Ποδόσφαιρο

«Το Fan Clubs League Thessaloniki είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, ένα πρωτάθλημα από οπαδούς για οπαδούς»

Ο πρόεδρος της επιτροπής του πρωταθλήματος συνδέσμων ευρωπαϊκών ομάδων στη Θεσσαλονίκη, Σωτήρης Αρβανιτίδης, μίλησε στο Yellow Radio 92.8 για την πρωτότυπη αυτή κίνηση, πώς μπορεί να συμμετέχει κανείς και για τους τρόπους που μπορεί να το παρακολουθήσει ο κόσμος.

Ο πρόεδρος του Fan Clubs League Thessaloniki αναφέρθηκε στην δομή του πρωταθλήματος, στα όσα αυτό πρεσβεύει, στους τρόπους συμμετοχής καθώς και στις κινήσεις που γίνονται κατά καιρούς αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Τέλος, μίλησε για το fan club της Μαρσέιγ στη Θεσσαλονίκη και στους λόγους που τον οδήγησαν στη δημιουργία του.

Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή «Μιλάμε Ευρωπαϊκά» με Δημήτρη Μαρίντσιο και Βασίλη Παπαργυρίου:

Τι είναι αυτό το «πρωτάθλημα των Fan Clubs» που γίνεται στην πόλη μας:

«Είμαστε μέλη συνδέσμων Ευρωπαϊκών ομάδων. Έχουμε δημιουργήσει από το 2014 μια ένωση και ένα πρότυπο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 6Χ6. Η πρωτοβουλία και τα εύσημα ανήκουν στο φαν κλαμπ της Μπάγερν Μονάχου που σκέφτηκαν να ενωθούν αυτοί οι σύνδεσμοι και να δημιουργήσουν αυτές τις διαφορετικές εμπειρίες.

Το 2014 λοιπόν ιδρύθηκε το Fan Clubs League Thessaloniki και παίζουν αποκλειστικά μέλη συνδέσμων. Είναι η 5η χρονιά που γίνεται το πρωτάθλημα και η 2η που έχουμε και κύπελλο.

Οι συμμετέχοντες είναι πάνω από 200 και μας χαροποιεί ιδιαίτερα αφού συμμετέχουν και στα κοινά του συνδέσμου. Οι αγώνες γίνονται κάθε Παρασκευή και η σεζόν κρατάει όσο μία κανονική, όπως ένα κανονικό πρωτάθλημα. Είναι 11 ομάδες, παλιότερα ήταν 10, 12, κάπου εκεί. Έχουμε 20 συνολικά αγωνιστικές και 10 στο κύπελλο, που είναι όμιλοι και μετά τα νοκ-άουτ μέχρι τα ημιτελικά και τον τελικό».

Για την πρωτοτυπία της ιδέας τους:

«Το πρωτάθλημα είναι τόσο καλά δομημένο που είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, δεν υπάρχει αλλού. Έχουμε ψάξει αλλά βρήκαμε μόνο κάτι τουρνουά διάρκειας 3-4 μερών ή δύο μηνών. Κάτι αντίστοιχο γίνεται στην Αθήνα και στη Βουλγαρία που όπως μας είπαν πήραν την ιδέα και προσπαθούν να το καταφέρουν.

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό βέβαια παρότι είμαστε πολλοί. Κάνουμε μικρά βήματα μέχρι να φτάσουμε σημείο που θέλουμε. Πρέπει ο κόσμος να μάθει για αυτό το πρωτάθλημα.

Αυτό το πρωτάθλημα γίνεται για τον υγιή αθλητισμό και όχι για οπαδικά θέματα. Είναι κάτι πέρα από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Τα ΜΜΕ αναλώνονται σε άλλα πράγματα, όχι στον υγιή αθλητισμό. Πριν από κάθε αγώνα οι δύο ομάδες βγάζουν μεικτές φωτογραφίες στη σελίδα μας στο Facebook. Πέρυσι οι παίκτες της Μπάγερν και της Ντόρτμουντ βγήκαν φωτογραφία μαζί στο ματς τους. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Για την προσέλευση κόσμου:

«Υπάρχουν κερκίδες και σε αγώνες των πιο μεγάλων κλαμπ υπάρχουν φίλαθλοι. Μπορεί να έρθει όποιος θέλει, έχει δωρεάν είσοδο φυσικά. Κάθε ομάδα έχει δική της έδρα. Να ευχαριστήσουμε κιόλας τους ιδιοκτήτες των γηπέδων για την παραχώρηση των χώρων. Παίζουμε στα γήπεδα του Τζιόλα στην αερογέφυρα της Θέρμης, στο «Athletic Park» στο Φοίνικα, στους Λέοντες στην Πολίχνη, στα «Champions» που είναι στον κόμβο του περιφερειακού και στου Μακεδονικού που είναι στη Ν. Ευκαρπία. Ουσιαστικά είναι σε όλη την πόλη. Συνήθως είναι στις 21:30 κάθε Παρασκευή και ενημερώνετε ο κόσμος πριν και μετά τους αγώνες στο Facebook από τη σελίδα μας».

Για τα clubs που συμμετέχουν:

«Συμμετέχουν οι σύνδεσμοι των Μπάγερν, Άρσεναλ, Μ. Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Σέλτικ, Μαρσέιγ, Τότεναμ, Ίντερ και Νιουκάστλ».

Για τη δομή του πρωταθλήματος:

«Προσπαθούμε και βελτιώνουμε τις αδυναμίες από κάθε χρονιά. Έχουμε κανονισμούς για συμπεριφορές μέχρι και ποινολόγιο. Οι διαιτητές είναι από το σύνδεσμο διαιτητών Θεσσαλονίκης. Είναι εξειδικευμένοι σε τέτοιους αγώνες. Οι κανονισμοί είναι ρυθμιστικοί από εμάς. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πρωτάθλημα που δεν θα ξεφεύγει η κατάσταση σε συμπεριφορές».

Για τις ηλικίες των συμμετεχόντων:

«Ξεκινούν από 17 αλλά οι περισσότεροι είναι άνω των 25-30. Δεν υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας, ξεκινάμε απλά από τα 17».

Ποια ομάδα είναι αυτή που έχει κατακτήσει τα περισσότερα πρωταθλήματα? Υπάρχει κάτι τέτοιο ή μοιράζονται τα πρωταθλήματα?

«Στην αρχή πήγαινε μονότονο αλλά στην πορεία μοιράστηκε. Τα πρώτα 2 κατέληξαν στη Ντόρτμουντ. Στη συνέχεια πρωταθλήματα κέρδισε η Μπάγερν, η ομάδα της Μάντεστερ, όπως και της Μπαρτσελόνα. Όσον αφορά τα Κύπελλα, πήρε τα πρώτα 2 η Άρσεναλ ενώ πέρυσι Κυπελλούχος αναδείχθηκε η Σέλτικ».

Υπάρχει επομένως ανταγωνισμός.

«Υπάρχει, μεγάλος. Βέβαια, στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα μεγαλύτερα πληθυσμιακά κλαμπς και είναι λογικό γιατί έχουν μεγαλύτερη δεξαμενή μελών και παιχτών».

Για τον τρόπο συμμετοχής στο πρωτάθλημα:

«Λαμβάνουμε πολλά μηνύματα καθημερινά για τον τρόπο που μπορεί ένας σύνδεσμος να συμμετέχει στο πρωτάθλημα. Πρέπει, καταρχήν να είναι σύνδεσμος είτε επίσημα αναγνωρισμένος από την ομάδα είτε όχι. 8 ή 9 στους 11 αυτή τη στιγμή είναι επίσημα αναγνωρισμένοι από την κάθε ομάδα. Με εισιτήρια, δώρα, εκδρομές, πρόσβαση στο γήπεδο και άλλα. Υπάρχουν και άλλοι σύνδεσμοι που δεν είναι αναγνωρισμένοι για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι γιατί το επιλέγουν.

Μπορούν ελεύθερα να συμμετέχουν όσοι αγαπούν ένα σύλλογο. Οι εγγραφές γίνονται απευθείας στον εκάστοτε σύνδεσμο και το ποσό ποικίλει ανά σύνδεσμο. 30 με 50 ευρώ περίπου ετησίως. Εμείς σαν επιτροπή πρωταθλήματος δεν ζητάμε χρήματα για να συμμετέχει ο σύνδεσμος στο πρωτάθλημα.

Μόνη προϋπόθεση για να αγωνιστεί κάποιος είναι να είναι εγγεγραμμένος σε κάποιο σύνδεσμο. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Να αποκτήσουν εξωστρέφεια οι σύνδεσμοι. Να εγγραφτεί ο κόσμος, να συνομιλήσει με άλλους, να πιει μια μπύρα βλέποντας παρέα τον αγώνα της αγαπημένης του ομάδας. Και φυσικά, να συμμετέχει στις δράσεις του συνδέσμου. Μεταγραφές υπάρχουν κανονικά στον Ιανουάριο.

Όριο ηλικίας δεν υπάρχει ουσιαστικά. Απλά, ο συμμετέχων δεν πρέπει να έχει ενεργό δελτίο σε οποιαδήποτε ομάδα. Αυτό γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο χωρίς να ξεφεύγουμε στον ανταγωνισμό».

Άρα, μπαίνεις με «βύσμα», έτσι; Όποιος έχει χρήματα μπορεί να μπει άνετα στην ομάδα (γέλια).

«Ειδικά αν «λαδώσεις» τον πρόεδρο με δωράκια (γέλια)».

Είναι πολύ σημαντικό ότι είναι μια διοργάνωση που λειτουργεί σχεδόν επαγγελματικά με κανονισμούς διατηρώντας βέβαια τη χαρά του αθλητισμού

«Έτσι ακριβώς είναι. Προσπαθούμε να το διατηρήσουμε αυτό».

Μια διοργάνωση που θέλει να περάσει ένα τόσο σημαντικό και αναγκαίο στην Ελληνική πραγματικότητα μήνυμα τί ανταπόκριση παίρνει και από τα Μέσα και από τον κόσμο; Όπως είπες και εσύ, είναι ελάχιστοι αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξη του πρωταθλήματος μετά από 5 χρόνια λειτουργίας του.

«Δυστυχώς, τα Μέσα, ηθελημένα ή μη, αν κάτι δεν «μυρίζει αίμα» ή δεν έχει ίντριγκα, δεν ενδιαφέρει. Αυτό είναι το κακό που κάναν οι ίδιοι στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Αντί να αναδείξουν το άθλημα, αναδεικνύουν τα επεισόδια, το ξύλο, τα σφυριά. Τόνους μελάνης ίντριγκας και ύβρεων για να πουλήσουν. Και ένα πρωτάθλημα από οπαδούς για οπαδούς με μεγάλα κλαμπς, με επαγγελματική οργάνωση δεν χωράει ούτε στις τελευταίες σελίδες. Εκεί που γράφουν τα ζώδια δεν χωράμε εμείς. Ίσως γιατί πρεσβεύουμε το ποδόσφαιρο και όχι τη μπίζνα.

Έχουμε κάνει τόσες προσπάθειες να το αναδείξουμε. Υπάρχει κόσμος που το μαθαίνει και λέει καλά ρε παιδιά υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια;»

Είναι στενάχωρο αυτό γιατί πρόκειται για μία πρωτότυπη κίνηση και αξίζει να υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο. Οικογένειες να μπορούν να παρακολουθούν το θέαμα αντί να πηγαίνουν σε γήπεδα όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι.

«Έτσι ακριβώς είναι. Αυτός είναι ο λόγος».

Πώς μπορεί ο κόσμος που θέλει να γνωρίσει παραπάνω για αυτό να μάθει περισσότερα;

«Υπάρχει η σελίδα μας στο Facebook με όνομα Fan Club League Thessaloniki. Υπάρχουν αναρτημένες εκεί όλες οι πληροφορίες με τα κλαμπς που συμμετέχουν καθώς και τα λινκς των συνδέσμων για να μιλήσει όποιος θέλει απευθείας με αυτούς. Καθημερινά λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα.

Επίσης, μέσα από τη σελίδα μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των αγώνων με αναλυτικό ρεπορτάζ, για την επόμενη αγωνιστική και οτιδήποτε άλλο νέο. Η δημιουργία μιας τέτοιας σελίδας ήταν αρκετά δύσκολη δεδομένου ότι δεν πρόκειται για επαγγελματική οργάνωση.

Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει πράγματα όπως να κάνουμε συνελεύσεις, καταστατικά, προγράμματα, φωτορεπορτάζ είναι ήδη πάρα πολλά δεδομένου ότι ο καθένας από εμάς τα κάνει στο προσωπικό του ελεύθερο χρόνο. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε ακόμη περισσότερο».

Για το επίπεδο της διοργάνωσης

«Είναι αρκετά υψηλό γιατί αρκετοί από τους συμμετέχοντες υπήρξαν πρώην ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Δεν είναι ένα πρωτάθλημα στο οποίο θα δει κάποιος «κλωτσοσκούφι». Υπάρχει πολύ καλό επίπεδο».

Ένας ακόμη λόγος να συμμετέχεις στο πρωτάθλημα, έστω και ως μέλος, είναι και οι ανάλογες δράσεις που κάθε σύνδεσμος πραγματοποιεί. Είτε κοινωνικές είτε δράσεις που σχετίζονται με την ομάδα όπως μια εκδρομή ή η παρακολούθηση από κοντά ενός αγώνα.

«Πέρα από τις δράσεις του κάθε κλαμπ με οργανωμένες εκδρομές που κάνει πολύ συχνά, ο στόχος της ένωσης μας είναι να αναδείξουμε και το άλλο πρόσωπο του υγειούς ποδοσφαίρου. Αυτό της κοινωνικής προσφοράς.

Έχουμε κάνει αγώνες με την Εθνική αστέγων και θα κάνουμε και φέτος. Προσπαθούμε να κάνουμε κοινωνικές δράσεις, όπως η συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Έχουμε συνεισφέρει ως λίγκα στα παιδικά χωριά. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που δεν είναι όσο τυχεροί όσο εμείς. Το οπαδικό κίνημα είναι ένα κίνημα. Ένα κίνημα που πρεσβεύει την πίστη στο συνάνθρωπο, την ευγενή άμιλλα, την αλληλεγγύη.

Έχουμε κάνει αγώνες όπου παίζουμε όλοι με την ίδια φανέλα αν και ανήκουμε σε διαφορετικά κλαμπς. Έχουμε παρευρεθεί και σε πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ της πόλης για να αναδείξουμε την προσπάθεια μας».

Εκτός από πρόεδρος του πρωταθλήματος, είσαι και ο πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων υποστηρικτών της Μαρσέιγ.

«Το κλαμπ υφίσταται από το 2015 στη Θεσσαλονίκη, αν και από νωρίτερα ξεκίνησε το ενδιαφέρον. Είναι ένα φαν κλαμπ που δύσκολα συναντά κανείς στο εξωτερικό. Η Μαρσέιγ είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στη Γαλλία με πάνω από 9 εκατομμύρια επίσημα αναγνωρισμένους υποστηρικτές. 10 πρωταθλήματα, το μοναδικό Champions League στη Γαλλία. Αν εξαιρέσεις τα τελευταία χρόνια, μιλάμε για μία ομάδα παγκοσμίου επιπέδου και παραξενευόμαστε που δεν έχει ακόμη περισσότερους οπαδούς.

Το ενδιαφέρον ξεκίνησε όταν ξεχώρισα στη Γαλλία τη Μαρσέιγ. Μια ομάδα με τόσο μεγάλη ιστορία και τόσους παιχταράδες. Μια ομάδα κοινωνικό φαινόμενο που εκφράζει το φτωχότερο Γαλλικό Νότο, που έχει καταφέρει να ενώσει διαφορετικές κουλτούρες. Μια ομάδα που έχει Ελληνικές ρίζες. Όλα αυτά μου κίνησαν το ενδιαφέρον να ασχοληθώ ακόμη περισσότερο με αυτή την ομάδα μέχρι που έγινε η μεγάλη μου αγάπη.

Στόχος να κάνουμε μια καλύτερη πορεία. Είμαστε δεύτεροι και μακάρι να κάνουμε κάτι περισσότερο για να επιστρέψει η ομάδα εκεί που της αξίζει. Περάσαμε 10 δύσκολα τελευταία χρόνια».

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button