Γενικά

Πώς να Αντιμετωπίσω τους Τραυματισμούς του Ώμου. Μέρος Β (video)

Τόσο οι τραυματικές όσο και οι μη τραυματικές βλάβες του ώμου απαιτούν την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη αντιμετώπιση, ώστε να επανακτήσεις μία λειτουργική άρθρωση που θα σου επιτρέψει να επιστρέψεις τόσο στις αθλητικές όσο και στις καθημερινές δραστηριότητες σου.

Μία σύντομη περιγραφή της φύσης της άρθρωσης:

Η άρθρωση αποτελείται από την σύνδεση τριών οστών, της κλείδας της ωμοπλάτης και του βραχιονίου. Κάθε οστό έχει ειδική κατασκευή ώστε να προσδίδει σταθερότητα και μεγάλο εύρος κίνησης. Στην ωμοπλάτη προσφύονται 17 μυς παρέχοντας κινητικότητα και σταθερότητα στην κατά τα άλλα ασταθή άρθρωση του ώμου. Έχει τα χαρακτηριστικά μιας άρθρωσης τύπου σφαίρας – πλάκας, καθώς η επιφάνεια της ωμογλήνης (τμήμα της ωμοπλάτης), είναι ρηχή και μικρή σε σχέση με την κεφαλή του βραχιονίου. Ο γληνοβραχιόνιος σύνδεσμος παίζει τον πιο σπουδαίο ρόλο στην άρθρωση του ώμου διότι εμποδίζει την πάνω από το φυσιολογικό κίνηση του ώμου. Οι πρωτεύοντες μύες του ώμου είναι ο δελτοειδής, ο υποπλάτιος, ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο ελλάσον στρογγυλός και ο μείζον στρογγυλό.

Άμεση αντιμετώπιση ενός οξύ τραυματισμο:

Ο γυμναστής ή ο αθλίατρος εκτιμάει ένα περιστατικό με τη λήψη ιστορικού το οποίο επιτρέπει τη κατανόηση του μηχανισμού της κάκωσης και την ύπαρξη νευρολογικών σημείων. Ο έλεγχος της φλεβικής κυκλοφορίας, της θερμοκρασίας και το χρώμα του άκρου οδηγεί στη πρώιμη διαπίστωση βλάβης με αποτέλεσμα την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών. Όταν δεν υπάρχει εμφανή κάταγμα ή εξάρθρημα αλλά συνεχίζεται ο οξύς πόνος και έχει μειωθεί η κινητικότητα του άκρου τοποθετούμε το χέρι σε ανάρτηση και πηγαίνουμε στο νοσοκομείο για ακτινολογικό έλεγχο. Εφόσον υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία, ο ειδικός σε περίπτωση εξαρθρήματος επιχειρεί την ανάταξη άμεσα πριν επέλθει μυικός σπασμός. Αν το εξάρθρημα συνοδεύεται από κάταγμα μία λανθασμένη προσπάθεια ανάταξης μπορεί να επιφέρει επιδείνωση του κατάγματος.

Συντηρητική αντιμετώπιση:

Παγοθεραπεία. Μασάζ με πάγο για 2 λεπτά κάθε 2 ώρες.

Ανάπαυση και λήψη αντιφλεγμονωδών για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο εστιάζει στην σταθεροποίηση της άρθρωσης με ασκήσεις κλειστής κινηματικής αλυσίδας, δηλαδή το περιφερικό τμήμα (χέρι) είναι ακινητοποιημένο σε ένα σταθερό μέσο. Την επανάκτηση του πλήρους εύρους κίνησης κατά την κάμψη, την έκταση ,την απαγωγή, την προσαγωγή και τη στροφή.  Επίσης στο μυικό συντονισμό με ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας. Επανέρχεται η αντίληψη της θέσης της άρθρωσης ειδικά προς το οριακό σημείο και αυξάνεται η ικανότητα ελέγχου των κινήσεων.

Στην συνέχεια ακολουθεί  πρόγραμμα εκγύμνασης το οποίο έχει τους ίδιους στόχους με το φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα αλλά και  την ενδυνάμωση των πρωτευόντων μυών του ώμου, τους μύες τους στροφικού πετάλου καθώς και τους σταθεροποιητές μύες δηλαδή του θώρακα και της ωμοπλάτης, μέχρι να επανέρθει η άρθρωση στην φυσιολογική της κατάσταση.

Ακολουθούμε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης μέχρι το τέλος ώστε να θεραπευθεί πλήρως η άρθρωση. Ωστόσο αν παραλείψουμε κάποιο από τα βήματα που αναφέρθηκαν, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μπει ο παθών στο κύκλο του πόνου και να αναπτύξει μία χρόνια πάθηση όπως στους τένοντες τενοντίτιδα και στις μυοτενόντιες προσφύσεις θυλακίτιδα και αποφυσίτιδα.

Παρακολουθήστε τα βίντεο με ασκήσεις αποκατάστασης του ώμου.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button