Μπάσκετ

Σαν σήμερα πριν 8 χρόνια «έφυγε» από την ζωή ο «Πατριάρχης» του Άρη, Ανέστης Πεταλίδης

Σαν σήμερα, στις 7 Σεπτεμβρίου 2012 και σε ηλικία 83 ετών «έφυγε» από την ζωή ο «Πατριάρχης» του Άρη που έχτισε τις βάσεις για την «Αυτοκρατορία», Ανέστης Πεταλίδης.

Ο Ανέστης Πεταλίδης υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα του Άρη.

Ο Ανέστης Πεταλίδης υπηρέτησε τον κορυφαίο σύλλογο της Μακεδρονίας από πολλά πόστα. Πρώτα ως παίκτης, στη συνέχεια ως προπονητής και ακολούθως ως παράγοντας.

Ως προπονητής δημιούργησε την πρώτη πραγματικά μεγάλη ομάδα του Άρη και την έκανε γνωστή έξω από τα ελληνικά σύνορα.

Αρχικά το 1955, στο διεθνές τουρνουά του Βιαρέτζιο και στη συνέχεια τον Μάιο του 1959 με τον θρίαμβο του Άρη στο διεθνές τουρνουά της Λιέγης.

Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω ως παράγοντας έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία της αυτοκρατορίας της δεκαετίας του ’80 με πρωταγωνιστή τον Νίκο Γκάλη.

Το 1974-75, ο Πεταλίδης επέστρεψε στον πάγκο του Άρη, αλλά μετά το κακό ξεκίνημα των δύο νικών σε έξι αγώνες, έδωσε την σκυτάλη, προσωρινά στον καλαθοσφαιριστή Γιάννη Ιωαννίδη και στην συνέχεια στον Γιώργο Τσιτούρα.

Το καλοκαίρι του 1978, ώθησε τον Ιωαννίδη να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του συλλόγου, με αποτέλεσμα έναν χρόνο αργότερα να γίνει ο νεότερος προπονητής που κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος.

Ως παράγοντας, ο Ανέστης Πεταλίδης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μεταγραφή του Νικού Γκάλη στον Άρη και ήταν αυτός που τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο.[9] Συνέβαλε στην επιστροφή του Ιωαννίδη στον πάγκο του Άρη το 1982, όπως και στην ζωντανή μετάδοση ενός αγώνα του πρωταθλήματος μπάσκετ εβδομαδιαίως, από την ΕΡΤ, κατά την σεζόν 1982-83.

Κατά την θητεία του, ο Άρης κατέκτησε 10 πρωταθλήματα Ελλάδας, 8 Κύπελλα Ελλάδας και 3 ευρωπαϊκά κύπελλα και προκρίθηκε 3 φορές σε φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Επίσης, διακρίθηκε ιδιαίτερα και ως αθλητής της ομάδας πόλο του Άρη.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button