Τον Ιανουάριο το Εφετείο για τον φόνο του Άλκη – Το σκεπτικό του ΜΟΔ
Σχεδόν 1,5 χρόνο από την ανακοίνωση της πρωτόδικης απόφασης προσδιορίστηκε το Εφετείο για την υπόθεση δολοφονίας του Άλκη Καμπανού. Ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών όρισε τη δικάσιμο για τις 10 Ιανουαρίου 2025. Η δευτεροβάθμια δίκη θα διεξαχθεί στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης.
Προηγήθηκε η καθαρογραφή της καταδικαστικής απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης για τους 12 οπαδούς του ΠΑΟΚ αναφορικά με την οπαδική επίθεση στους πέντε φίλους του Άρη, που στοίχισε τη ζωή στον Άλκη Καμπανό, το χειμωνιάτικο βράδυ του 2022, στην περιοχή Χαριλάου.
Επτά κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν με ισόβια δεσμά και πολυετείς καθείρξεις ως συναυτουργοί σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και οι υπόλοιποι πέντε με πρόσκαιρες καθείρξεις ως συνεργοί, για τον θάνατο του 19χρονου.
Επιπλέον, κρίθηκαν ένοχοι για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας εναντίον των δύο φίλων του Άλκη και για μια σειρά άλλων αδικημάτων, κατά περίπτωση.
Σχεδόν 11 μήνες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας από την πρόεδρο του δικαστηρίου Ελισάβετ Κούτρα, στις 19 Ιουνίου καθαρογράφηκε η απόφαση και δημοσιεύτηκε το σκεπτικό της, αριθμώντας συνολικά 4317 σελίδες ενώ τώρα αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία για τη δευτεροβάθμια δίκη.
Έφεση άσκησαν και οι 12 καταδικασθέντες όπως επίσης και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Νικόλαος Καλλίδης ο οποίος έκανε δεκτή τη σχετική αίτηση της οικογένειας του θύματος θεωρώντας ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τον δόλο των κατηγορούμενων, αλλά και τη συμμετοχή κάποιων εξ αυτών που κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί.
Σύμφωνα με νεκροψία- νεκροτομή ο θάνατος του Άλκη επήλθε τόσο από τα θανατηφόρα τραύματα στα κάτω άκρα (που επήλθαν από νύσσοντα και τέμνοντα όργανα) όσο και από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που επήλθαν από θλώντα όργανα.
Οι διασώστες του ΕΚΑΒ που είχαν καταθέσει ότι ο θάνατος οφείλεται στη μεγάλη αιμορραγία που προκλήθηκε από ο βαθύ τραύμα στη βουβωνική χώρα- δεξί μηρό, δεν είχαν εικόνα των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.
Ενδεχόμενος δόλος
Κατά την κρίση του δικαστηρίου, δεν αποδείχτηκε ότι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν με άμεσο δόλο α’ βαθμού, δηλαδή ότι επιδίωκαν τον θάνατο του 19χρονου όταν ξεκίνησαν την επίθεση αλλά ότι σκόπευαν να του προκαλέσουν βαριές σωματικές βλάβες, αποδεχόμενοι και το ενδεχόμενο του θανάτου του.
Το δικαζόμενο έγκλημα είχε σαφή αθλητική αναφορά και αθλητικό υπόβαθρο που ανάγεται σε αντιπαλότητα μεταξύ οπαδών αθλητικών ομάδων.
Στο σκεπτικό του ΜΟΔ παρατίθεται νομολογία- διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για κάθε ένα από τα αδικήματα: Εξηγείται δηλαδή πως στοιχειοθετείται το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση για το οποίο αντικειμενικά απαιτείται μεν η αφαίρεση της ζωής άλλου ανθρώπου, με θετική ενέργεια ή παράλειψη και υποκειμενικά που υπάρχει δόλος.
Γίνεται περιγραφή των πραγματικών περιστατικών όπως προέκυψαν από τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης στο ακροατήριο, το βιντεοληπτικό υλικό, τα οπτικοακουστικά μέσα και οι φωτογραφίες που επισκοπήθηκαν. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι εκθέσεις αυτοψίας και πραγματογνωμοσύνης και οι απολογίες των κατηγορουμένων.
Υπάρχει αναλυτική αναφορά για το πως οι 12 κατηγορούμενοι συναντήθηκαν στα γραφεία του Συνδέσμου του ΠΑΟΚ «Θύρα 4», το βράδυ της 31η Ιανουαρίου 2022, πως έφτασαν στη συμβολή των οδών Ν.
Πλαστήρα και Θ. Γαζή, όπου επιτέθηκαν στην ομάδα των πέντε φίλων του Άρη, με συνέπεια τον θάνατο του 19χρονου Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του. Ακόμη περιγράφονται η διαφυγή τους, οι συλλήψεις και όσα ακολούθησαν.
Επίθεση 66 δευτερολέπτων
Η επίθεση διήρκησε 66 δευτερόλεπτα , από τη στιγμή που βρήκε ο πρώτος κατηγορούμενος από το αυτοκίνητο μέχρι τη στιγμή που εισήλθε ο τελευταίος σε αυτό– και αφαιρουμένου του υπολογιζόμενου χρόνου για την προσέγγιση του σημείου από τους κατηγορούμενους και για τη διαφυγή τους από αυτό, υπολογίζεται ότι η διάρκεια της επίθεσης σε βάρος του Άλκη διήρκησε όχι περισσότερο από 40 δευτερόλεπτα.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα δέχτηκε το σύνολο των πολλαπλών πληγμάτων που έφερε και μάλιστα σε δύο φάσεις, δηλαδή σε πρώτο χρόνο ευρισκόμενος πάνω στα σκαλιά της εισόδου της οικοδομής επί της οδού Γαζή 18 και σε δεύτερο χρόνο στο πεζοδρόμιο στο οποίο κατέπεσε μετά τα πρώτα πλήγματα – όπου άφησε την τελευταία του πνοή, τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Φεβρουαρίου 2022.
Ποιοι χτύπησαν τον Άλκη
«Όσον αφορά τον θανόντα Αλκιβιάδη Καμπανό, αποδεικνύεται ότι ο 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος, 10ος, και 11ος των κατηγορουμένων του κατάφεραν από κοινού χτυπήματα επιφέροντας τον θάνατο αυτού» αναγράφεται στο σκεπτικό.
Δηλαδή, πρόκειται για τους τρεις επιβαίνοντες του 1ου αυτοκινήτου, εκτός του οδηγού (1ου κατηγορούμενου), έναν επιβαίνων του 2ου αυτοκινήτου (τον 7ο κατηγορούμενο) και τους τρεις επιβαίνοντες (9ο, 10ο και 11ο) στο 3ο αυτοκίνητο. Εξαιρούνται οι οδηγοί των τριών αυτοκινήτων (1ος, 5ο και 12ος κατηγορούμενος) καθώς και δύο επιβάτες (6ος και 8ος κατηγορούμενος) που επέβαιναν στο δεύτερο αυτοκίνητο.
Κατά την απόφαση, ως συνεργοί στην ανθρωποκτονία του Άλκη συμμετείχαν οι υπόλοιποι πέντε που καταδικάστηκαν με πρόσκαιρες ποινές (1ος, 5ος ,6ος, 8ος και 12ος ).
Οι υπόλοιποι 11 κρίθηκαν ως συνεργοί στην απόπειρα ανθρωποκτονίες των δύο φίλων του Άλκη που τέλεσε ο 10ος κατηγορούμενος, κατά την απόφαση του δικαστηρίου.
Απ’ όλους τους κατηγορούμενους μόνο ο 2ος ομολόγησε, κατά την απολογία του στο δικαστήριο, ότι έπληξε με μαχαίρι τη μηριαία αρτηρία του 19χρονου ο οποίος υπέστη ακατάσχετη αιμορραγία.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι εξαιτίας αυτού του πλήγματος έχασε τη ζωή του ο Άλκης, μέσω των τεχνικών τους συμβούλων- ιατροδικαστών οι οποίοι δεν χαρακτήρισαν ούτε δυνητικά θανατηφόρες τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις του θύματος. Βέβαια, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο.
Όπως αναγράφεται στην απόφαση, οι κατηγορούμενοι άμεσα αντιλήφθηκαν ότι τα θύματα του- και ο Άλκης- δεν έφεραν όπλα, «γεγονός που ενίσχυε την αυτοπεποίθηση τους για την έκβαση της επίθεσης τους, ώστε η βιαιότητα της επίθεσης τους με τα προπεριγραφόμενα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να νοηθεί στο επίπεδο μιας συμπλοκής με αμοιβαία επιτιθέμενους, παρά μόνο ως στοιχείο της ανθρωποκτόνου πρόθεσης τους».