Πολυχρονόπουλος: «Σκοπός της δράσης μας είναι να μην νιώθει κανένας μόνος του»
Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», μίλησε στο Yellow Radio 101,7 για την πολυσήμαντη κοινωνική δράση στην Θεσσαλονίκη, όπως και κατά πόσο θα επεκταθεί.
Σχετικά με τις δράσεις της κουζίνας στην πόλη: Είμαι πολύ περήφανος για την Θεσσαλονίκη, γιατί τα παιδιά που έχουν αναλάβει την κουζίνα είναι παιδιά νέα και χαίρομαι πάρα πολύ που η νεολαία στηρίζει και καταλαβαίνει την έννοια της αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, ξέρει την διαφορά μεταξύ της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, με τον οίκτο.
Για τις εξελίξεις στην Πλατεία Αριστοτέλους: Επικράτησε ένας μικρός όμορφος πανικός. Μαγειρεύουμε κάθε Κυριακή στην Πλατεία Αριστοτέλους, 12 η ώρα ξεκινάει το μαγείρεμα. Δεν μαγειρεύουμε μόνο για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, που στην ουσία αυτό είναι κόνσεπτ, αλλά είναι το δόλωμα. Το «τυράκι», είναι ότι στην κατσαρόλα, είμαστε εμείς που θεωρητικά δεν έχουμε ανάγκη και έχουμε διαφορετικές επιλογές και συζητάμε τις διαφορετικές επιλογές, σεβόμενοι ο ένας την διαφορετικότητα του άλλου. Με τους ανθρώπους που έρχονται και τρώνε από εμάς, τους δείχνουμε τον σεβασμό μας και τρώμε από το ίδιο φαγητό, να τους δείξουμε ότι δεν τους λυπόμαστε. Κατά δεύτερον, τους ενσωματώνουμε στην παρέα, επανένταξη στην κοινωνία. Να μην αισθάνονται μόνοι τους.
Μπορεί οποιοσδήποτε να πάρει ένα πιάτο φαί από εμάς, βρισκόμαστε στην Αριστοτέλους κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στο ύψος της Τράπεζας Πειραιώς, στην Βασιλέως Ηρακλείου.
Η δράση ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη και μετά, τα παιδιά ξεκίνησαν μόνοι τους, κάθε Κυριακή.
Είναι μία προσπάθεια καθαρά εθελοντική, για αυτό και ονομάζεται «Άλλος Άνθρωπος», μαγειρεύουμε για εμάς, κάνουμε μία γιορτή, όπως έχουμε στα σπίτια μας, κάθε Κυριακή.
Τις πρώτες ύλες τις βρίσκουμε από τον κόσμο, δεν χρειάζεται να προσφέρει κάποιος χρήματα για να βοηθήσει, πλέον φτιάχνουμε 200 μερίδες. Ξεκινήσαμε από τις 80 και φτάσαμε στις 200, ενώ ελπίζω να έχουμε και αλλού δράσεις σύντομα στην Θεσσαλονίκη, όχι μόνο στην Πλατεία Αριστοτέλους. Θέλουμε να πάμε στην Τούμπα, στην Καλαμαριά, στα δυτικά προάστια.
Στα κοινωνικά δίκτυα μπορείτε να μας βρείτε, όπου υπάρχουν και τα τηλέφωνα μας και να μας πει σε τι θέλει να βοηθήσει. Έχουμε βρει και έναν χώρο στον οποίο θα μπορέσουμε να κάνουμε τα εγκαίνια, στην αποθήκη μας. Εκεί, όταν φτιαχτεί, που χρειάζεται ένα εξάμηνο, θα καταφέρουμε να κάνουμε και άλλα πράγματα, θα μπορεί κάποιος να πίνει τον καφέ του.
Για την επικοινωνία με τον κόσμο: Ο κόσμος μας λέει τα προβλήματα του και εμείς τα δικά μας, είναι μία επικοινωνία. Θα πούμε τις απορίες μας, γιατί γίνεται το ένα ή το άλλο. Να τονίσουμε επίσης ότι τηρούμε κανονικά τα μέτρα, είμαστε ή εμβολιασμένοι ή έχουμε ράπιντ τεστ και φοράμε όλοι μάσκες. Μιλάμε με τον κόσμο για θέματα της επικαιρότητας.