ΓενικάΜουσική

Το Yellow προτείνει, τη μαύρη κωμωδία “The Menu” (Το Μενού)

Μία μαύρη κωμωδία τρόμου για την υποκρισία της “ηθικής κατανάλωσης” και την μεγαλοαστική παρακμή.

Ο σκηνοθέτης Mark Mylod στο “The Menu” (Το Μενού) σατιρίζει ένα πολύ συγκεκριμένο είδος ελιτισμού με την εξωφρενική απεικόνισή του στον κόσμο του γκουρμέ φαγητού.

Η ταινία σατιρίζει την ανικανοποίητη αδηφαγία των πλουσίων και το χάσμα που τους χωρίζει με τους απλούς ανθρώπους. Την εμμονή τους να πληρώνουν εξωφρενικές τιμές για φαγητό, τα λεγόμενα γκουρμέ πιάτα με περίτεχνη παρουσίαση. Ταυτόχρονα σατιρίζει και το είδος του σεφ που πραγματεύεται αυτό τον τύπο φαγητού. Ο πρωταγωνιστής σεφ Slowik είναι ο ήρωας και ο κακός ταυτόχρονα. Μισεί τους ελιτιστές πελάτες του και στην πραγματικότητα έχει γίνει ένας από αυτούς, υποστηριζόμενος από το ίδιο το σύστημα που δημιούργησαν.

“The Menu” (Το Μενού)

Σε ένα απομακρυσμένο νησί του Βορειοδυτικού Ειρηνικού ο μοναχικός, παγκοσμίως καταξιωμένος, Σεφ Julian Slowik (Ralph Fiennes) έχει ετοιμάσει ένα πλουσιοπάροχο μενού γευσιγνωσίας για εκλεκτούς πελάτες. Ένα συγκεκριμένο είδος της ελίτ κοινωνίας πληρώνει το εξωφρενικό ποσό των 1.250 δολαρίων το άτομο, για να γευτεί τα γκουρμέ πιάτα. Οι πάμπλουτοι συνδαιτυμόνες που δεν είναι άλλοι παρά από σνομπ δημοσιογράφους της κουλτούρας, ξεβρασμένες διασημότητες, γκουρού της τεχνολογίας, αλαζόνες εκατομυριούχοι και το κυριότερο λάτρεις και γνώστες της σύγχρονης γαστρονομίας.

“The Menu” (Το Μενού)

Ένας αυταρχικός και εγωκεντρικός σεφ, στον οποίο όλοι αποδίδουν σεβασμό, έχοντας το σύνδρομο του Θεού υποδέχεται τους καλεσμένους του και τους καθοδηγεί σ αυτή την γευστική εμπειρία. Τους δίνει οδηγίες να γευτούν παρά να τρώνε.

Ανάμεσα στους φιλοξενούμενους βρίσκεται κι ένα ζευγάρι, ο Tyler (Nicholas Hoult) ένας νεαρός καλοφαγάς που η μισή του ευχαρίστηση βρίσκεται στο να φωτογραφίζει το φαγητό του και η συνοδός του Margot (Anya Taylor-Joy) που βρίσκει εξωφρενικό το όλο σκηνικό καθώς δεν ανήκει στον κόσμο των αλαζονικών πελατών.

“The Menu” (Το Μενού)

Καθώς η βραδιά εξελίσσεται οι κοφτές και απόλυτα συντονισμένες κινήσεις των σερβιτόρων, η υποβλητική ατμόσφαιρα και κάποια περίεργα περιστατικά δημιουργούν ανησυχία στους καλεσμένους του εστιατορίου.

“The Menu” (Το Μενού)

Η έμμονη σχολαστική ακρίβεια με την οποία προετοιμάζονται τα πιάτα, τοποθετούνται και σερβίρονται, είναι η ίδια με την οποία ο σεφ Slowik έχει καταστρώσει το σχέδιό του. Οι ισορροπίες και οι διαστρωμάτωση των γεύσεων είναι ίδιες με τη σύνθεση του δωματίου, και τα μυστικά που αναδύονται σιγά σιγά.

“The Menu” (Το Μενού)

Σύντομα η καχύποψία όλων εξελίσσεται σε τρόμο όταν αντιλαμβάνονται ότι ο σεφ εκτός από τα γκουρμέ πιάτα έχει ετοιμάσει και ένα παράξενο παιχνίδι επιβίωσης στο οποίο βρίσκονται όλοι εγκλωβισμένοι.

Οι συνδαιτυμόνες θα βιώσουν άγρια και βίαια σκηνικά, καθώς εμφανίζονται ολοένα και πιο απρόσμενα πιάτα. Το κίνητρο του σεφ Slowik πίσω από αυτό το περίτεχνο μενού είναι και το συγκλονιστικό φινάλε.

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της
Back to top button