Γενικά

«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή από την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η επικείμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις ηγετών της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι είτε με εκκλήσεις, είτε με απειλές, τον προέτρεψαν να μην το κάνει και να ακολουθήσει την πολιτική δεκαετιών της Ουάσιγκτον στο ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Για απόφαση που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου μιλούν οι Παλαιστίνιοι, γιααποτυχία της αμερικανικής πολιτικής κάνουν λόγο οι Ιρανοί, φόβους για ξέσπασμα νέου γύρου εντάσεων εκφράζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την ώρα που το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει ακόμη επισήμως τις αμερικανικές προθέσεις.

Για κήρυξη πολέμου στη περιοχή έκανε λόγο ένας εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Βρετανία, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC. «Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών», προειδοποίησε ο Μάνουελ Χασανιάν, προσθέτοντας: «Κηρύσσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ».

Για ανικανότητα και αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, έκανε από την πλευρά του λόγο ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σχολιάζοντας την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, τονίζοντας με νόημα πως η Παλαιστίνη «θα απελευθερωθεί». «Το ίδιο το γεγονός ότι δηλώνουν πως θέλουν να αναγνωρίσουν την Κουντς ως πρωτεύουσα της κατεχόμενης Παλαιστίνης οφείλεται στην ανικανότητα και την αποτυχία τους», σημείωσε ο Χαμενεΐ.

Παγκόσμια ανησυχία και «σιγή ιχθύος» από το Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν έχει μέχρι στιγμής επισήμως σχολιάσει την επικείμενη ανακοίνωση των ΗΠΑ, για την οποία εκφράζει έντονη ανησυχία σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας.
Ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανανέωσε την ταξιδιωτική του οδηγία για το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Από τις 6 Δεκεμβρίου 2017 ενδέχεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου που συστήνει στους Γερμανούς που ταξιδεύουν στην Ιερουσαλήμ να παρακολουθούν την κατάσταση μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης και να αποφεύγουν τις περιοχές όπου υπάρχουν επεισόδια.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον: «Ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος. Αλλά, ξέρετε, αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις πληροφορίες που έχουμε ακούσει, διότι πιστεύουμε ότι προφανώς η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι τμήμα μίας οριστικής διευθέτηση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους», δήλωσε από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο «σε μια φωτιά χωρίς τέλος», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποσντάγ, σημειώνοντας πως «με την κήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας παραβλέπεται η ιστορία και η αλήθεια της περιοχής, είναι μια μεγάλη αδικία/ βαρβαρότητα, έλλειψη διορατικότητας, τρέλα/ απερισκεψία, πρόκειται να βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο σε μια φωτιά χωρίς διαφαινόμενο τέλος».

Κάλεσε μάλιστα «τους πάντες να ενεργήσουν λογικά, να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και να συμπεριφερθούν συνετά, να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη για χάρη εσωτερικών πολιτικών ή άλλων λόγων», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος σημείωσε πως θα ήταν «σοβαρό λάθος» για τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία τους στο Ισραήλ και ότι προειδοποίησε σχετικά τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Πριν από μια διμερή συνάντηση με τον Τίλερσον στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Θα ήταν σοβαρό λάθος (να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ). Κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε σταθερότητα … αλλά μάλλον χάος και αστάθεια». «Ολόκληρος ο κόσμος είναι εναντίον», τόνισε προσθέτοντας πως έχει ήδη πει στον Τίλερσον πώς αισθάνεται και θα το επαναλάβει στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SANA. «Η κίνηση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του εγκλήματος της αρπαγής της Παλαιστίνης και του εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού», τόνισε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας. «Η Συρία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει (…) την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της ισραηλινής κατοχής», πρόσθεσε.

Και η Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της για τα σχέδια του Τραμπ. «Ανησυχούμε για την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης», επεσήμανε ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν πνεύμα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και σύνεση σε ό,τι αφορά τις ενέργειές και τις δηλώσεις τους, να αποφύγουν να υπονομεύσουν τις βάσεις μιας λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα και να απόσχουν από μια νέα αντιπαράθεση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ. «Το μέλλον της Ιερουσαλήμ είναι κάτι που θα πρέπει να διαπραγματευτούν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι καθήμενοι ο ένας δίπλα στον άλλον σε απευθείας διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Μλαντένοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιερουσαλήμ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «έχει μιλήσει επανειλημμένως και γι’αυτό το ζήτημα και έχει πει ότι όλοι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά αυτό που κάνουμε», πρόσθεσε.

«Η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των λαών» στους Αγίους Τόπους αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τον διάλογο, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος απεθυνόμενος σε Παλαιστίνιους στο Βατικανό, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για «σεβασμό του status quo της Ιερουσαλήμ».

«Δεν μπορώ να κρύψω την βαθιά μου ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες» γύρω από την Ιερουσαλήμ, σημείωσε ο Ποντίφικας. «Απευθύνω έντονη έκκληση για την δέσμευση όλων όσον αφορά τον σεβασμό του status quo της πόλης, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο Πάπας ζητώντας «να υπερισχύσει η σύνεση για να αποτραπεί να προστεθούν νέα στοιχεία έντασης» σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα παγκοσμίως λόγω των πάρα πολλών βάναυσων συγκρούσεων.

Ο Ποντίφικας, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επαφή με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σχετικά με την κρίση αυτή, έκανε το σχόλιο αυτό απευθυνόμενος σε ομάδα Παλαιστινίων που επισκέπτεται την Αγία Έδρα και μετέχει στον διαθρησκευτικό διάλογο με το Βατικανό.

Και το Κρεμλίνο εξέφρασε την ανησυχία της Ρωσίας ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές αρχές θα επιδεινωθεί περαιτέρω από τα σχέδια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ. «Ωστόσο δεν θα συζητήσουμε αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη ληφθεί», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: press724.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button