Ποδόσφαιρο

Σαριόγλου: «Ο Άρης γύρισε για να πρωταγωνιστήσει. Ανεπανάληπτη η στήριξη του κόσμου»

Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή «Αθλητικό X-Press» φιλοξενήθηκε ο Αντώνης Σαριόγλου. 

Αποτελεί μια από τις αγαπημένες φυσιογνωμίες του Άρη. Ήταν μέλος του τεχνικού team και πλέον γυμναστής της Εθνικής Ουζμπεκιστάν και άμεσος συνεργάτης του Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Μίλησε για τις ένοντες στιγμές που έζήσε με τον Άρη, την φετινή σύντονη ευρωπαϊκή πορεία αλλά και για το μέλλον της ομάδας.

Αναλυτικά τα όσα είπε στους Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:

Αν και σταμάτησε πολύ πρόωρα, πως είδες την πορεία του Άρη στην Ευρώπη;

Εγώ δεν περίμενα να δω από τον Άρη ένα τόσο καλό ματς, ξαφνιάστηκα. Δηλαδή με βάσει τους αγώνες με την ΑΕΛ αλλά και με την Μόλντε στην Νορβηγία, που μπορεί να μην σταθήκαμε τόσο άσχημα που να δικαιολογείται ένα 3-0 αλλά η ομάδα δεν ήταν καλή, με έναν αντίπαλο φυσικά που είχε παίξει πάνω από 15 παιχνίδια. Εμείς δεν είχαμε κάτι τέτοιο στα «πόδια» μας. Γι’αυτό τον λόγο δεν ήμουν από τους πολύ αισιόδοξους ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια τέτοια εμφάνιση όπως αυτή που κάναμε τον 15αύγουστο. Έβλεπα ένα παιχνίδι που θα το κερδίσει ο Άρης, ήταν μέσα στις δυνατότητές του, αλλά δεν ήξερα ότι θα φτάσει σε μια τέτοια εμφάνιση, σε σημείο να αφήνει τόσο πικρή γεύση ο αποκλεισμός.

Μας εξέπλησε η ομάδα με τα στοιχεία που έδωσε.

Ακριβώς. Πολύ ωραίο ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και κατοχής με πολλές ευκαιρίες. Στο ποδόσφαιρο έτσι είναι τα πράγματα, κάποια μπαίνουν κάποια χάνονται. Πέτυχες τρία γκολ, η πρόκριση χάθηκε στο πρώτο παιχνίδι. Δυστυχώς εδώ η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να σε πετάξει «εκτός» λόγω του 3-0. Και έτσι και έγινε.

Αν έμπαινε το γκολ του Γιουνές θα μπορούσε να γίνει η αλλαγή;

Όταν κάνεις μια τόσο μεγάλη προσπάθεια σωματική αλλά και ψυχική στα μέσα του καλοκαιριού, ξαφνικά μετά το 3-1 όλα έγιναν πιστεύω πολύ δύσκολα. Πλέον το μυαλό δεν θα μπορούσε να στείλει εντολές της υπερπροσπάθειας στο σώμα.

Με αυτή την εμφάνιση κόντρα την Μόλντε πιστεύεις πως ο Άρης έπεισε και τον «τελευταίο» ότι είναι μια ομάδα με ποιότητα που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα;

Πιστεύω πως αν ακόμη υπήρχαν «τελευταίοι» που αμφισβητούσαν κάτι τέτοιο, κακώς το έκαναν, μάλλον δεν βλέπουν ποδόσφαιρο. Ο Άρης από πέρσι δείχνει ότι έχει πολλά «πατήματα», δείχνει ότι έχει γυρίσει για να πρωταγωνιστεί και πάλι. Το έδειξε πέρσι το δείχνει και φέτος με τον τρόπο που στήθηκε η ομάδα, με τις αλλαγές που έγιναν που όπως φαίνεται ήταν αρκετά στοχευμένες. Υπήρχε προγραμματισμός. Σίγουρα υπήρχαν υπεραισιόδοξοι που μιλούσαν για ομίλους. Μακάρι να ήμασταν, όλοι θα περιμέναμε τις Πέμπτες μας να πηγαίνουμε στο γήπεδο και να βλέπουμε τον Άρη. Αλλά αν το έβλεπες λίγο πιο ρεαλιστικά, εγώ πίστευα πως έπρεπε να φτάσουμε στα play off, πίστευα ότι η ομάδα μπορεί να τα καταφέρει και αυτό φάνηκε και στο γήπεδο. Και εκεί αναλόγως με την κλήρωση να δει τι μπορεί να διεκδικήσει. Η φετινή ευρωπαϊκή πορεία του Άρη είναι ένα ακόμα βήμα μπροστά ώστε η ομάδα να βρεθεί εκεί που πρέπει την επόμενη χρονιά.

Ποια είναι τα στοιχεία που εκδηλώνουν πως ο Άρης είναι σε καλό δρόμο;

Καταρχάς σε όλες τις γραμμές, έχουμε παίκτες πολύ καλής ποδοσφαιρικής αξίας. Παίκτες που μπορούν να σταθούν όχι μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και σε ξένα. Αν κρίνουμε επίσης τις τρεις ομάδες που τερμάτισαν πέρσι πρώτες, πιστεύω πως τουλάχιστον 5-6 ποδοσφαιριστές μας θα έπαιζαν βασικοί εκεί. Βλέπεις ότι η ομάδα είναι πολύ ανταγωνιστική και ο ανταγωνισμός θα φανεί και μέσα στις προπονήσεις, θα βελτιώνει τους ποδοσφαιριστές. Βλέπεις μια ομάδα που έχει πλάνο, αρχή, μέση και τέλος. Έχει ποδοφαιρική ταυτότητα, ξέρει τι ζητάει μέσα στο γήπεδο. Αυτά είδα στα ευρωπαϊκά ματς, δεν κρίνω τα φιλικά γιατί αυτά είναι για να βγάζεις άλλα συμπεράσματα και είναι δουλειά του προπονητή. Αλλά εγώ, σαν οπαδός πλέον, βλέπω μια ομάδα που ξέρει που βαδίζει και θεωρώ πως αυτό θα φανεί και κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Άρα κρατάει όλα αυτά τα δεδομένα;

Έχει πάρα πολλά θετικά να κρατήσει ο Άρης. Δεν είναι ώρα για αφορισμούς και απορίες για το πως ήρθε ο αποκλεισμός. Αυτά πρέπει να τα αναλύουν οι αρμόδιοι, έχει να κάνει με το προπονητικό επιτελείο ώστε να κοιτάζει πως θα διορθώνει τα πεπραγμένα. Αν το βλέπεις καθαρά οπαδικά, να πηγαίνεις και να βλέπεις την ομάδα σου να παίζει καλό ποδόσφαιρο, ναι ο Άρης είναι σε σωστό δρόμο.

Πιστεύεις πρέπει να γίνει σωστή δαιχείρηση προκειμένου η ομάδα να αφήσει πίσω το «σοκ» του αποκλεισμού και να μπει στην καθημερινότητα του πρωταθλήματος;

Θα σας πω κάτι ωμό αλλά ρεαλιστικό. Όταν χάσαμε το Κόπα Άφρικα που κερδίσαμε 1-0 και μετά χάσαμε 2-1 από το Καμερούν, πήγαμε στο ξενοδοχείο και βλέπαμε τους παίκτες να κλαίνε, ήθελαν στήριξη εκείνη την στιγμή. Και ο Έκτορ είπε: « Είναι η φύση του ποδοσφαιριστή, σε δύο ώρες από τώρα θα το έχουν ξεχάσει και θα γελάνε». Η ζωή πάει μπροστά, το ποδόσφαιρο πάει μπροστά και ο Άρης θα πάει μπροστά. Τώρα έχει την 1η αγωνιστική, έχει ΌΦΗ, εκεί έχουν εστιάσει και να ξέρετε πως πλέον αυτό, η ομάδα το έχει αφήσει πίσω.

Ένα σχόλιο από τον προπονητή του Αγροτικού Αστέρα ήταν πως «Ο Άρης πρέπει να παίζει με την ταυτότητα του πρωταθλητισμού, μόνο έτσι θα μπορεί να πάει από το καλό στο καλύτερο». Εσύ τι πιστεύεις;

Κοίταξε να δεις, σίγουρα είναι έτσι. Αλλά για να έχεις ταυτότητα πρωταθλητισμού, το να είσαι σοβαρά πρωταγωνιστής γιατί δεν σημαίνει ότι επειδή κάνω πρωταθλητισμό παίρνω και το πρωτάθλημα. Αλλά για να είσαι σοβαρός στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να εστιάζεις από παιχνίδι σε παιχνίδι. Δηλαδή ο Άρης να κοιτάξει πως θα μπει δυναμικά στο πρώτο του παιχνίδι με τον ΟΦΗ χωρίς να σκέφτεται τον Βόλο ούτε τις επόμενες αγωνιστικές. Παιχνίδι με παιχνίδι για να βλέπει τι επιπλέον μπορεί να κερδίζει πέρα από τους βαθμούς. Γιατί για να έχεις αγωνιστική ταυτότητα, πρέπει ταυτόχρονα να την διατηρείς. Ο Άρης πρέπει να είναι πειστικός σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Ίσως πέρσι η έλλειψη εμπειρίας να ήταν αυτή που μας οδήγησε στο να μην οδηγηθούμε σε πιο υψηλές θέσεις. Πρώτα πρέπει να κοιτάς το «πάτωμα» και μετά να «χτίσεις» τους επόμενους ορόφους. Για τον Άρη πιστεύω η βάση του είναι η πεντάδα και από εκεί και πέρα μπορεί να «χτίσει» πολλά περισσότερα.

Παράλληλα με το Κύπελλο που είναι ένας στόχος βέβαια αλλά εκεί σημαντικό ρόλο παίζει και η τύχη , ο αντίπαλος αλλά και σε τι μέρα θα βρεθείς έτσι;

Σίγουρα έτσι είναι. Αλλά ο Άρης έχει συνηθίσει να ξέρει πως πρέπει να πρωταγωνιστεί και στις δύο διοργανώσεις.

Ήσουν και εσύ στον τελικό της 24ης Απριλίου του 2010 στο Ο.Α.Κ.Α που όλοι μας μηνμονεύουμε ακόμα.

Δεν την μνημονεύουμε μόνο εμείς αλλά οποιοσδήποτε ποδοσφαιρικός φίλαθλος υπάρχει στην Ελλάδα, όχι μόνο οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Άρη που ήμασταν οι ομάδες του τελικού. Θεωρώ πως ήταν ένας τελικός που είχε πολύ ιδιαίτερο χρώμα.

Ο κόσμος του Άρη είναι σημαντικό «όπλο» για την ομάδα;

Ήταν, είναι και θα είναι. Ο κόσμος δίνει μια ιδιαίτερη νότα στα παιχνίδια που γίνονται μέσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Βέβαια ακολουθούν την ομάδα παντού όταν τους επιτρέπεται, είναι μια στήριξη ανεπανάληπτη. Πόσα διεθνή βλέμματα και στόματα έχουν μιλήσει για τους οπαδούς μας. Η δυναμική της ομάδας είναι ο κόσμος, αυτοί καθοδηγούν και από αυτό, άλλο τίποτα, έχουμε μπόλικο (γέλια).

Πως είναι το πρόγραμμα σου;

Το Σάββατο πηγαίνω στην Τασκένδη. Στις 28 του μηνός ξεκινάμε προπονήσεις με την ομάδα και 5 Σεπτεμβρίου έχουμε αγώνα μέσα στην Παλαιστίνη, είναι το πρώτο μας επίσημο ματς για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι μια ομάδα (η Εθνική Παλαιστίνης) που παλεύει να φύγει από τα προβλήματα της μέσα από το ποδόσφαιρο. Είναι ένα δύσκολο ταξίδι, μια δύσκολη κλήρωση για εμάς.  Αυτά όμως είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Ξέραμε ότι η Ασιατική ζώνη έχει τέτοιες δυσκολίες. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Ποια είναι τα σχόλια του Έκτορ Ραούλ Κούπερ για τον Άρη;

Παρακολουθήσαμε μαζί το ματς με την Μόλντε με τον Έκτορ και τον βοηθό του με την Μόλντε και στεναχωρήθηκαν πάρα πολύ και οι δύο γιατί δεν περίμεναν ότι ο Άρης θα φανεί τόσο ανταγωνιστικός ώστε να διεκδικήσει ισάξια αυτή την πρόκριση μετά το 3-0 του πρώτου αγώνα. Μας άφησε και τους τρεις μια πολύ πικρή γεύση.

Συζητάτε για τους Αργεντίνους παίκτες του Άρη π.χ για τον Μαντσίνι;

Όχι δεν έχει γίνει σχετική κουβέντα. Πέρσι συζητήσαμε για την πορεία του Ματέο Γκαρσία που ήταν ένας ποδοσφαιριστής που δεν τον γνώριζαν κάνενας από τους δύο. Μετά ο βοηθός του Έκτορ έψαξε και βρήκε κάποια στοιχεία, τον παρακολουθούσαμε και εδώ μέσω του Άρη. Να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στην νέα του «σελίδα», κρίμα που δεν θα είναι εδώ όπως και να έχει είναι ένα παιδί που ήρθε και άφησε το στίγμα του. Άφησε μόνο καλές εικόνες.

Σε μια δήλωση του ο Σαλάχ είπε για τον Ουάρντα: «Θέλει αποτοξίνωση και θεραπεία».

Είναι πολύ ευαίσθητο κομμάτι το συγκεκριμένο. Ο Σαλάχ είναι πολύ έξυπνο και μορφωμένο παιδί, έχει ιδιαίτερη κοινωνική μόρφωση Ίσως όμως να έπρεπε να αποφύγει το οποιδήποτε σχόλιο. Αυτή την στιγμή όσο λιγότερα σχόλια γίνονται για την υπόθεση «Ουάρντα», όσο περισσότερο περάσει απαρατήρητη, τόσο πιο πολύ θα βοηθήσει και τον ίδιο. Έχει χάσει αρκετές φορές τον δρόμο του, έχει κακούς ανθρώπους γύρω του, αλλά δεν είναι κακό ούτε «άρρωστο» παιδί. Έχει ταλέντο, είναι εξελίξιμος ποδοσφαιριστής, πρέπει να το πάρει «αλλιώς».

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button