Σήμα κατατεθέν η ομαδική προσπάθεια
Σημαντικό επίτευγμα η επιτυχής υπεράσπιση της έδρας στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν. ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ζιελόνα Γκόρα και Ναντέρ έφυγαν ηττημένοι από το Nick Galis Hall. Ο Αρης ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον πανίσχυρο (εντός και εκτός γραμμών) Ολυμπιακό, με την ελπίδα σε πρώτη φάση να φανεί ανταγωνιστικός απέναντι σε μια ομάδα με πολλαπλάσιο μπάτζετ. Αήττητοι στην έδρα τους (4 στα 4) οι “κιτρινόμαυροι”, αήττητοι στην Ευρωλίγκα (4 στα 4) οι “ερυθρόλευκοι”.
Ασφαλώς και δεν ξεκινά από τη θέση του φαβορί ο Αρης. Ασφαλώς και η πιθανότητα να χρειαστούν οι φιλοξενούμενοι τη βοήθεια ορισμένων “σφυριγμάτων” είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή. Ομως η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, πέρα από τη μεγάλη ώθηση που λαβαίνει από τον κόσμο της, έχει ήδη δείξει ορισμένα στοιχεία στο παιχνίδι της που αφήνουν -όχι πολλές- ελπίδες αισιοδοξίας.
Η ομαδική λειτουργία σε άμυνα και επίθεση (αν και χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά στις συνεργασίες και στο πώς μεταφέρεται η μπάλα στη διάρκεια των 24 sec) αποτελεί προς το παρόν σήμα κατατεθέν. Δε θυμάμαι πότε ξαναείδα 11 παίκτες να σκοράρουν συνολικά 70 πόντους! Συνέβη εναντίον της πρωτοπόρου (μέχρι προχθές) του τέταρτου ομίλου του Basketball Champions League (BCL). Δε θυμάμαι επίσης πότε ξαναείδα να αγωνίζονται και οι 12 παίκτες στο ίδιο παιχνίδι και μάλιστα οι πιο “αδικημένοι” να παίρνουν πάνω από 4 λεπτά συμμετοχής!
Ισως το απόλυτο rotation του Παναγιώτη Γιαννάκη να επιδρά κατά διαστήματα ανασταλτικά στο ρυθμό της ομάδας (θεωρώ ότι μπορεί με την πάροδο του χρόνου να υπάρξει βελτίωση), αλλά διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας σε υψηλό βαθμό ώστε ο Αρης να παραμένει σκληρός αμυντικά. Οπότε είναι θέμα συγκέντρωσης και προσήλωσης των παικτών στο πλάνο.
Ακούω ότι είναι δύσκολο να κατεβάσεις τον Ολυμπιακό ακόμη και κάτω από τους 80 πόντους. Ας περιμένουμε να το δούμε το βράδυ της Κυριακής. Το μεγάλο ερωτηματικό δεν είναι πόσους πόντους θα δεχθεί ο Αρης, αλλά πόσους θα μπορέσει να πετύχει. Ετσι κι αλλιώς, ένα ζεστό χειροκρότημα θα περιμένει τους μαχητές. Το κοινό του Αρη πάντα αναγνωρίζει την προσπάθεια, ανεξάρτητα από την έκβαση του αγώνα.
Χρήσιμες πληροφορίες για το BCL
Επειδή αρκετοί έχουν απορίες γύρω από θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή διοργάνωση στην οποία συμμετέχει ο Αρης, θεώρησα σωστό να αναφερθώ επιλεκτικά σε ορισμένα από αυτά.
1. Μέχρι τις 5 Μαρτίου, όταν και θα ξεκινήσουν τα play off της διοργάνωσης, κάθε ομάδα δικαιούται να κάνει μέχρι και 4 αλλαγές (ή προσθήκες) παικτών οποιασδήποτε εθνικότητας.
2. Πώς καθορίζονται τα ζευγάρια στους 16: Οι 4 ομάδες που θα τερματίσουν πρώτες στους 4 ομίλους θα κληρωθούν να αντιμετωπίσουν σε διπλά νοκ άουτ παιχνίδια μια από τις 4 ομάδες που θα τερματίσουν τέταρτες, έχοντας το πλεονέκτημα έδρας, δηλ. το δεύτερο ματς στο γήπεδό τους. Αντίστοιχα, οι 4 ομάδες που θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση θα αντιμετωπίσουν με πλεονέκτημα έδρας μια από τις 4 ομάδες που θα τερματίσουν στην τρίτη θέση.
3. Στα νοκ άουτ παιχνίδια η ισοπαλία δεν οδηγεί σε παράταση. Εξαιρείται η περίπτωση να λήξει το πρώτο ματς ισόπαλο και ακολούθως να λήξει ισόπαλη και η ρεβάνς. Διαφορετικά, υπολογίζεται το συνολικό σκορ των δύο αναμετρήσεων.
4. Αφού ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος με τους ομίλους, οι 5οι και οι 6οι όλων των ομίλων θα μεταβούν στο FIBA Europe Cup (FEC). Οι διοργανωτές παρέχουν το δικαίωμα σε κάθε ομάδα να δηλώσει εάν θέλει να συνεχίσει στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Αν δηλώσει άρνηση, τότε παίρνει τη σειρά της ο 7ος της βαθμολογίας από τον ίδιο όμιλο κ.ο.κ.
5. Αμοιβές διαιτητών: Στην προκριματική φάση που έγινε το Σεπτέμβριο, 400 ευρώ κάθε διαιτητής ανά παιχνίδι. Στην κανονική περίοδο (φάση ομίλων) 600 ευρώ ανά παιχνίδι. Στα πλέι οφ (φάση των “16” και των “8) 700 ευρώ. Και όσοι σφυρίξουν στο final four, θα λάβουν εφάπαξ (και για τις δύο μέρες) 1.000 ευρώ ο καθένας.
6. Εσοδα ομάδων: Αυτά κυμαίνονται ανάλογα με το πού φτάνει κάθε ομάδα. Συγκεκριμένα, μια ομάδα που θα παίξει στη φάση των ομίλων και αποκλειστεί, θα λάβει συνολικά 50.000 ευρώ. Μια ομάδα που θα φτάσει μέχρι και τους “16” αλλά δε θα συνεχίσει, θα λάβει συνολικά 70.000 ευρώ. Μια ομάδα που θα φτάσει στους “8” και δεν μπορέσει να περάσει στο final four, θα λάβει συνολικά 100.000 ευρώ. Ο 4ος στο F4 θα λάβει συνολικά για όλη την πορεία του 140.000 ευρώ. Ο 3ος θα λάβει 200.000 ευρώ, ο φιναλίστ του τελικού 400.000 ευρώ και ο νικητής της διοργάνωσης θα βάλει συνολικά στα ταμεία του 1.000.000 ευρώ.
Οπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ σημαντικό και από οικονομικής άποψης η ομάδα να προχωρήσει όσο μακρύτερα γίνεται στο θεσμό του BCL. Γι αυτό, ας στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας τα ευρωπαϊκά παιχνίδια στο Nick Galis Hall.
Υ.Γ. Εάν υπάρχουν επιπρόσθετες απορίες για το θεσμό, μπορείτε να τις αναρτήσετε σε σχόλιο, κάτω από αυτό το άρθρο ή σε κάποιο post της εκπομπής “Με μπόλικη μουστάρδα”. Θα τις συγκεντρώσω και σε κάποιο από τα επόμενα άρθρα θα παραθέσω τις απαντήσεις.