ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Nick Cave and The Bad Seeds – “Blue Bird” (Μπλε Πουλί)

O Nick Cave που αγαπάμε…

Πριν από κάποια χρόνια ο θρυλικός Nick Cave βλέποντας εικόνες διαμαρτυρίας και εξαθλίωσης από την Ελλάδα, από την Αθήνα της φτώχειας, των διαδηλώσεων και των δακρυγόνων, σε μία κραυγή αλληλεγγύης προς τον Ελληνικό λαό είχε σχολιάσει καυστικά: “στο λίκνο της δημοκρατίας ακόμη και τα περιστέρια φοράνε αντιασφυξιογόνες μάσκες“.

Το σημερινό Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε παρέα μαζί σας, το “Blue Bird” από τους Nick Cave and The Bad Seeds, μας καλεί σε ένα ταξίδι στην καθαρότητα της αλήθειας, έξω από το ψέμα… Κυκλοφόρησε το 1992.

Nick Cave

Γεννημένος στις 22 Σεπτέμβρη του 1957, ο Αυστραλός Nick Cave αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς που γνώρισε η μουσική σκηνή από τη δεκαετία του ’80 και μετά. Η μουσική του ενέπνευσε και επηρέασε πάρα πολλές μπάντες σε όλο τον πλανήτη σηματοδοτώντας μια νέα εποχή. Μετά από τη διάλυση των Birthday Party το 1983 και μαζί με τους Mick Harvey, τον Barry Adamson (από τους Magazine, το κορυφαίο Post Punk σχήμα του Howard Devotto) και τον Blixa Bargeld (από τους Γερμανούς πρωτοπόρους του βιομηχανικού ήχου Einsturzende Neubauten) δημιουργεί το συγκρότημα Nick Cave and The Bad Seeds. Κατά καιρούς συνεργάζονται μαζί τους κορυφαίοι μουσικοί όπως (Hugo Race, Conway Savage, Martyn P. Casey, Warren Ellis, Ed Kuepper, Thomas Wydler κ.α.).

Nick Cave and The Bad Seeds

Τραγούδια που σε κάνουν να παραμιλάς, γεμάτα συναισθηματική ένταση, ένα μείγμα από Blues Punk, Rockabilly, μια φρέσκια και γνήσια αντίληψη για το πως πρέπει να είναι η Rock σήμερα. Πολλοί μιλάνε δικαίως για μία από τις σπουδαιότερες μπάντες στην ιστορία της μουσικής.

Αγαπημένα τους θέματα έννοιες όπως αγάπη, θάνατος, θρησκεία, φυγή συνθέτουν παράδοξες ιστορίες με κυνικό ρεαλισμό. Ο Cave παίζει τα Βlues με πρωτόγονο τρόπο, που δυστυχώς δε θα επαναλάβει ξανά, ξεδιπλώνει τα συγγραφικά του ταλέντα ως ποιητής, γοητεύει τους ακροατές του και τους παρασύρει σε μοναδικές συγκινήσεις.

Nick Cave & Rowland S Howard

Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφορεί το 1984 με τίτλο “From Her To Eternity” χρήζοντας τον έτσι με τον τίτλο του ποιητή δίπλα στους Leonard Cohen και Tom Waits. Ακολουθούν τα άλμπουμ “First Born Is Dead”, “Your funeral, my trial”, “Kicking Against The Pricks”, “Good Son” αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στη δεκαετία και στη μετέπειτα πορεία της Rock.

Κυκλοφόρησαν δεκαεπτά άλμπουμ, έχουν γράψει μουσική για ταινίες κάνοντας τεράστια επιτυχία τόσο στη χώρα τους όσο και στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αγαπητοί, έχουν επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα μας χαρίζοντας στους οπαδούς τους αξέχαστες εμφανίσεις.

Καλή σας ακρόαση!

Nick Cave

I warned of great disaster
I sent that blue bird
That blue bird down the water

Προειδοποίησα για μεγάλη καταστροφή
Έστειλα αυτό το μπλε πουλί
Αυτό το μπλε πουλί κάτω από το νερό

Floating down the water
And I know that I’m flying
And the rest is lies

Επιπλέουν κάτω από το νερό
Και ξέρω ότι πετάω
Και τα υπόλοιπα είναι ψέματα

Η κιτρινόμαυρη οικογένεια του Yellow μεγάλωσε! Το μικρό του αδελφάκι… το Tivoli Radio, το αιρετικό και μουσικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, είναι ON AIR…!!!

Η ανάγκη μας να μοιραστούμε μαζί σας τη μεγάλη μας αγάπη για τη μουσική, δημιούργησε το Tivoli Radio με κεντρική φιλοσοφία: “πάτησε φρένο, απόλαυσε την ζωή”…

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button