ΔιεθνήΠοδόσφαιρο

Φετφατζίδης για Εθνική: «Πιστεύω ότι μπορούσα να κάνω περισσότερα πράγματα και είμαι πικραμένος και γι’ αυτό.»

Ο Γιάννης Φετφατζίδης μετά την κλίση του στην Εθνική έδωσε μια ιδιαίτερη συναισθηματικά συνέντευξη για την απουσία του και τη νέα του αρχή με τα «γαλανόλευκα»

Αναλυτικά όσα είπε στο novasports.gr:

Γιάννη επέστρεψες στην Εθνική ομάδα με την οποία σε έχουμε συνυφασμένο και μάλιστα σε καλές χρονιές της. Πόσο σου είχε λείψει;

“Ναι ήταν καλές χρονιές. Πάρα πολύ, μου είχε λείψει αδιανόητα εμένα προσωπικά εννοείται και στον καθένα νομίζω ότι λείπει πολύ η Εθνική ομάδα. Μπορεί στην αρχή να μην το συνειδητοποιείς αλλά όταν βλέπεις ότι γίνονται ένα, δύο, τρία, τέσσερα πέντε ματς και δε βρίσκεσαι εκεί με τα παιδιά, νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά και μου λείπει πραγματικά και θέλω να παίξω κι εγώ μαζί τους σε αυτό το επίπεδο, εκεί που ήμουνα.”

Ήσουν σε μια φουρνιά της Εθνικής που ήταν μια παρέα, μια ομάδα, κάτι το οποίο στα χρόνια που έλειψες εσύ και αρκετά ακόμα παιδιά αυτό σα να χάθηκε. Είναι κάτι το οποίο διαπιστώνεις ότι πρέπει να ξαναβρεθεί στην Εθνική ομάδα;

“Το ότι χάθηκε το βλέπω εγώ προσωπικά μέσα από το γήπεδο γιατί δε γνωρίζω, δεν ήμουν με τα παιδιά μαζί τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα εμείς όταν ήμουν παλιότερα είχαμε εκείνο το οικογενειακό κλίμα, αυτό που χρειαζόταν και το βγάζαμε κιόλας στο γήπεδο, οπότε συμπεραίνουμε από την εικόνα μας μες το γήπεδο ότι μάλλον δεν ήταν έτσι τα πράγματα όπως ήταν πριν πέντε χρόνια. Αν όντως είναι έτσι, τότε αυτό θα πρέπει να το βελτιώσουμε. Έπρεπε δηλαδή να είχε ήδη διορθωθεί, αλλά δεν έγινε, δεν ξέρω αν έγινε, κι αν έγινε τα αποτελέσματα δεν έδειξαν αυτό οπότε πρέπει να το κάνουμε εμείς.”

Στη Σαουδική Αραβία είχε γεμάτες χρονιές, με γκολ και ασίστς, βασικός, χωρίς τραυματισμούς και γενικά μια γεμάτη καριέρα. Ωστόσο ο πολύς κόσμος δεν γνώριζε λεπτομέρειες για σένα και την ποδοσφαιρική σου ζωή εκεί. Θεωρείς ότι θα έπρεπε να είχαν χειριστεί την περίπτωση σου διαφορετικά στην Ελλάδα; Όχι μόνο από την Εθνική ομάδα, αλλά και από τους δημοσιογράφους; Ένιωθες σα να είχες αποκοπεί επειδή ήσουν μακρυά;

“Ναι αυτό ένιωθα και αυτό με στεναχωρεί μπορώ να πω. Με στεναχωρεί λίγο. Φυσικά δεν είχα την απαίτηση να έρθει κάποιος να με δει στη Σαουδική Αραβία και μπορώ να καταλάβω πως σκέφτονται οι άνθρωποι όταν ακούν Σαουδική Αραβία, αλλά οι προπονητές προφανώς πρέπει να γνωρίζουν ότι παντού υπάρχει ένα επίπεδο και στη συγκεκριμένη χώρα. Και γενικά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολο. Όπου και να βρίσκεσαι δε σημαίνει ότι θα σκοράρεις τριάντα γκολ  επειδή είσαι στην Ταϋλάνδη για παράδειγμα.

Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν καλύτερα από τους υπόλοιπους οι προπονητές. Από εκεί και πέρα νιώθω λίγο απογοητευμένος και πικραμένος για αυτά τα τρία χρόνια γιατί ήταν τα τρία πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας μου στη Σαουδική Αραβία με γεμάτες χρονιές και καλούς αριθμούς. Θεωρούσα λοιπόν πως αν μη τί άλλο, και επειδή στην Ελλάδα δεν ήμουν ένας άγνωστος ποδοσφαιριστής, είχα συμμετοχές στο Μουντιάλ, στο EURO, δεν ήμουν δηλαδή κάποιος “τυχαίος”, πιστεύω πως θα μπορούσα να είχα κληθεί μία φορά να με δει, να μου μιλήσει, έστω να με πάρει ένα τηλέφωνο γιατί δεν ήμουν ένας άγνωστος.”

Η αλήθεια είναι πως για αρκετά χρόνια ήσουν στην “δεξαμενή” της Εθνικής ομάδας. Φαίνεται λίγο οξύμωρο όλο αυτό.

“Ακριβώς, και όχι σε πέντε παιχνίδια, σε αρκετά παιχνίδια και σε διοργανώσεις μεγάλες. Γι’ αυτό είμαι πικραμένος αλλά όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Τέλος πάντων, έτσι είναι το ποδόσφαιρο έτσι είναι η ζωή, δε θα μεμψιμοιρούμε. Συνεχίζουμε.”

Μπορούμε να συμπεράνουμε μετά από όλα αυτά ότι είσαι πιο ώριμος από ποτέ, έχοντας καταλάβει ακόμα καλύτερα το χώρο του ποδοσφαίρου και το πως λειτουργούμε στην Ελλάδα για να πορευτείς στο εξής; Καθώς έχεις πολλά χρόνια ποδόσφαιρο ακόμα μπροστά σου.

“Υγεία να έχω πάνω απ’όλα. Τα χρόνια περνάνε, η αλήθεια είναι αυτή. Δεν έχω  όσα είχα. Και είμαι επίσης πικραμένος που δεν έκανα αυτά που μπορούσα να κάνω. Πιστεύω ότι μπορούσα να κάνω περισσότερα πράγματα και είμαι πικραμένος και γι’ αυτό, ότι δεν τα έκανα. Παρ’ όλ’ αυτά σίγουρα είμαι πιο ώριμος και θεωρώ ότι είμαι και πιο έτοιμος από τα προηγούμενα χρόνια ακόμα κι αν μπορεί να μην το έδειξα αυτό μερικές φορές στον Ολυμπιακό. Αλλά εν πάσει περιπτώση όλα για κάποιο λόγο γίνονται και θεωρώ πως ναι είμαι πιο ώριμος και πιο έτοιμος ποδοσφαιρικά και όχι μόνο ποδοσφαιρικά.”

Προσάπτεις και κάτι στον εαυτό σου που ίσως θα έπρεπε να είχες διαχειριστεί διαφορετικά;

“Ναι σίγουρα θα μπορούσα να είχα κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά, αλλά σίγουρα δεν είμαι ο μόνος υπαίτιος. Πάντα είναι συνδυασμός. Σίγουρα όμως μπορώ να ρίξω και κάποιες ευθύνες στον εαυτό μου όπως όλοι για ό,τι κάνουμε προσάπτουμε πράγματα στον εαυτό μας. Και έτσι πρέπει να πορεύεσαι. Κοιτάς πρώτα εσύ τί κάνεις και μετά άμα θέλεις να ρίξεις την ευθύνη αλλού τη ρίχνεις, αλλά πρώτα πρέπει να κοιτάξεις τί έχεις κάνει εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου.”

Εμείς πάντως από πέρσι βλέπουμε ότι εσύ το χαίρεσαι. Κι επειδή εσύ το χαίρεσαι σε χαιρόμαστε κι εμείς  γιατί βγάζεις πολύ ωραία πράγματα στο χορτάρι.

“Όσο και να περνάνε τα χρόνια, πάντα λες αυτή τη χρονιά και αυτή τη χρονιά. Δηλαδή είμαι κοντά στα 29, δεν έχω όσα χρόνια είχα μπροστά μου, αλλά ποτέ δε θα σταματήσω να λέω ότι θα κάνω το “μπαμ” φέτος, ούτε στα 30, ούτε ποτέ. Πιστεύω ότι μπορώ να κάνω δέκα γκολ και δεκαπέντε ασίστ ξανά σε όποια ηλικία και να είμαι. Οπότε πάντα πιστεύεις σε αυτό που κάνεις ή σε αυτό που θεωρείς ότι μπορείς να κάνεις. Ξεκίνησα καλά φέτος κι ελπίζω να πάνε όλα καλά. Νιώθω ότι είμαι καλά και ότι ξεκίνησα καλά.”

Μετά από όσα είδαμε λοιπόν εμείς από σένα, αυτά είδε και ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός και μαζί με τους συνεργάτες του τον Τάκη Φύσσα και τον Κώστα Κωνσταντινίδη σε κάλεσαν άμεσα πίσω στην Εθνική ομάδα. Είσαι πλέον εδώ, ποιες είναι οι σκέψεις σου με την Εθνική ομάδα;

“Είμαι εδώ πλέον, θέλω να βοηθήσω με όλο μου το είναι την προσπάθεια της Εθνικής ομάδας να πάμε καλύτερα από αυτά που είδαμε τον τελευταίο καιρό, που αγωνιζόμασταν και δεν ξέραμε τί πάει στραβά με όλη αυτή την ποιότητα, με τους ποδοσφαιριστές που έχουμε και στις ομάδες που ανήκουν. Ελπίζω να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου ώστε να ανεβάσουμε το επίπεδό μας και να φτάσουμε εκεί που ήμασταν.”

Πλέον πέραν της ποιότητάς σου έχεις και την εμπειρία την οποία μπορείς να μεταδώσεις σε όλα αυτά τα νέα παιδιά που βρήκες στην Εθνική ομάδα. Το νιώθεις αυτό;

“Βλέπω πολλά καινούρια πρόσωπα και νομίζω πως εμείς είμαστε υπεύθυνοι να τους καθοδηγήσουμε για να τους εμπνεύσουμε και να πορευτούμε όλοι μαζί. Πρέπει τα παιδιά που έχουν μια εμπειρία από την Εθνική ομάδα και τους συλλόγους τους μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα παιδιά να βοηθήσουν για να κάνουμε το επόμενο βήμα.”

Έξι ματς και δεκαοκτώ διαθέσιμοι βαθμοί. Πιστεύεις πως αν αλλάξει η εικόνα της ομάδας υπάρχουν ελπίδες για την πρόκριση;

“Ναι εννοείται. Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά αν αλλάξει η εικόνα θα μπορούμε να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο, αρχής γενομένης από αυτά τα δύο παιχνίδια. Και σίγουρα αν αλλάξουμε την εικόνα μας και μπορέσουμε να βγάλουμε στο γήπεδο όλοι μας αυτά που μπορούμε, σαν ομάδα και σαν ατομική ποιότητα, τότε θα ελπίζουμε για καλύτερα πράγματα και γιατί όχι να κάνουμε το απόλυτο και να μπορέσουμε να πάρουμε τη δεύτερη θέση.”

Πως ονειρεύεσαι το ματς με την Φιλανδία, μια πολύ δυνατή ομάδα, πως το σκέφτεσαι;

“Έχεις δίκιο είναι πολύ δυνατή ομάδα. Εμείς πρέπει να κερδίσουμε και μισό γκολ, το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να πάρουμε τη νίκη, με μισό μηδέν. Το σημαντικό είναι να αρχίσουμε να κερδίζουμε. Θα είναι ιδανικό να κερδίσουμε τη Φινλανδία καθώς μετά έχουμε μέσα το Λιχτενστάιν το οποίο δεν θα είναι τόσο δυνατός αντίπαλος, οπότε αν μπορέσουμε να κάνουμε το δύο στα δύο θα ανέβουμε και  ψυχολογικά. Το κυριότερο είναι να ξεκινήσουμε να κερδίζουμε τα ματς αυτή τη στιγμή γιατί είμαστε σε μια κακή ψυχολογική κατάσταση. Οπότε και μισό μηδέν θα είναι το ιδανικό σενάριο. Να μπούμε να σκοράρουμε, να μη δεχτούμε γκολ και να τελειώσει το παιχνίδι.”

Πως σου φαίνεται οι πρώτες μέρες με τον Τζον Φαντ Σιπ;

“Ακόμα είναι νωρίς, φαίνεται άνθρωπος που θέλει να δουλέψει πολύ. Είναι πολύ χαρούμενος που δουλεύει για την Εθνική ομάδα και αυτό μας λέει πολλά. Μας μίλησε και μας είπε πέντε πράγματα για τη φιλοσοφία του και το πως θέλει να παίξουμε ποδόσφαιρο. Φαίνεται πως θέλει πραγματικά να αλλάξει κάτι σε αυτή την εικόνα της Εθνικής ομάδας. Αυτό είναι το σημαντικό.

Εννοείται πως σε τρεις μέρες δε μπορεί να αλλάξει πολλά σε ότι έχει να κάνει με το τακτικό κομμάτι. Πρέπει να δώσουμε χρόνο για να δούμε τί εικόνα θα έχουμε και σε βάθος χρόνου να περάσει και τα στοιχεία της τακτικής του.”

Άρα τα τετ α τετ και οι ομιλίες που βλέπω ότι κάνει είναι πιο σημαντικά σωστά;

“Ναι εννοείται, είναι πιο σημαντικά κι από την προπόνηση ακόμα. Για να καταλάβει και να μάθει ο ένας τον άλλον έχουμε μια επικοινωνία και έτσι μπορούμε κι εμείς να μάθουμε την προσωπικότητά του και το τί θέλει από μας. Προπονητικά όλοι κάνουμε τις προπονήσεις με τις ομάδες μας, δεν έχουμε χρόνο στην Εθνική σε τρεις μέρες να είμαστε όλοι μαζί για να δουλέψουμε όσα θέλουμε για το ματς με την Φινλανδια. Προφανώς ο καθένας θα πρέπει να βάλει τα δικά του στοιχεία στο σύνολο ώστε να μπορέσουμε σαν ομάδα να κάνουμε αυτά που μπορούμε.”

Δώρα Λάμπρου

Η αγάπη για τον Άρη ήταν δεδομένη, το πάθος της για τον αθλητισμό αδιαπραγμάτευτο, κάπου εκεί προστέθηκε το...μικρόβιο της δημοσιογραφίας, με το Yellow Radio να αποτελεί το "εφαλτήριο" για το ταξίδι της ενημέρωσης.
Back to top button