ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Mitch Ryder-“Red Scar Eyes”

Mε δεδομένη την αγάπη μας στη μουσική έρχεται στο Yellow News μια νέα στήλη, “Το Τραγούδι της Εβδομάδας”

Από σήμερα ξεκινάει μια καινούρια στήλη στο Υellow News, όσον αφορά τα μουσικά θέματα, που θα έχει ως τίτλο “Το Τραγούδι της Εβδομάδας“. Τα μουσικά κομμάτια που αγαπάμε και μας εκφράζουν είναι πολλά και επίσης είναι πολύ δύσκολο πάντα να ξεχωρίσεις κάποιο από αυτά. Παρ όλα αυτά όμως, κάθε εβδομάδα θα επιλέγουμε ένα από αυτά για να το μοιραστούμε μαζί σας μέσα από την καινούρια αυτή ενότητα.

Γράφει η Εύη Αλεξίου:

Μέσα καλοκαιριού λοιπόν, σε μία μισοάδεια πόλη, επιλέξαμε για σήμερα να ακούσουμε ένα υπέροχο κομμάτι από έναν σπουδαίο ερμηνευτή. Ο Mitch Ryder μας ταξιδεύει απόψε με το το Red Scar Eyes, το οποίο κυκλοφόρησε το 1981 από το άλμπουμ “Not Change For a Million?”.

Ο Mitch Ryder είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της ιστορίας τόσο της soul όσο και της rock μουσικής, αν και σπάνια παίρνει την αναγνώριση που του αξίζει σήμερα. Ήταν μέρος της ζωντανής σκηνής garage και soul στη δεκαετία του 1960, όχι ότι υπήρχε κάποιος εκείνη την εποχή για να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των δύο ειδών.

Γεννήθηκε στο Hamtramck του Michigan στις 26 Φεβρουαρίου 1945 και το πραγματικό του όνομα είναι William S. Levise Junior. Ο Ryder αρχικά συμμετείχε σε ένα τοπικό μαύρο κουαρτέτο που ονομαζόταν Peps, ως έφηβος, αλλά υπέστη τόσο φυλετική παρενόχληση που σύντομα αποχώρησε για να σχηματίσει το δικό του σχήμα, Billy Lee & το Rivieras.

Με την ανακάλυψη του παραγωγού Bob Crewe ο Ryder ίδρυσε την μπάντα The Detroit Wheels. Αλλάζει το όνομα του σε Mitch Ryder επιλέγοντας το τυχαία από τον τηλεφωνικό κατάλογο. Με τους Detroit Wheels είχαν κορυφαίες επιτυχίες στα τέλη της δεκαετίας του ’60, οι πιο αξιομνημόνευτες από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της “Jenny take a Ride”, η οποία ήταν ένα mashup της “Jenny Jenny” του Little Richard και του κλασικού μπλουζ “See See Rider” και “Sock It To Me, Baby!”.

Ο απίστευτα βαρύς και γρήγορος ρυθμός ψυχής των τραγουδιών ήταν και το κύριο χαρακτηριστικό του συγκροτήματος. Μετά τη διάσπαση των Detroit Wheels, έπειτα από επιμονή του Bob Crewe, ο Mitch Ryder ξεκίνησε μια σόλο καριέρα, χωρίς επιτυχία καθώς ο Crewe τον οδήγησε σε θέση τραγουδιστή ποπ, με τον οποίο δεν είχε καμία σχέση. Το στυλ του Ryder διαλύθηκε αργά τη δεκαετία του ’70, παρά τη μεγάλη του επιτυχία στα προηγούμενα χρόνια, τον ασύγκριτο ήχο, την μοναδική του ενέργεια και την απίστευτη έκφραση του.

Δημιούργησε ένα νέο συγκρότημα, που ονομάστηκε απλά “Detroit”, και  κατέγραψε ένα άλμπουμ με τον Booker T. και το MG με το όνομα: “The Detroit Memphis Πείραμα ψυχής”.

Ο Ryder αποσύρθηκε από τη μουσική αφού αντιμετώπισε προβλήματα στο λαιμό, μετακόμισε στο Κολοράντο με τη σύζυγο του και άρχισε να γράφει και να ζωγραφίζει.

Το 1983, επέστρεψε σε μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία με το άλμπουμ “Never Kick a Sleeping Dog” του John Mellencamp . Το άλμπουμ παρουσίασε μια κλασική έκδοση του τραγουδιού του Prince, “When You Were Mine”. Ο Ryder συνεχίζει να καταγράφει και να περιοδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Στις 25 Ιουνίου 2019, το περιοδικό New York Times περιέγραψε τον Mitch Ryder ανάμεσα σε εκατοντάδες καλλιτέχνες των οποίων το υλικό φέρεται να καταστράφηκε κατά την παγκόσμια πυρκαγιά του 2008.

Ο Bruce Springsteen θεωρεί τον Mitch Ryder ως τεράστια επίδραση στη μουσική του, καλύπτοντας τα τραγούδια του μέχρι σήμερα. Το ίδιο ισχύει σίγουρα και για τον Wayne Kramer, την πρωταρχική δύναμη πίσω από το θρυλικό πολιτικό ροκ συγκρότημα του Μίτσιγκαν, MC5 (που συχνά περιγράφηκε ως «proto-punk» ή ακόμα και ως πρώτη μπάντα punk σε μερικές περιπτώσεις), ο οποίος μίλησε για τον Mitch Ryder με μεγάλο σεβασμό, αναφέροντας τον ως “μια εξαιρετικά επιρροή σύγχρονη πράξη” που επηρέασε βαθιά τον ήχο του.

Mitch Ryder

I wasn’t born happy never could
stand in the sun
I broke my woman that’s the worst
Thing I ever done
I’m a star I’m a star

Δεν  γεννήθηκα χαρούμενος, ποτέ δεν θα μπορούσα
στάθηκα στον ήλιο
έσπασε η γυναίκα μου, αυτό είναι το χειρότερο πράγμα
που έκανα ποτέ
είμαι ένα αστέρι, είμαι ένα αστέρι

Καλή σας ακρόαση!!!…

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button