Γενικά

Παραγωγοί και συνθέτες μοιράζονται τον χώρο του Spotify

Οι μουσικές streaming πλατφόρμες έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας. Σε μία εποχή όπου μία φορητή συσκευή βρίσκεται πάντα σε απόσταση αναπνοής και, ταυτόχρονα, η μετακίνηση αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, η μουσική αποτελεί έναν εξαιρετικό σύντροφο στις δύσκολες ώρες της πολυκοσμίας. Για έναν μέσο άνθρωπο οι επιλογές είναι, πλέον, πολλές σε ό,τι αφορά στην επιλογή της πλατφόρμας που τον ευχαριστεί.

Υπάρχει, όμως, πάντοτε η ειδοποιός διαφορά που στο τέλος γέρνει την πλάστιγγα προς την πλευρά κάποιας συγκεκριμένης πλατφόρμας. Βλέπετε, δεν έχει σημασία αν ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης είναι το ανερχόμενο αστέρι της ποπ, Ντούα Λίπα, οι βετεράνοι του heavy metal, Iron Maiden ή ο μουσικός και, παράλληλα, επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, Τόμας Χέιγουορντ. Κάθε καλλιτέχνης έχει τον δικό του αριθμό ακολούθων και θαυμαστών, αλλά όλοι μοιράζονται το ίδιο μέρος: το Spotify!

Η εν λόγω πλατφόρμα πήρε σύντομα τα ηνία στη μάχη για την προσέλκυση συνδρομητών και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο κόσμος προτιμάει να πληρώσει για να ακούσει μουσική, παρά για να ενημερωθεί από μία ψηφιακή εφημερίδα. Σε αυτή τη μάχη εξασφάλισης εσόδων, το Spotify έχει ήδη πάρει τα ηνία κι αποτελεί τη νούμερο 1 επιλογή για το πλατύ κοινό, ενώ συνεχώς βρίσκει νέους τρόπους προκειμένου να εμπλουτίζει τις υπηρεσίες του.

Το Spotify έχει γίνει το σημείο συνάντησης για γνωστούς και άγνωστους καλλιτέχνες, καθώς δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να παρουσιάσει τη δουλειά του και τις συνθέσεις του. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι εδώ και λίγο καιρό το Spotify άρχισε να ψάχνει όχι απλώς για τους μουσικούς που εκτίθενται στην πρώτη γραμμή, αλλά και για τους ανθρώπους που βρίσκονται στα παρασκήνια! Σε αυτό το πλαίσιο, η πλατφόρμα επέλεξε πριν από μερικές εβδομάδες να δημιουργήσει μία νέα κατηγορία στη σελίδα αναζήτησης της εφαρμογής της, η οποία περιλαμβάνει playlist από τους δημιουργούς των τραγουδιών και όχι από τους καλλιτέχνες!

Το «Written By» είναι μία κατηγορία που επιτρέπει στον χρήστη της πλατφόρμας να βρίσκει τραγούδια τα οποία έχουν γράψει συγκεκριμένοι συνθέτες ή μουσικοί παραγωγοί. Με αυτόν τον τρόπο, ο χρήστης βρίσκει συγκεντρωμένα όλα όσα τον ενδιαφέρουν όχι από έναν καλλιτέχνη, αλλά από τον άνθρωπο που γράφει τραγούδια για λογαριασμό διαφορετικών μουσικών. Παράλληλα, μπορεί να ενημερωθεί για νέες κυκλοφορίες, ακόμη και για τραγούδια που αγνοούσε ότι προέρχονται από την έμπνευση του συγκεκριμένου συνθέτη.

Από το ξεκίνημά της, η συγκεκριμένη κατηγορία του Spotify περιλάμβανε ονόματα όπως η Μέγκαν Τρέινορ, ο Φρέιζερ Σμιθ, η Μίσι Έλιοτ, ο Τέντι Γκάιγκερ, ο Μπεν Μπίλιονς και ο Τζάστιν Τρέιντερ μεταξύ άλλων. Το σημαντικότερο σημείο της υπηρεσίας, όμως, είναι το γεγονός ότι ο συνθέτης ή ο μουσικός παραγωγός που θέλει να παρουσιάσει τη δουλειά του, μπορεί να ζητήσει να εμφανίζεται είτε στη λίστα «Written By» είτε στη μηχανή αναζήτησης, με μία απλή αίτηση που πρέπει να υποβάλει online. Η εταιρεία, άλλωστε, προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι στους ανθρώπους που δημιουργούν, περιλαμβάνοντας τα συνθετικά δικαιώματα στα τραγούδια που φιλοξενεί στην πλατφόρμα της από το 2018. Ως τώρα, τα πνευματικά δικαιώματα των συνθετών εμφανίζονταν μόνο στα φυσικής μορφής άλμπουμ, αλλά στην ψηφιακή εποχή ουσιαστικά ήταν ανύπαρκτα. Οι συνθέτες θα μπορούν φυσικά να παίρνουν μερίδιο από τα κέρδη, ανάλογα με τις ακροάσεις των τραγουδιών τους, κάτι που αποτελούσε πρόβλημα ως τώρα τόσο για εκείνους όσο και για το Spotify.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στην εφαρμογή της έχουν αλλάξει ριζικά την κατάσταση, αφού όλοι βγαίνουν κερδισμένοι από αυτή την ιστορία. Οι χρήστες μαθαίνουν νέα τραγούδια ή αναζητούν συγκεκριμένα που τους ενδιαφέρουν και τα βρίσκουν ευκολότερα. Οι άνθρωποι που έχουν να λαμβάνουν από τα πνευματικά δικαιώματα, είναι ευχαριστημένοι και το Spotify έπαψε να εμπλέκεται σε διενέξεις που δεν το αφορούσαν.

Παράλληλα, μετά από τις ριζικές αλλαγές που πραγματοποίησε η εν λόγω streaming υπηρεσία, πολλές εταιρείες διανομής βρήκαν έναν νέο τρόπο για να ανακαλύπτουν νέα ταλέντα στον τομέα της σύνθεσης τραγουδιών. Άγνωστοι παραγωγοί που έφτιαχναν τη δική τους μουσική ή συνθέτες που δεν είχαν προβληθεί στο παρελθόν από τα ΜΜΕ, μπορούν πλέον απλώς να δείξουν την αξία τους και να κερδίσουν ένα συμβόλαιο συνεργασίας με τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button