ΑπόψειςΠοδόσφαιρο

Το νέο σκηνικό

Επειδή αγωνιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ο αθλητικός μας Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, ασχολείται είτε με πράγματα που δεν γίνονται (π.χ μεταγραφές), είτε με παραγοντικές δραστηριότητες που ποτέ δεν σταματάνε. 

Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος:

Τον τελευταίο καιρό ένα από τα αγαπημένα θέματα της επικαιρότητας είναι και οι εκλογές της ΕΠΟ, που χθες στάθηκαν και αιτία για ένα, μέσω ανακοινώσεων καυγά, ανάμεσα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού και την ομοσπονδία. Επειδή με ρωτάτε συχνά τι θα γίνει, ποιος ασχολείται, ποιος θα τις κερδίσει κτλ κτλ θέλω να σας πω δυο πράγματα. Με πρώτο ότι η κρίση του κορονοϊού έχει βάλει κι αυτή την ιστορία σε νέες βάσεις. 

Όποτε θέλει το Κράτος

Από το Υφυπουργείο Αθλητισμού έγινε γνωστό χθες ότι οι εκλογές στις ομοσπονδίες θα γίνουν κανονικά μέσα στο 2020, μολονότι υπήρξε μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων για το καλοκαίρι του 2021. Θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, αφού στο καταστατικό των περισσότερων ομοσπονδιών προβλέπεται ότι εκλογές γίνονται κάθε τετραετία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: δεν είναι τίποτα δύσκολο και θα γίνει στην πρώτη ευκαιρία. Μου έκανε κι εμένα εντύπωση πως στη σχετική ανακοίνωση, ενώ δεν αναφέρεται το πότε θα γίνουν οι εκλογές στις ομοσπονδίες (πολλοί ισχυρίζονται μέχρι το Σεπτέμβρη, άλλοι μιλάνε για αργότερα…), υπάρχει μια ειδική αναφορά για την  ΕΠΟ. Στην αναφορά τονίζεται ότι «αναμένεται η ολιστική μελέτη από την UEFA, η οποία συμφωνήθηκε να εκπονηθεί όταν ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε, τον περασμένο Φεβρουάριο, τη «Διακήρυξη Προθέσεων» με τον Πρόεδρο της UEFA κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν».

Η ομοσπονδία χθες βράδυ αντέδρασε, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία επιτέθηκε στο Υφυπουργείο, μίλησε για «αιφνίδια υπαναχώρηση της αθλητικής ηγεσίας», όταν μάλιστα «υπήρχε διαβούλευση των εμπλεκομένων σχετικά με την επίσπευση των εκλογών της ΕΠΟ, κατά τον μήνα Ιούλιο». Ο Γραμμένος και οι συν αυτώ απείλησαν κιόλας ότι θα καταγγείλουν στην FIFA/UEFA την κυβέρνηση για παρέμβαση. Το Υφυπουργείο δεν θέλησε ν ανεβάσει κι άλλο τους τόνους κι ενημέρωσε ότι οι διεθνείς συνομοσπονδίες έχουν ειδοποιηθεί για όσα ανακοινώθηκαν. Και λογικά έτσι είναι.     

Το νέο σκηνικό

Γιατί στην ανακοίνωση το Υφυπουργείο υπενθύμισε πως εκλογές στην ΕΠΟ δεν θα γίνουν πριν την συμφωνία της κυβέρνησης με τις FIFA/UEFA; Νομίζω για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί έτσι η κυβέρνηση υπενθυμίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι εξακολουθεί να είναι εν ισχύ η πρόθεσή της να συνεργαστεί με την FIFA/UEFA στο πλαίσιο της υπογραφής του περίφημου μνημονίου για το ποδόσφαιρο: κάποιοι νόμιζαν ότι αυτό το σχέδιο μπήκε στην άκρη. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έκανε την αναφορά για να υπενθυμίσει ότι με τις διεθνείς ομοσπονδίες βρίσκεται καιρό τώρα σε ανοιχτή γραμμή χωρίς ενδιάμεσους: τη μέρα της υπογραφής του μνημονίου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον κ. Τσέφεριν δεν υπήρχε στο Μαξίμου κανένας από την ΕΠΟ κι αυτό λέει πολλά. Ο τρίτος και κατά τη γνώμη μου σημαντικότερος λόγος είναι γιατί έτσι δείχνει ότι για αυτές τις εκλογές θέλει να έχει λόγο και η ίδια. Εχω την εντύπωση πως την υπενθύμιση την έκανε στις ομάδες που με τις εκλογές ανακατεύονται.

Που θα βρούνε λεφτά

Έγινε τυχαία αυτό τη δεδομένη στιγμή. Ίσως ναι, αν και έχω μια υποψία ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Πριν τρεις μέρες είχαμε μια ακόμα διάσκεψη της Λίγκας στην οποία αυτή τη φορά η βασική συζήτηση αφορούσε τα οικονομικά. Οι ΠΑΕ έχουν ανάγκες και πρέπει να βρουν έσοδα και για αυτό δεν συζήτησαν μόνο το πώς θα βρουν το επόμενο τηλεοπτικό συμβόλαιο, αλλά και άλλα πολλά. Οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ συντάχθηκαν με τον Ολυμπιακό και ζήτησαν από την ΕΠΟ να δώσει ένα μέρος των χρημάτων που εισέπραξε πρόσφατα από την UEFA στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο: ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας κ. Αντωνίου είπε ότι «από τα σχεδόν 5 εκατομμύρια που εισπράχτηκαν περισσεύει 1.3 εκατ ευρώ, αλλά θα πρέπει να αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ να το δώσει».

Οι ΠΑΕ ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν θα καταβάλουν φέτος το καλοκαίρι στην ομοσπονδία το 5% που εισπράττει από τα χρήματα που ξοδεύονται για μεταγραφές και στο τέλος συμφώνησαν πως θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από το Κράτος: αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το πιο ενδιαφέρον. Οι ΠΑΕ θα ζητήσουν και μια νέα μείωση της φορολογίας, και τη βοήθεια της ΕΡΤ, αλλά και ποσοστό από το στοίχημα – αυτό το τελευταίο το πρότεινε ο εκπρόσωπος του ΟΦΗ Ηλίας Πουρσανίδης και όλοι συμφώνησαν γιατί το συζητούν μεταξύ τους.

Λευκές επιταγές δεν υπάρχουν 

Μετά από πολλές συζητήσεις οι ΠΑΕ οδηγούνται σε αυτό που ήταν εξ αρχής λογικό να συμβεί: όπως όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι που χτυπήθηκαν από την κρίση (και θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα) ζητάει και το ποδόσφαιρο τη βοήθεια του Κράτους. Δύναμαι να γνωρίζω ότι και η Κυβέρνηση δεν θα είχε αντίρρηση να τους βοηθήσει. Αλλά δεν νομίζω πως θα το κάνει άνευ όρων. Να δώσει ποσοστά από το στοίχημα για να βρίζουν οι ΠΑΕ (όχι όλες βέβαια…) τους εκπροσώπους της μου φαίνεται δύσκολο. Απίθανο επίσης μου φαίνεται να τους βγάλει από την δύσκολη θέση, χωρίς να τους δει να δεσμεύονται για κάποια σημαντικά πράγματα, που θα βοηθούσαν ώστε να έχουμε ένα καλύτερο και με λιγότερες εντάσεις ποδόσφαιρο.

Δεν μπορεί π.χ οι ΠΑΕ να ζητάνε βοήθεια από την κυβέρνηση και κατά τα άλλα κάποιες να αγοράζουν Ενώσεις για να συνεχιστεί το παιγνίδι του ελέγχου της ομοσπονδίας από διάφορους χαλίφηδες, που απλά αλλάζουν σώβρακα και φανέλες. Αν οι ΠΑΕ χτυπήσουν την πόρτα του Κράτους πρέπει να είναι κι έτοιμες να ακούσουν και να δεχτούν προτάσεις: τότε, λέω εγώ, ίσως κάτι να πάρουν ως αντάλλαγμα για να επιβιώσουν. Αλλά εν λευκώ χρήματα δεν βλέπω να τους δίνει κανένας. Κι αυτό νομίζω τους υπενθύμισε χθες η κυβέρνηση θυμίζοντας τους ότι εκλογές θα γίνουν όποτε θέλει η ίδια.

Το νέο σκηνικό

Το νέο πλαίσιο

Αυτό το κατά τη γνώμη μου είναι το νέο πλαίσιο και για τις εκλογές αλλά και για όλο το παραγοντικό παιγνίδι. Αν είμασταν ένα χρόνο πριν θα μπορούσαμε να συζητάμε για το τι θα γίνει, περιορίζοντας τη συζήτηση στο τι θέλει η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός κτλ. Τώρα το πράγμα είναι πιο σύνθετο: όλα θα εξαρτηθούν από την διάθεση της κυβέρνησης να κάνει την όποια παρέμβασή της – το ξέρει ότι δεν θα χρειαστεί απλά ένα νέο πρόεδρο, αλλά κι ανθρώπους να τρέξουν την ομοσπονδία, αφού προηγουμένως κάποιος πάρει τη σκούπα και την καθαρίσει. Δεν αρκούν οι προθέσεις: χρειάζονται κι άνθρωποι κι αυτό είναι συνήθως το δύσκολο.

Και οι ομάδες; Όποιος είναι τσακισμένος από την κρίση, βλέπει ότι τα έσοδά του θα μειωθούν, έχει ανάγκη από κρατικές βοήθειες κτλ, θα καθίσει στο τραπέζι να συζητήσει με την κυβέρνηση – του αρέσει, δεν του αρέσει. Αν η κυβέρνηση έχει την όρεξη να καθαρίσει το χώρο, δεν θα υπάρξει στις εκλογές παρά μόνο μια υποψηφιότητα: αυτή του δικού της συνδυασμού. Αν τα σταθμίσει όλα και κάνει πίσω, θα επιτρέψει να συνεχιστεί ο γνωστός νόμος της ζούγκλας, όπου τα λαμόγια ράβουν τα κουστούμια των χαλίφηδων κι αυτό θα το χρεωθεί. Ξέρω ότι στην κυβέρνηση θα θελαν ο χώρος να ξεβρωμίσει. Γνωρίζω ότι έχουν καταλάβει πως η στιγμή είναι η κατάλληλη. Αλλά δεν ορκίζομαι ότι θα πάρουν και τις πρωτοβουλίες που πρέπει. Αυτές σήμερα μετράνε πιο πολύ από τις Ενώσεις, τις ψήφους, τα πρωτοσέλιδα, τις ανακοινώσεις, τα αυτοδιοίκητα κτλ.  

ΠΗΓΗ: www.karpetshow.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button