ΓενικάΜουσική

Ο ορισμός της ομαδικότητας και συλλογικότητας με τους πιο αυστηρούς κανόνες αυτής της ιδεολογίας έρχεται από τους σουηδούς GOAT… (video)

Η αίσθηση της ριζοσπαστικής ανοιχτότητας – σε άλλους ανθρώπους, σε άλλους πολιτισμούς και μουσικές – τόσο αναπόσπαστα για τον τρόπο λειτουργίας του μουσικού συγκροτήματος GOAT, μπορεί να ανιχνευθεί στις κοινές ευαισθησίες της ευρύτερης συλλογικής ομάδας στην οποία ανήκει

Σε μια κοινωνία εμμονική με τον κορεσμό για συνεχή έκθεση και επιβεβαίωση είναι σπάνιο να βρούμε καλλιτέχνες που προτιμούν να κρύβονται έξω από το δημόσιο μάτι. Με έναν αθόρυβο ήχο επηρεασμένο από τα πάντα, από το Afro-beat μέχρι το Anatolian funk, το GOAT είναι ένα πειραματικό ροκ συγκρότημα που ξεκίνησε από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Χαρακτηρίζεται για τις εκρηκτικές, ενεργητικές τους εμφανίσεις, στις οποίες κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι περίτεχνες μάσκες και τα επιβλητικά κοστούμια. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τη μυστηριώδη συγκαλυμμένη μπάντα, αν και μια αποκρυφιστική ιστορία υποστηρίζει ότι είναι μία από τις πολλές ενσαρκώσεις των τελευταίων 30 χρόνων μιας ομάδας από μια μικρή, βούντο-λατρείας βόρεια πόλη που ονομάζεται Korpilombolo. Ο ήχος τους είναι μια σύντηξη των επιρροών της παγκόσμιας μουσικής, καθώς δημιουργούν ένα διαχρονικά ψυχεδελικό ήχο που δεν αισθάνεται αγκυροβολημένο σε κανέναν χρόνο και τόπο.

Το 2012, η ​​μπάντα κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, World Music. Μετά την αποδέσμευση του “It’s Time for Fun” και του “Sing in Silence” ξεχωρίζει στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016, αντίστοιχα, η μυστηριώδης ομάδα επέστρεψε τον Σεπτέμβριο του 2016 με το τρίτο ρεκόρ της, το πιο ακουστικό και υποτονικό Ρέκβιεμ. Στην Ευρώπη, με μια σειρά από ζωντανές ηχογραφήσεις εμφανίστηκε το 2017 και το soundtrack της μπάντας στην ταινία τρόμου Double Date κυκλοφόρησε για το Record Store Day το 2018. Επίσης εκείνο το έτος κυκλοφόρησε το single “Let It Burn,” που γράφτηκε για το ταινία μικρού μήκους Killing Gävle.

GOAT

Οι κανόνες τους σχετικά με την ανωνυμία είναι αυστηροί. Κανείς δεν γνωρίζει τα ονόματα των μελών των GOAT τα οποία αλλάζουν βέβαια με το πέρασμα του χρόνου. Κανένας τους δεν έχει εμφανιστεί ποτέ δημόσια και φυσικά ούτε έχει φωτογραφηθεί. Αν η μάσκα πέσει κατά τη διάρκεια της παράστασης αυτό θα είναι και το τέλος τους… Θα πρέπει φυσικά να το εγκαταλείψουν. Δεν μπορούν να πάνε ξανά στη σκηνή μετά από αυτό… Εκείνη τη στιγμή τελειώνουν όλα…

Το να είσαι μέρος του GOAT, το οποίο είναι μια ελευθερία αγάπης και πνευματικής συλλογής είναι ένα πολύ απελευθερωτικό πράγμα, λέει ο  Goatman.

“Μια κοινότητα είναι απλώς μια δέσμη ανθρώπων που ζουν μαζί, μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις με κάποιο τρόπο”, μας λέει. “Αλλά είναι επίσης ο φυσικός τρόπος για να ζήσουν οι άνθρωποι. Όλοι οι άνθρωποι ζουν μαζί με άλλους ανθρώπους όλη την ώρα, ξέρετε τι εννοώ; Οι σημερινοί άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε όλοι μέλη διαφορετικών κολεκτίβων – την οικογένεια μας, τους φίλους μας, την δουλειά μας, την κοινωνία μας, τη χώρα μας, την πόλη μας, το χωριό μας – είμαστε όλοι μέλη κολεκτίβων ή κοινοτήτων. Όσο περισσότερο το αντιλαμβανόμαστε, τόσο περισσότερο μπορούμε να παίξουμε προσωπικά θετικό ρόλο στις κοινότητες μας και στις ομάδες μας. Να συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι πραγματικά ο σκοπός μας.”

Όταν παίζουμε φορώντας τις μάσκες, φέρνουμε κάτι που εκφράζει την αίσθηση της μουσικής, αισθανόμαστε πιο ενωμένοι, νιώθουμε σαν ένα άτομο“, λέει ο Goatman. “Είναι πιο εύκολο. Είναι πιο εύκολο να εκφράσεις κάτι όταν ξέρεις ότι το πρόσωπό σου δεν είναι εκεί, όταν δεν υπάρχει η ταυτότητα σου. Είναι απλά μουσική που βγαίνει. Είναι πιο εύκολο να το αφήσεις έξω, επειδή υπάρχουν άνθρωποι που σε βλέπουν…”

GOAT

“Και, ναι, είναι επίσης για τον ατομικισμό της εποχής μας, γιατί είναι αυτός ο ατομικισμός που θέλουμε να ξεφύγουμε. Ξέρετε, δεν είμαστε άτομα, το GOAT δεν αποτελείται από άτομα. Φυσικά αποτελείται από άτομα, αλλά δεν είναι ο τρόπος που θέλουμε να δούμε, αυτό εννοώ.

Είναι σχεδόν σαν η ανωνυμία να είναι μια μορφή κοσμικής θυσίας, του ατόμου προς την μεγαλύτερη ομάδα. Είναι μια δύσκολη λέξη για χρήση, αλλά ταυτόχρονα νομίζω ότι είναι αρκετά σωστό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι GOAT: πρέπει να εγκαταλείψετε κάτι για το μεγαλύτερο καλό της ομάδας, της συλλογικής ή της κοινότητας ή οτιδήποτε άλλο.

Επομένως, η ανωνυμία του GOAT αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αυτο-ιδέας της ομάδας ως κοινότητα, επιτρέποντας στο άτομο να παραδώσει το εγώ, την επιθυμία του για κατοχή ή αναγνώριση.”

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button