Το αναλυτικό προφίλ του Λερίν Ντουάρτε
Οι μεταγραφικές ανησυχίες των Ελληνικών ομάδων βρίσκονται στο ζενίθ και κυρίως όσων εξασφάλισαν την έξοδο στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Η πρώτη από αυτές που θα μπει στον χορό, είναι ο Άρης του Σάββα Παντελίδη. Ένας Άρης που με το εντυπωσιακό ντεμαράζ του δεύτερου γύρου κατάφερε να εξασφαλίσει την πέμπτη θέση και να επανέλθει στο κλαμπ των Ευρωπαίων.
Η προσπάθεια ενίσχυσης ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό έχοντας ως στόχο την ταχύτερη ολοκλήρωση μεταγραφικών κινήσεων που θα ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας.
Ένα από τα γενικά προβλήματα που αντιμετώπισε ο Άρης πέρσι, ήταν η απουσία γρήγορων και ταυτόχρονα δυναμικών παικτών στον κεντρικό άξονα. Επίσης, ο Σάββας Παντελίδης στην προσπάθεια του να βρει τρίτο χαφ ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει και το 4-3-3 ως τακτικό σχηματισμό δεν είχε τις απαιτούμενες επιλογές.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο Άρης προχώρησε στην επιλογή ενός ποδοσφαιριστή που να έχει τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση, αλλά συγχρόνως να προσθέσει ενέργεια και ζωντάνια στον χώρο του κέντρου.
Ο ποδοσφαιριστής αυτός είναι ο 28χρονος Ολλανδός Λερίν Ντουάρτε. Ο αριστεροπόδαρος κεντρικός μέσος, ολοκλήρωσε την δεύτερη του χρονιά με την φανέλα της Χέρακλες, ενώ στο παρελθόν αγωνίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα και με την ομάδα του Άγιαξ.
Συμμετοχές
Την χρονιά που ολοκληρώθηκε αγωνίστηκε σε 29 παιχνίδια με τα 20 από αυτά να είναι στην αρχική εντεκάδα, ενώ είχε 6 γκολ και 2 ασίστ που έγιναν γκολ, έχοντας συμμετοχή στο 13% των τερμάτων που σημείωσε η ομάδα του.
Θέση
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση που αγωνίζεται. Είναι ένας αριστεροπόδαρος μέσος, με καλή τεχνική, που στην Χέρακλες έπαιξε δεξιός εσωτερικός χαφ στο 4-3-3, αμυντικός χαφ στο 4-4-2 αλλά και δεξιός μεσοεπιθετικός στο 4-2-3-1.
Χαρακτηριστικά παιχνιδιού
Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ετοίμασε η ομάδα του Repress.gr, ο Ντουάρτε κινείται περισσότερο προς την δεξιά πλευρά, ως εσωτερικός μέσος ή πλάγιος χαφ, είναι αρκετά καλός στο συνδυαστικό παιχνίδι, έχει καλή αντίληψη των κινήσεων των συμπαικτών του, του αρέσει να αλλάζει συχνά το παιχνίδι με μακρινές μεταβιβάσεις, ενώ το πιο δυνατό του σημείο είναι οι τα σουτ από μέση και μακρινή απόσταση.
Είναι αρκετά συνεπής στις αμυντικές του μεταβάσεις, υστερεί όμως όπως και οι περισσότεροι Ολλανδοί μέσοι στο αμυντικό 1v1 και στις τοποθετήσεις του εντός περιοχής κυρίως όταν ο αντίπαλος πλαγιοκοπεί.
Οι συμπατριώτες του που πέρασαν στο παρελθόν από το Ελληνικό πρωτάθλημα δεν κατάφεραν να σταθούν με πολύ μεγάλη επιτυχία (Αφελάι στον Ολυμπιακό, Βάουτερ, Μέντες στον Παναθηναϊκό, Μαντούρο, Χούσεν στον ΠΑΟΚ , Κρεέκ στην ΑΕΚ, Κνόπερ στον Άρη).
Αυτό ίσως οφείλεται και στον διαφορετικό τρόπο αγωνιστικής προσέγγισης του ποδοσφαίρου στην συγκεκριμένη χώρα σε σχέση με την Ελλάδα. Ένα στυλ πιο ελεύθερο, με σαφώς υψηλότερο ρυθμό και πολλούς χώρους, ακριβώς το αντίθετο από το αργό, χαμηλού τέμπουκαι πολύ “κλειστό” ελληνικό πρωτάθλημα.
Παρόλα αυτά ο Άρης κάνει μια αρκετά καλή και χρήσιμη όπως φαίνεται επιλογή, το μόνο που απομένει είναι να καταφέρει να προσαρμοστεί στις συνθήκες του ποδοσφαίρου μας και να βρει ξεκάθαρο ρόλο στην ομάδα.
Πηγή: Repress