Γενικά

Ποντιακά και στο Σινικό Τείχος για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία

Ποντιακά τραγούδια θα ακουστούν στο Σινικό Τείχος στις 21 Μαίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Σινοαμερικανικού Πανεπιστημίου SIAS στο λίκνο του κινεζικού πολιτισμού, την πόλη Χενάν και με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Τα 17 μέλη της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης – Δάφνης – Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» που θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις θα αναδείξουν τον ποντιακό και ελληνικό πολιτισμό, θα ενημερώσουν πάνω από 25.000 φοιτητές για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο πλαίσιο των 100 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος και μέσα θα χορέψουν ποντιακά στο Σινικό Τείχος, στο Πεκίνο.

«Πάνω από τρεις μήνες ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για αυτό το ταξίδι. Η ευθύνη μας είναι τεράστια απέναντι στους προγόνους μας, μεγάλη και η χαρά μας», ανέφερε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του συλλόγου, Ράνια Χρυσοχοΐδου.

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ η ποντιακή αντιπροσωπεία θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει αφιέρωμα στον ποντιακό ελληνισμό. «Μας έγινε επίσημη πρόταση από το ίδιο το πανεπιστήμιο την οποία φυσικά και δεχτήκαμε, εντάσσοντας την εμφάνιση μας στις δράσεις μας για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Τα έξοδα είναι τα περισσότερα δικά μας (τα πανεπιστήμιο καλύπτει ένα μέρος), ενώ με ένα ποσό μας έχουν ενισχύσει ο σύλλογος και ο Δήμος Νέας Σμύρνης. Θα γυριστεί και ένα μικρό ντοκιμαντέρ για την επίσκεψή μας στην Κίνα, το οποίο θα προβληθεί από το δήμο», σημειώνει η κ. Χρυσοχοΐδου.

Αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Ριζό Σκύδρας - Cover Image

Στη 17μελή αποστολή που θα αναχωρήσει στις 17 Μαΐου συμμετέχουν και δύο μουσικοί. «Τις πρώτες δύο μέρες θα είμαστε στο Πεκίνο. Θα επισκεφτούμε το Σινικό Τείχος και θα χορέψουμε ποντιακά εκεί. Έχουμε πάρει άδεια γι’ αυτό, ελπίζω στο τέλος να γίνει γιατί είναι δύσκολο εγχείρημα», ανέφερε η πρόεδρος στο pontos-news.gr.

Το σωματείο στις 21 Μαΐου θα έχει μια δική του εκδήλωση αφιερωμένη στον ποντιακό και ελληνικό πολιτισμό. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει ομιλία στα αγγλικά για τη Γενοκτονία των Ποντίων, προβολή βίντεο που ετοιμάζει η Ένωση, και ποντιακούς χορούς με ζωντανή μουσική. Στο δεύτερο μέρος θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του ΕΟΤ Greece: 365-days destination με υπότιτλους στα κινεζικά. «Όλα αυτά θα γίνουν παρουσία 25.000 φοιτητών του πανεπιστημίου. Θα μοιράσουμε σε όλους φυλλάδια για τον ποντιακό ελληνισμό, και στους διοργανωτές θα δοθούν αναμνηστικά βραχιόλια για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων», κατέληξε η πρόεδρος.

Επίσης η αντιπροσωπεία των Ποντίων θα συμμετάσχει τόσο στην έναρξη του φεστιβάλ όσο και στην τελετή λήξης. Η επιστροφή αναμένεται να γίνει στις 26 Μαΐου.

Πηγή: pontos-news.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button