Γενικά

Συναυλία εορτασμού έτους Zoltán Kodály στο Μέγαρο Μουσικής (Μ2)

Το 2017 συμπληρώνονται 135 χρόνια από τη γέννηση και 50 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Ούγγρου συνθέτη, εθνομουσικολόγου και παιδαγωγού Zoltán Kodály (1882-1967).

Με την ευκαιρία αυτή, διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα ουγγρικής μουσικής, έχοντας στο επίκεντρο το έργο του συνθέτη.

Τα έργα που επιλέχθηκαν αναδεικνύουν την επιρροή της ουγγρικής δημοτικής μουσικής στο συνθετικό του έργο και τη συνειδητή του τάση να δημιουργήσει μια νέα ουγγρική μουσική σχολή, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη την “αγνή πηγή” της παράδοσης.

Από τη συναυλία αυτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν έργα του Béla Bartók, συνοδοιπόρου και ομοϊδεάτη του, τόσο στις εθνομουσικολογικές αναζητήσεις, όσο και στη δημιουργία της Νέας Ουγγρικής Μουσικής!

Από τους υπόλοιπους Ούγγρους συνθέτες, συμπεριλάβαμε στο πρόγραμμα έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες των ημερών μας, τον György Kurtág. Τα έργα του για σόλο σοπράνο σε ποίηση Attila József, αναδεικνύουν τη μελωδικότητα της ουγγρικής γλώσσας, αλλά και το μελαγχολικό χρώμα της ουγγρικής ποίησης.

Ο πιανίστας Έρβιν Λέιτερ γεννήθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και άρχισε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των έξι χρονών. Το πρώτο του ρεσιτάλ το έδωσε όταν ήταν επτά ετών στην Βουδαπέστη. Στο εξωτερικό, το πρώτο του ρεσιτάλ πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών. Ένα χρόνο αργότερα, έδωσε ρεσιτάλ στο Χίλβερσουμ της Ολλανδίας το οποίο και ηχογραφήθηκε στο Ολλανδικό ραδιόφωνο.

Όταν έγινε δεκαέξι χρονών και για τα επόμενα δεκατρία χρόνια έμεινε μόνιμα στο Γκρόνινγκεν για να συνεχίσει στο κονσερβατόριο τις μουσικές σπουδές του, όπου και άρχισε να διδάσκει πιάνο, παράλληλα με τις εμφανίσεις του σε κονσέρτα.

Έκανε σόλο και chamber music κονσέρτα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Franz Liszt Academy Grand Hall στη Βουδαπέστη, στο Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ, στο Holland Radio στο Χίλβερσουμ, κ.ά.

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει από Μπαρόκ μέχρι και μοντέρνα κομμάτια. Όλα αυτά τα χρόνια έχει διδάξει πιάνο στην Ουγγαρία, Ολλανδία, Κύπρο και Ελλάδα. Υπάρχουν αμέτρητοι μαθητές του οι οποίοι εργάζονται ως καλλιτέχνες και καθηγητές μουσικής.

Τον Οκτώβριο του 2007 μετακόμισε στη Λευκωσία της Κύπρου όπου έμεινε ως το 2014. Είναι παντρεμένος με Θεσσαλονικιά, έχει μία κόρη και από τον Ιούλιο του 2014 ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

Η σοπράνο Ειρήνη Πατσέα γεννήθηκε στην Αθήνα Σπούδασε λυρικό τραγούδι με την Χριστίνα Γιαννακοπούλου και διεύθυνση χορωδίας με τον Μιχάλη Πατσέα στο Ωδείο Kodály, από το οποίο της απονεμήθηκαν διπλώματα με A? βραβείο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του μεταπτυχιακού τμήματος Παιδαγωγικών Τραγουδιού του Ινστιτούτου Kodály της δεύτερης πατρίδας της, της Ουγγαρίας, ενώ το 2016 απέσπασε και τίτλο Μάστερ στα Παιδαγωγικά της μουσικής από την Ακαδημία Ferenc Liszt της Βουδαπέστης με διάκριση.

Συνέχισε τις σπουδές της στο τραγούδι με τον Dr. János Klézli και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια πολλών διακεκριμένων καλλιτεχνών, όπως τους Dr. Katalin Halmai, Cheryl Studer, Κώστα Πασχάλη, Άρη Χριστοφέλλη κα. Υπήρξε υπότροφος της Ελληνικής Εταιρίας Wagner.

Έκανε το ντεμπούτο της ως Olympia (Παραμύθια του Hoffmann του J. Offenbach) με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, υπό τη διεύθυνση του Παύλου Σεργίου. Έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει σε ορατόρια και συναυλίες στην Αθήνα, την Ουγγαρία, τη Σκωτία και την Ιταλία.

ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ ZOLTÁN KODÁLY
Ο.Μ.Μ.Θ.
Ειρήνη Πατσέα Σοπράνο
Ervin Leiter Πιάνο

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 στις 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
(ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10 ευρώ, 5 ευρώ (μειωμένο)

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button