Ποδόσφαιρο

Πετρακόπουλος: «Ισάξια με τα σημερινά τα πρωταθλήματα του Άρη, κορυφαία όλων η ομάδα του ’32»

Ο κορυφαίος στατιστικολόγος, Σταύρος Πετρακόπουλος έκανε ιστορική αναδρομή στο Yellow Radio 92.8 καθώς θυμήθηκε αξέχαστα ντέρμπι Θεσσαλονίκης, μίλησε για τον Κούη και τον Βικελίδη αλλά τόνισε τι ισχύει για τα ιστορικά πρωταθλήματα.

Αναλυτικά όσα είπε στο «Αθλητικό X-Press» με τους Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:

«Ο Άρης πήρε το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδος. Από ‘κει ξεκινάει η αρίθμηση των ελληνικών πρωταθλημάτων. Ο κόσμος δεν ξέρει και λέει ότι είναι τουρνουά κλπ. Για μένα προσωπικά είναι ισάξια με τα σημερινά. Το ’45 και το ’46 συμμετείχαν στον τελικό γύρο Άρης, Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Το πήρε ο Άρης.

Υπήρχαν πρωταθλήματα που έπαιζαν μόνο οι νικητές κάθε περιοχής. Με ρωτάνε γιατί δεν έπαιζε ο ΠΑΟΚ στο τάδε πρωτάθλημα. Έπαιζε κανονικά, απλά βγήκε κάτω από τη δεύτερη θέση στη Θεσσαλονίκη και πήγε ο Άρης ως πρώτος στον τελικό γύρο.

Υπήρξαν πρωταθλήματα που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν συμμετείχαν γιατί διαφωνούσαν με την ΕΠΟ. Το ’32-’33 ήταν η καλύτερη ομάδα του Άρη. Είχε τον Αγγελάκη και τον Κίτσο που ήταν τρομεροί παίκτες. Ο Νίκος Κίτσος όπου έβρισκε τον ΠΑΟΚ έβαζε γκολ. Μετά ήρθε και ο Βικελίδης».

Επίσης σχολίασε:

«Μετά από λίγα χρόνια βάλανε και τις δεύτερες ομάδες από κάθε περιοχή. Μετά βάζανε και μικρές επαρχιακές ομάδες. Το ’59 αποφασίστηκε η μόνιμη μορφή της πρώτης κατηγορίας».

Για ιστορικά ματς ΠΑΟΚ – Άρης:

«Το ’59-’60 ο Άρης έφερε «Χ» στη Δράμα και μετά με τον ΠΑΟΚ έχασε 0-1. Η ρεβάνς ήταν 0-0 και αποβλήθηκε ο Παναγούλιας. Τον ρώτησα τι έγινε και μου λέει «σε μια στιγμή είπα στον Ιταλό διαιτητή άντε ρε μακαρονά» και αυτός κατάλαβε και τον απέβαλε.

Η πρώτη νίκη του Άρη ήταν στην Τούμπα όταν ξεκίνησε εκείνο το ιστορικό σερί νικών. Το ’59-’60 γινόντουσαν μπαράζ σε περίπτωση ισοβαθμίας. Ο Άρης ήταν 8ος και ο ΠΑΟΚ 7ος γιατί ο Άρης είχε χάσει στο ένα ματς και το άλλο ήρθε ισοπαλία. Το μπαράζ έληξε 0-0.

Στις 20 Φεβρουαρίου του 1966 ήταν η πρώτη νίκη του Άρη στο Χαριλάου με 5-1. Ο αμυντικός του ΠΑΟΚ είχε πάρει κόκκινη κάρτα τότε. Το ’68 άρχισαν οι αλλαγές».

Μία φορά ο Άρης είχε πάει με αναπληρωματικούς στην Τούμπα και ηττήθηκε. Ήταν «εμπειρία» όπως είχε πει ο τότε προπονητής, ο Στάνκοβιτς και τη Δευτέρα απολύθηκε».

Για τον Κούη:

Θυμάμαι σε ένα ματς ο Στάνκοβιτς δεν έβαλε στην αποστολή τον Κούη. Την Δευτέρα επέστρεψαν όλοι στις προπονήσεις και ο Κούης ήρθε χαμογελαστός και χαρούμενος. Ο Στάνκοβιτς στο τέλος τον πλησίασε και του είπε δεν σε πήρα για να δω την αντίδρασή σου. Του εγγυήθηκε πως δεν θα βγει ξανά από την ομάδα κι έτσι έγραψε το ρεκόρ συμμετοχών και γκολ στον Άρη.

Εγώ τα σημείωνα όλα στο τετράδιο μου. Μια φορά ήρθε και μου είπε δεν μου μέτρησες ένα γκολ που έβαλα και το κατοχύρωσα. Μετά πήγαμε στα γραφεία του Άρη και τα μετρούσαμε όλα. Ήταν ο πρώτος που βγήκε πρώτος σκόρερ με 21 γκολ στο πρωτάθλημα. Έχει βάλει επτά γκολ στον Ηρακλή εκτός έδρας και δύο εντός».

Για τον Βικελίδη:

«Θυμάμαι ένα ματς Άρης – ΑΕΚ, στο παλιό γήπεδο κοντά στο συντριβάνι, ο Κλεάνθης Βικελίδης έκανε το 3-0 ή το 4-0 και οι οπαδοί χάρηκαν τόσο πολύ που τον πήραν στις πλάτες τους και κατέβηκαν μέχρι τον Λευκό Πύργο ενώ το ματς παιζόταν ακόμα! Για την ιστορία κερδίσαμε 4-2».

Για το βιβλίο ιστορίας του Άρη:

«Θα το ετοιμάσω…»

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button