Ποιό είναι το αίτημα των «Μένουμε Θεσσαλονίκη»;
Τη λύση για το πρόβλημα των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη που όπως λένε βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με κάδους ξεχειλισμένους που πλημμυρίζουν τα πεζοδρόμια και τα μετατρέπουν σε κοίτες απροσπέλαστες κι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, προτείνει η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».
Όπως αναφέρουν οι άλλοι δήμοι όπως τα Χανιά καινοτομούν και υλοποιούν ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της συλλογής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο λόγος για τους αισθητήρες μπορούν να εγκατασταθούν σε διάφορους τύπους κάδων και βοηθούν ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι κάδοι είτε βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές είτε δεν υπάρχει ένας σταθερός ρυθμός πλήρωσης. Η λειτουργία τους βασίζεται στην ανίχνευση της στάθμης πλήρωσης των κάδων με τη συλλογή δεδομένων για το περιεχόμενο του κάδου και στην αποστολή όλων των πληροφοριών σε πλατφόρμα βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο μέσω ασύρματων δικτύων. Έτσι, στέλνοντας ειδοποίηση για την πλήρωση του κάδου με απορρίμματα δίνεται η δυνατότητα για τον ορθότερο προγραμματισμό της αποκομιδής τους.
Με την χρήση των αισθητήρων η συλλογή των απορριμμάτων γίνεται την ιδανική στιγμή και με τη μικρότερη δυνατή παρεμβολή στην καθημερινότητα των δημοτών, αποφεύγονται τα περιττά δρομολόγια, επιτυγχάνεται η αποκομιδή του μέγιστου κάθε φορά όγκου και οι «παραγωγοί» των απορριμμάτων μένουν ευχαριστημένοι από τη συλλογή. Βελτιστοποιείται η διαχείριση των δρομολογίων είτε με υπολογισμό του μέγιστου φορτίου ανά μέσο συλλογής είτε με υπολογισμό της χιλιομετρικής απόστασης των σημείων, ενώ χωρίς προγραμματισμό επιβαρύνεται καθημερινά το λειτουργικό κόστος χωρίς το αντίστοιχο όφελος. Επομένως, επιτυγχάνονται όχι μόνο οικονομικά αποτελέσματα με την ελαχιστοποίηση του κόστους των καυσίμων, του κόστους συντήρησης και επιδιόρθωσης των οχημάτων λόγω χρήσης και φθοράς, του κόστους αμοιβών για τις ώρες οδήγησης, αλλά αποκομίζονται και περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη με τη μείωση των εκπομπών αεριών που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη μείωση της κατασπατάλησης φυσικών πόρων, τη μείωση του θορύβου και της ηχορύπανσης καθώς και της κυκλοφοριακής συμφόρησης κατά τις ώρες συλλογής και μεταφοράς των αποβλήτων.
Πηγή: press724.gr