Τα τρία συστήματα του χθεσινού αγώνα, ο προβληματισμός για το καινούργιο και οι «μικρότεροι» αντίπαλοι
Ο Μίχαελ Ένινγκ στον χθεσινό αγώνα με την Λαμία παρέταξε την ομάδα του Άρη με τρία διαφορετικά συστήματα σε διάφορες στιγμές του αγώνα, ώστε να πετύχει το μέγιστο, που ήταν η νίκη.
Αρχικώς, οι «κιτρινόμαυροι» ξεκίνησαν με το 4-3-3, με τον Κουέστα στο τέρμα, τους Σάκιτς και Γκάνεα δεξιά και αριστερά στην άμυνα και τους Ντάτκοβιτς – Ρόουζ στα στόπερ. Στην μεσαία γραμμή οι Ματίγια, Σάσα και Τζέγκο, ενώ στην μεσοεπίθεση οι Γκάμα από τα αριστερά, δεξιά ο Φετφατζίδης και στο κέντρο της επίθεσης ο Μαντσίνι.
Αυτό το σύστημα έδειξε πως δεν απέδωσε σε καμία περίπτωση απέναντι σε ομάδες που παίζουν «κλειστά» και καταστρέφουν παιχνίδι. Τόσο στα φιλικά με ΑΕΛ και Βόλο, όσο και στην μεγαλύτερη εικόνα που είναι ο επίσημος αγώνας με την Λαμία, ο Άρης δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει, δεχόταν αντεπιθέσεις και εντέλει στην Λαμία το πλήρωνε μέχρι να… αλλάξει.
Στο 52΄ λεπτό, η είσοδος του Μπαγκαλιάννη στην θέση του Ματίγια αλλά και αυτή του Λόπεθ στην θέση του Σάκιτς, μετέτρεψαν τον σχηματισμό του Άρη σε 4-2-3-1. Ο Κουέστα συνέχισε στο τέρμα, ο Ρόουζ πήγε στα δεξιά της άμυνας, ο Μπαγκαλιάννης με τον Ντάτκοβιτς στα στόπερ και ο Γκάνεα συνέχισε αριστερά. Από εκεί και πέρα, Τζέγκο και Σάσα έμειναν σαν κλασικοί μέσοι και οι Μαντσίνι, Γκάμα και Φετφατζίδης ήταν πίσω από την «αιχμή» του δόρατος, Λόπεθ.
Αυτό το σύστημα έδειξε να αποδίδει τα μέγιστα για τον Άρη, καθώς λίγο αργότερα και με το φρεσκάρισμα των προσώπων (αλλαγή Μπερτόγλιο), οι «κιτρινόμαυροι» πέτυχαν το μέγιστο, που ήταν τα γκολ και η νίκη, μη αφήνοντας περιθώρια στην Λαμία.
Το τελείωμα του αγώνα βρήκε τον Άρη να ολοκληρώνει τον αγώνα με το 4-4-2, ώστε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες της Λαμίας να κερδίσει κάτι παραπάνω από το παιχνίδι.
Ο Μίχαελ Ένινγκ στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι (διαβάστε εδώ) δήλωσε πως… «θα πρέπει να σταματήσουμε να κολλάμε στα επιμέρους συστήματα. Έχουμε χρησιμοποιήσει τρία συστήματα σήμερα. Το θέμα είναι να κινούμαστε σωστά στον χώρο», θέτοντας μια διαφορετική οπτική στην διαχείριση του αγώνα.
Όπως και να έχει ο Άρης έδειξε πως με το 4-2-3-1 μπορεί να πετύχει αυτό που θέλει απέναντι σε ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας και να δείξει ένα όμορφο πρόσωπο και σε ποδοσφαιρικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Μια αλλαγή συστήματος σε μια ομάδα, με τόσους καινούργιους ποδοσφαιριστές, είναι λογικό να απαιτεί αρκετό χρόνο για να αφομοιωθεί, που οι «κιτρινόμαυροι», με δεδομένες τις «περίεργες» ποδοσφαιρικές συνθήκες της πανδημίας αλλά και των υποχρεώσεων (Europa League), δεν έχει.
Είναι πολύ σημαντικό όμως για μια ομάδα να μπορεί να εναλλάσσει τον τρόπο παιχνιδιού της ανάλογα με τον αντίπαλο που αντιμετωπίζει, κάτι που ο περσινός Άρης δεν μπορούσε να κάνει! Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό που το ρόστερ της ομάδας διαθέτει ποδοσφαιριστές που μπορούν να αγωνιστούν σε αρκετές, διαφορετικές θέσεις και να εξυπηρετεί τα «θέλω» του Γερμανού τεχνικού.
Ο αγώνας που την Κόλος Κοβαλίβκα που έρχεται σε λίγες ημέρες για τον Άρη είναι ο πιο σημαντικός (μέχρι τον επόμενο) και οι άνθρωποι του Άρη από το τελευταίο σφύριγμα του αγώνα με την Λαμία έχουν στρέψει τις σκέψεις τους εκεί, που με το ανάλογο scout report των ανθρώπων της ομάδας, θα αντιμετωπίσει και τους Ουκρανούς…