει μεριμνήσει προχωρώντας στην αύξηση των δρομολογίων. Έτσι λοιπόν στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό καθώς και στη γραμμή 1 του ΗΣΑΠ, τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 6 λεπτά, ενώ εκείνα του τραμ ανά 8 λεπτά.

«Βοηθοί Επιβατών»

Παράλληλα θα υπάρχουν «Βοηθοί Επιβατών», οι οποίοι θα δίνουν συμβουλές και οδηγίες στο επιβατικό κοινό θα υπάρχουν από την Δευτέρα στους 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, όπως ανακοίνωσε, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής. Οι «Βοηθοί Επιβατών» θα παρέχουν συμβουλές στο κοινό, ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός και θα υπενθυμίζουν τη χρήση μάσκας. 

Όσον αφορά τα δρομολόγια των λεωφορείων στους δρόμους θα κινούνται 1.000 οχήματα για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, ενώ θα υπάρξει παράταση του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα. 

Οι κίνδυνοι από τον κορονοϊό στα Μέσα Μεταφοράς

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ δύο είναι οι κίνδυνοι από τον κορονοϊό στα Μέσα Μεταφοράς:

  • Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια που παράγονται κατά το φτέρνισμα, το βήχα ή την ομιλία. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με επιφάνειες επιμολυσμένες με αναπνευστικά σταγονίδια. Ο συνωστισμός πολλών επιβατών στα ΜΜΜ μπορεί να συντελέσει στη διασπορά του ιού.
  • Οι εργαζόμενοι των ΜΜΜ έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με το νέο κορονοϊό.

Τα γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού:

  • Υγιεινή των χεριών. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.
  • Τα χέρια πρέπει να πλένονται μετά από: 1. κάθε επαφή με επιβάτη ή τις αναπνευστικές εκκρίσεις αυτού (πχ σάλια, σταγονίδια), 2. επαφή με αντικείμενα των ΜΜΜ (κουπαστές, χειρολαβές κ.α.), 3. την αποβίβαση από τα ΜΜΜ.
  • Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής, και συγκεκριμένα: 1. κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα, 2. αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.
    Αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
  • Η σταθερή χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της χρήσης των ΜΜΜ (σταθμός και μεταφορικό μέσο).

Τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού στα Μέσα Μεταφοράς: 

  • Μείωση της πιθανότητας επιβίβασης ατόμων με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης στα ΜΜΜ. Πριν την επιβίβαση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιβατών και του προσωπικού για τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 (πυρετός, βήχας, φαρυγγαλγία, καταβολή κ.α.) και τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού.
  • Διασφάλιση προστασίας του προσωπικού μέσω εργασίας σε διακριτό χώρο/θάλαμο κατά προτίμηση πίσω από πλαστικό ή γυάλινο διαχωριστικό.
  • Χρήση ατομικού εξοπλισμού προστασίας (γάντια, μάσκα) από τον οδηγό, εκτός εάν αυτός βρίσκεται σε χωριστό θάλαμο με διαφανές πλαστικό/γυάλινο διαχωριστικό μέχρι την οροφή για την αποφυγή έκθεσης στους επιβάτες.
  • Στις στάσεις και σταθμούς επιβίβασης και σε χώρους αναμονής επιβατών πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αφίσες για την υπενθύμιση της αναγκαιότητας τήρησης της απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου (όταν χρησιμοποιείται μάσκα), των μέτρων υγιεινής, της υγιεινής των χεριών, της αποφυγής επαφής με ασθενείς και της σωστής χρήσης της μάσκας.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους επιβάτες μέσα στα ΜΜΜ.
  • Επιμελής χρήση και απόρριψη της μάσκας.
  • Χρήση μάσκας και παροχή αυτής σε όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΜ οι οποίοι δε βρίσκονται εντός χωριστού θαλάμου.
  • Διασφάλιση του αερισμού της άμαξας του τραίνου, μετρό, λεωφορείου ή τρόλεϋ μέσω ανοιχτών παραθύρων κάθε τύπου (πχ οροφής) και με ανεμιστήρες. Αποφυγή χρήσης ανακυκλωμένου αέρα μέσα σε αυτά.

Η τήρηση της απόστασης στα Μέσα Μεταφοράς: 

  • Αποφεύγουμε το συνωστισμό στα ΜΜΜ και στους χώρους αναμονής αυτών, μέσω της χρησιμοποίησης πολλών αμαξών στους συρμούς και με συχνά δρομολόγια, ειδικά τις ώρες αιχμής (7-10 πμ και 2-5 μμ).
  • Τις ώρες αιχμής ενθαρρύνουμε τη χρήση των ΜΜΜ μόνο από τους εργαζομένους για προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία τους.
  • Ενθαρρύνουμε την τήρηση αποστάσεων μέσα στους χώρους αναμονής και μέσα στα ΜΜΜ και τη χρήση των καθισμάτων εναλλάξ μέσα σε βαγόνια, λεωφορεία, τρόλεϋ.
  • Ενθαρρύνουμε τη μείωση αποστάσεων μειώνοντας το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών βαγόνι, λεωφορείο, τρόλεϋ και διασφαλίζουμε απόσταση μεταξύ των επιβατών τουλάχιστον ένα μέτρο. Σε περίπτωση που η απόσταση είναι μικρότερη των 2 μέτρων επιβάλλεται η χρήση μάσκας.
  • Στα λεωφορεία προτιμάμε την επιβίβαση του κοινού από τη μεσαία πόρτα για την προστασία του οδηγού (αν αυτός δεν βρίσκεται σε καμπίνα απομονωμένη από τους επιβάτες) με στόχο να διασφαλίσουμε την τήρηση ασφαλούς απόστασης μεταξύ των επιβατών και του οδηγού.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button